Doar 3 județe din România (Iași, Suceava și Ilfov) au avut spor natural pozitiv în ultimii 5 ani cumulat – Cronica serii

1. Preşedintele Nicuşor Dan se întâlneşte, miercuri, cu reprezentanţii partidelor parlamentare pentru a avea primele discuţii privind formarea noului Guvern. Dan a precizat că întâlnirile vor avea loc între orele 9.00 şi 20.00, câte o oră şi jumătate cu fiecare formaţiune. Prima formaţiune invitată la consultări este PSD, urmată de PNL, USR, UDMR, grupul minorităţilor, AUR, S.O.S România, POT şi grupul parlamentarilor neafliliaţi. (News.ro)

2. Conform unui studiu oficial al Ministerului Educației aproape 40% dintre adulții din România sunt în zona analfabetismului funcțional la citire și calcul. Cele mai slabe performanțe sunt înregistrate de persoanele de peste 50 de ani, adică cei care au urmat școala înainte de 1989. (Hotnews)

3. Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, a declarat că cei care susțin teza că corecția deficitului se poate face numai pe partea de cheltuieli aleargă după o himeră iar așa ceva nu este posibil. El a mai afirmat că acest deficit bugetar este ca o cangrenă pentru trupul economiei și societății românești iar creșterea substanțială a veniturilor fiscale, dintr-o colectare mult mai bună, nu este posibilă. (Profit.ro)

4. Doar 3 județe din România au avut spor natural pozitiv (mai multe nașteri decât decese) în ultimii 5 ani cumulat (Iași, Suceava și Ilfov), iar datele pentru 2023 arată că Iași a pierdut cursa sporului natural pozitiv. Doar venirea imigranților salvează populația de la un declin mai abrupt, arată datele Statisticii. (Hotnews)

5. Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut în luna aprilie cu 0,1% faţă de luna anterioară, până la nivelul de 629,532 miliarde lei, în timp ce depozitele în lei ale rezidenţilor, cu o pondere de 69,8% în totalul depozitelor clienţilor neguvernamentali, au scăzut cu 0,1% faţă de luna martie 2025, până la 439,535 miliarde lei, arată datele BNR. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Există oameni care, mizând pe imparțialitatea lui ChatGPT, îi cer părerea acestuia cu privire la propria imagine și sfaturi de înfrumusețare. Experții avertizează însă că răspunsurile AI-ului depind de datele cu care a fost antrenat și de interesele dezvoltatorului, care ar putea profita pentru a convinge utilizatorii să cumpere diverse produse. (Washington Post)

6. Șeful interimar al ambasadei Statelor Unite la București a fost marți la Palatul Parlamentului unde s-a întâlnit cu Ilie Bolojan, care a reluat funcția de președinte al Senatului și este cel mai vehiculat nume pentru funcția de premier în viitorul guvern. După ce a ieșit din biroul lui Bolojan de la Parlament, Michael Dickerson, însărcinat cu afaceri la ambasada SUA din România, a spus că a fost o „întâlnire de rutină”. (Hotnews)

7. Consumatorii au returnat, de la începutul anului și până la finele lunii aprilie, 1,45 miliarde de ambalaje cu sigla SGR, arată datele administratorului Sistemului de Garanție-Returnare, RetuRo. Potrivit sursei citate, doar la nivelul lunii aprilie au fost colectate aproximativ 390 de milioane de ambalaje SGR, echivalentul a 71% din cantitatea pusă pe piață. (Profit.ro)

8. Kremlinul a acuzat marţi ţările europene de participare indirectă la războiul împotriva Rusiei prin furnizarea de armament Ucrainei şi a avertizat că acest lucru nu ajută la o rezolvare paşnică a conflictului. (Digi24)

9. Bulgaria este din nou pe drumul cel bun pentru a adera la zona euro în 2026, după întârzieri repetate din cauza tulburărilor politice și a neîndeplinirii obiectivelor de inflație. Adoptarea monedei euro de către Sofia a fost amânată anul trecut, când inflația a depășit pragul necesar pentru aderare. Acum, că inflația a scăzut la 3,5% în aprilie, Bulgaria așteaptă Comisia Europeană să confirme săptămâna viitoare că țara a îndeplinit criteriile necesare pentru aderarea la moneda euro. (FT)

10. Fostul candidat la alegerile prezidenţiale Călin Georgescu este urmărit penal de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi pentru ”promovarea, în public, a cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, precum şi fapta de a promova, în public, idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe”. Decizia procurorului de caz vine după ce Georgescu a citat, la un post de televiziune, din Corneliu Zelea Codreanu şi Ion Antonescu. (News.ro)

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a denunțat drept „abominabil” valul de atacuri letale israeliene asupra unor locații civile din Fâșia Gaza, inclusiv asupra unei școli, în timpul unei convorbiri telefonice de marți cu Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei. (Hotnews)

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul Economiei: Anul acesta o să avem dronele noastre – Cronica serii
Nelu Tătaru: Voi discuta cu Florin Cîțu despre introducerea vaccinării obligatorii sau testarea săptămânală pentru personale din sectoarele esențiale de activitate – Cronica serii