Doar aproximativ 25 la sută din populaţia peste 80 de ani s-a imunizat – Cronica dimineții

1. Agenția pentru Medicamente şi Alimente din Statele Unite a autorizat utilizarea vaccinului pentru Covid-19 al Pfizer/BioNTech la copii cu vârste de 5-11 ani. Statele Unite este prima țară din lume care autorizează folosirea acestui vaccin pentru această grupă de vârstă. Copiii vor fi vaccinați cu două doze însă cantitatea de ser va fi redusă la o treime din doza pentru adulți. (WSJ)

2. România a depășit Ungaria ca PIB pe cap de locuitor, iar dacă menține ritmul actual, va depăși și Polonia, în maximum doi ani, a anunțat Marcel Ionescu- Heroiu, oficial al Băncii Mondiale. Cifrele plasează România drept țara cu cea mai bună dinamică din Europa și una cu cele mai bune dinamici economice din lume. (Profit.ro). Notă Cronica: cel mai probabil este vorba de PIB-ul pe locuitor la Paritatea Puterii de Cumpărare.

3. Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, medicul Valeriu Gheorghiţă, a declarat că aproape 40 la sută dintre persoanele vaccinate provin din populaţia activă, de peste 40 de ani, în timp ce doar aproximativ 25 la sută din populaţia peste 80 de ani s-a imunizat. (News.ro)

Din Cronica de Business: Banca Centrală a Chinei a injectat aproape 1000 miliarde de yuani – aproximativ $150 de miliarde – în sistemul financiar al țării, în ultimele 8 zile. (Link)

4. 11 țări europene au oferit până acum ajutor României să facă față valului patru al pandemiei, care a dus sistemul medical în pragul colapsului. Țările, majoritatea state membre UE, dar nu numai (Republica Moldova, Sebia), au contribuit cu echipe medicale, cu echipamente și medicamente și au preluat pacienți în stare gravă, care nu mai aveau loc în spitalele românești. (Digi24)

5. Biroul Executiv al PNL a aprobat vineri programul de guvernare şi lista de miniştri din Cabinetul Ciucă. Alina Gorghiu va deţine portofoliul Justiţiei, iar Cătălin Predoiu pe cel al Apărării. Premierul desemnat, Nicolae Ciucă a declarat că, la cum arată situaţia şi cifrele, matematic, Guvernul nu are cum să treacă, dar, prin votarea, miercuri, a acestui Guvern, se poate câştiga timp în care partidele să găsească elementele comune. Preşedintele PNL Florin Cîţu a declarat că acest Guvern va trece, strategia fiind să negocieze, până miercuri, cu fiecare parlamentar în parte. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Microsoft a demarat o campanie care-și propune să ajute la ocuparea a 250.000 de job-uri în SUA pe securitate cibernetică până în 2025. Aceasta include programe de învățământ gratuite pentru colegiile publice, sisteme de pregătire la 150 de școli și burse pentru 25.000 de studenți. (Axios)

6. Deputatul PSD Alexandru Rafila a declarat că, dacă guvernul propus de Nicolae Ciucă nu va trece de votul Parlamentului, PSD nu va formula în faţa preşedintelui Klaus Iohannis o propunere de prim ministru, în lipsa unei majorităţi în Parlament. Rafila explică faptul că şi PSD este partid minoritar şi consideră că, înainte de eventuale noi consultări la Cotroceni, partidele ar trebui să ajungă la un consens. (News.ro)

7. Purtătorul de cuvânt al USR, Ionuş Moşteanu a anunţat că USR nu va vota Guvernul Nicolae Ciucă, el precizând că singura şansă ca acest guvern să treacă este cu susţinerea PSD şi atunci vom avea o guvernare PNL-UDMR-PSD. Moşteanu a arătat că nici măcar toţi parlamentarii PNL nu vor vota acest Executiv, pentru că parlamentarii lui Ludovic Orban nu sunt de acord cu acest guvern, după demisiile din grupuri. (News.ro)

Din Cronica Sportivă: Recuperată cu bine după durerile de spate întâmpinate la meciul precedent, Simona Halep a învins-o pe Jaqueline Cristian, 6-1, 6-1, și s-a calificat în semifinalele Transylvania Open. Este prima semifinală a anului pentru Simona, în cea de-a 16-a victorie la rând a ei în fața colegelor din România. (Treizecizero)

8. Microsoft a depășit Apple devenind cea mai valoroasă companie din lume, după capitalizarea pe bursă. Microsoft valorează aproape $2490 miliarde, în timp ce Apple este cotată la $2460 miliarde. (CNBC)

9. A fost descoperită cauza progresiei bolii Alzheimer. Grupuri de proteine ​​toxice, despre care se crede că sunt responsabile pentru declinul cognitiv asociat cu boala Alzheimer, ajung în diferite zone ale creierului și se acumulează acolo de-a lungul deceniilor, potrivit unui nou studiu publicat vineri. Articolul, publicat în „Science Advances”, este primul care utilizează date umane pentru a cuantifica viteza proceselor moleculare care duc la această boală neurodegenerativă și ar putea influența modul în care sunt concepute tratamentele. (Hotnews)

10. Poliția română a reținut patru conaționali acuzați că ar fi furat 22 de biciclete aparținând echipei Italiei de ciclism. Valoarea bicicletelor este estimată la 600.000 euro. Hoții le-au furat din Lille, Franța, în timpul UCI World Track Championships. (Bloomberg)

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul Sănătăţii: Elevii din clasele mici ar trebui să poarte masca în mod obligatoriu – Cronica dimineții
Florin Cîţu desemnat de președintele Iohannis să formeze guvernul – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău