Presa austriacă: Compania poloneză KPN Orlen ar fi avansat o ofertă pentru cumpărarea participației companiei austriece OMV în Petrom – Cronica de Business

1. Banca Centrală a Chinei a injectat aproape 1000 miliarde de yuani – aproximativ $150 de miliarde – în sistemul financiar al țării, în ultimele 8 zile. (Link)

2. Digi Communications, compania care deține operatorul telecom RCS&RDS, a participat la licitația 5G din Portugalia și a fost desemnată printre câștigători. Astfel, filiala din Portugalia a grupului, Dixarobil Telecom, a fost desemnată drept câștigătoare a drepturilor de utilizare a frecvențelor în benzile 900 MHz, 1.800 MHZ, 2.6 GHZ și 3.6 GHz. Prețul aferent acestor drepturi este de 67,3 milioane euro. (Profit.ro)

3. Compania poloneză KPN Orlen ar fi avansat o ofertă pentru cumpărarea participației companiei austriece OMV în Petrom, conform cotidianului austriac Kurier, care citează surse din interiorul OMV. OMV deține pachetul majoritar, de 51%, din Petrom. În 2004, la momentul privatizării, Orlen a concurat pentru Petrom. (Profit.ro)

4. Bursa de Valori din New York a încheiat în creștere susținută sesiunea, datorită rezultatelor încurajatoare ale companiilor. Nasdaq, unde sunt concentrate acțiunile pe tehnologie, și indicele extins S&P 500 au atins noi recorduri. Dow Jones a câștigat 0,68%, urcând la 35.730,48 puncte. Nasdaq a urcat cu 1,39% până la un nou maxim de 15.448,12 puncte. Indicele extins S&P 500, în creștere cu 0,98%, a atins, de asemenea, un record de 4.596,42 puncte. (Hotnews)

Din Cronica diminetii: Prețurile de referință în Europa la gaze naturale și energie electrică au scăzut, joi, după ce președintele Vladimir Putin a semnalat că Rusia va trimite cantități suplimentare către continentul european, începând de luna viitoare. (Profit.ro)

5. Creșterea inflației în Europa urmează să fie ”mai lungă decât se prevedea”, însă ar urma să fie înregistrată o scădere în cursul lui 2022, estimează președinta Băncii Centrale Europene (BCE) Christine Lagarde. (Profit.ro)

6. Apple a ratat țintă de venituri estimată pe trimestrul 3, iar acțiunile au scăzut cu 5% după anunțarea rezultatelor. Tim Cook, CEO-ul companiei, a declarat că criza componentelor a generat vânzări mai mici. Veniturile au fost de $83,4 miliarde, în creștere cu 29%, ritm anual. Veniturile din vânzarea iPhone-urilor au fost de $38,87 miliarde, în creștere cu 47%, ritm anual. (CNBC)

7. Și Amazon a ratat estimările de vânzări pe trimestrul 3. Veniturile au fost de $110,8 miliarde, în creștere cu 15%, ritm anual, iar profitul a scăzut de la $6,3 miliarde, cât cât a fost în trimestrul 3 al anului trecut, la $3,2 miliarde. Acțiunile au scăzut după anunțarea rezultatelor.

8. Samsung a raportat un profit de $10,5 miliarde pe trimestrul 3, în creștere de 31%, ritm anual. Veniturile au fost de $63 miliarde, cu 10% mai mari decât în Q3 2020, peste așteptărilor analiștilor. Vânzările diviziei de semiconductori aproape s-au dublat, fiind de $8,5 miliarde. (TheVerge)

Din Cronica serii: Creșterea economiei americane a încetinit în trimestrul 3. PIB-ul SUA a crescut cu 2%, ritm anual, mult sub nivelul din trimestrul 2 când creșterea a fost de 6,7%. (WSJ)

9. Rata inflației din Spania a urcat, în octombrie, la maximul ultimilor 29 de ani, în special pe fondul creșterii puternice a prețurilor la energie. Prețurile de consum au crescut, luna aceasta, cu 5,5% în ritm anual, arată datele estimate publicate joi. Spre comparație, rata anuală a inflației fusese de 4% în septembrie (Profit.ro). Și în Germania inflația a crescut, ajungând la 4,5% în octombrie, de la 4,1% cât a fost în septembrie. Estimările arătau o creștere la 4,4%. (Link)

10. Acțiunile producătorului de mașini electrice Lucid au crescut cu 47% după ce compania a livrat prima mașină. (CNBC)

Ți-ar mai putea plăcea
BT a emis 4 milioane de carduri – Cronica de Business
BERD și IFC au investit în obligațiunile BCR – Cronica de Business
2 comentarii la acest articol

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău