Doi ani de la invadarea Ucrainei de către Rusia – Cronica dimineții

​Astăzi se împlinesc doi ani de la invadarea Ucrainei de către Rusia.

1. Ministerul Educației a publicat rezultatele la simularea Evaluării Naționale (EN) 2024. Datele arată că doar 42% dintre elevii din clasele a VIII-a au luat note de peste 5. La limba și literatura română procentul este de aproape 74%. (Hotnews)

2. România avea în 2022 cea mai ridicată rata de deprivare materială și socială severă în rândul tinerilor (cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani) din rândul statelor membre UE, de 25,4%, în condițiile în care media la nivelul blocului comunitar era de 6%, arată datele publicate de Eurostat. (Profit.ro)

3. Soldul creditului neguvernamental acordat de bănci a scăzut în ianuarie față de decembrie, după opt luni consecutive de creștere, iar dinamica anuală a încetinit la sub 6%, în timp ce cea reală s-a adâncit din nou în teritoriu negativ. Depozitele aproape au stagnat la nivelul din decembrie în timp ce masa monetară a crescut ușor. (Profit.ro)

4. Ucraina are dreptul de a lovi „ţinte militare ruseşti din afara Ucrainei”, în conformitate cu dreptul internaţional, a declarat secretarul general al NATO. Este pentru prima oară, de la începutul invaziei rusești, Jens Stoltenberg face o astfel de declarație. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Crawler-ul folosit de OpenAI pentru colectarea informațiilor a fost blocat de 48% dintre cele mai populare site-uri de știri din 10 țări, inclusiv SUA și Marea Britanie. 24% dintre site-urile mari de știri blochează deja și crawler-ul Google de AI. (Reuters Institute)

5. UNICEF anunță că după doi ani de război, copiii din oraşele ucrainene situate pe linia frontului, în zone precum Harkov, Zaporojie sau Doneţk, au fost nevoiţi să petreacă între patru şi şapte luni în adăposturi subterane, iar mulţi dintre ei au nevoie de sprijin psihologic. (G4Media)

6. Un indicator ce măsoară nivelul datoriei mondiale arată că aceasta a crescut în trimestrul patru din 2023 până la $313.000 miliarde, un record, iar statele în curs de dezvoltare au înregistrat un nou vârf al raportului datorie/PIB. (Profit.ro)

7. Nvidia a atins o evaluare de $2000 de miliarde pe bursa americană. În urmă cu mai puțin de 3 luni, compania era evaluată la $1000 de miliarde. (CNBC)

8. Germania s-a alăturat grupului restrâns de țări care au legalizat consumul de canabis în scop recreativ, după ce Bundestagul (camera inferioară a parlamentului) a adoptat un proiect de lege, în pofida avertismentelor medicilor, juriștilor și opoziției conservatoare. (News.ro)

Din Cronica Sportivă: Sorana Cîrstea, locul 22 WTA, a fost eliminată în semifinalele turneului de categorie WTA 1000 de la Dubai, ea fiind învinsă în două seturi de italianca Jasmine Paolini, numărul 26 mondial, cu 6-2, 7-6 (6).

9. Emiratele Arabe Unite îi va plăti Egiptului $35 de miliarde pentru a dezvolta orașul Ras el-Hekma de pe coasta de nord-vest a țării africane, a anunțat premierul egiptean Mostafa Madbouly. Egiptul va primi $15 miliarde săptămâna viitoare și alte $20 de miliarde în următoarele două luni. (Link)

10. Fostul cancelar conservator austriac Sebastian Kurz a fost găsit vinovat de sperjur, vineri, la finalul unui proces în care a fost acuzat că a minţit în faţa unei comisii parlamentare. (News.ro)

Fotografia dimineții – Mai multe femei soldat din armata israeliană își fac un selfie la granița cu Fâșia Gaza. Tsafrir Abayov/AP:

Ți-ar mai putea plăcea
Liberalii acceptă sistemul alternativ de premieri dar vor ca primul premier să fie dat de PNL – Cronica dimineții
Cronica diminetii – Dragnea: Multinaționalele finanțează rezist, finanțează aceste mișcări și îndeamnă angajații să meargă la proteste.