Donald Trump a încheiat un acord pentru vânzarea către India de echipamente militare americane în valoare de $3 miliarde – Cronica Externă

Orientul Mijlociu

1. Poliția iraniană a arestat 24 de oameni, după o intensă monitorizare online a tuturor celor care răspândesc știri despre extinderea epidemiei de coronavirus în Iran. Pâna acum au murit 15 oameni și sunt infectați peste 1000, în 11 provincii. (Link)

2. Israelienii se pregătesc pentru alegerile din data de 2 martie, într-un context politic dominat de partidele clasice. Un nou partid înființat, Partidul Femeilor Kol Hanashim promite un nou tip de leadership și o agendă pentru drepturile femeilor. (Haaretz)

3. Premierul Benjamin Netanyahu a aprobat un plan de construire de colonii evreiești în West Bank, cu doar câteva zile înaintea alegerilor pentru Knesset. (TimesofIsrael)

4. Primul ministru libanez, Hassan Diab s-a întâlnit cu experții FMI pentru a discuta situația aproape de colaps financiar în care se află țara. (Link)

5. Forțele guvernului sirian susținute de Rusia au mai ucis 20 de civili, copii și profesori, într-un atac în Idlib, în contextul discuțiilor privind criza siriană dintre Rusia și Turcia. (AlJazeera)

Africa:

6. Rusia a acuzat Turcia a importat luptători străini mercenari în Libia. Luna trecută Turcia a trimis soldați turci și mercenari pentru a sprijini forțele guvernului libian (BBCcare luptă cu facțiuni considerate teroriste. (Link)

7. ONU a adoptat o rezoluție privind extinderea cu încă un an, până în Februarie 2021, a
sancțiunilor împotriva Yemen privind embargoul asupra armelor și confiscarea bunurilor unor înalți oficiali. (Link)

SUA:

8. Donald Trump a încheiat un acord pentru vânzarea către India de echipamente militare americane în valoare de $3 miliarde. India își va moderniza armata cu elicoptere 24 Sea Hawk și Apache. Până la vizita de stat americană, India se aproviziona cu armament livrat de RusiaTrump dorește încheierea unui acord comercial extins cu India. (Reuters)


Bonus: SUA
va finaliza sâmbătă, în Qatar, acordul de pace cu liderii talibani, rezultat în urma negocierilor din ultimele luni, dacă până atunci talibanii încetează orice atacuri. (AFP)

Europa: 

9. Ciocniri violente între poliția din insulele grecești Lesbos și Chios și protestari care nu doresc construirea unei tabere pentru migranți și solicitanți de azil pe insule. (TheGuardian)

10. Președintele Emmanuel Macron a pierdut susținerea francezilor. Niciun alt președinte nu a avut un impact atât de profund asupra economiei, societății și politicii franceze. (NYTimes)

Ți-ar mai putea plăcea
Agenți chinezi au intrat în rețelele de computer aparținând Vaticanului și misiunii Orașului Sfânt în China – Cronica Externă
Argentina a devenit cea mai mare țară din America Latină care a legalizat avortul – Cronica Externa
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău