Donald Trump anunță că Statele Unite nu vor răspunde militar atacurilor iraniene – Cronica dimineții

1. Preşedintele american Donald Trump a jucat miercuri cartea relaxării în urma tirurilor de rachetă iraniene asupra unor baze în care se află militari americani în Irak, felicitându-se de faptul că Teheranul ”pare să dea înapoi” şi declarându-se ”pregătit de pace”. El a anunţat impunerea imediată a unor noi sancţiuni economice Republicii islamice, însă nu a evocat vreun răspuns militar, îndepărtând astfel, pentru moment, spectrul unei escaladări regionale, eventual al unui război între Statele Unite şi Iran. (News.ro)

2. Numărul angajaților din sectorul public a crescut cu peste 45.000, în intervalul decembrie 2016 – octombrie 2019, perioada de doi ani și 10 luni în care guvernarea a aparținut PSD. Aproximativ 30.000 au fost angajati de administrațiile locale. (Profit.ro)

3. 2019 a fost al doilea cel mai cald an înregistrat vreodată, încheind cel mai cald deceniu, a anunțat Serviciul Copernicus privind Schimbările Climatice. Anul trecut s-a clasat al doilea, cu doar 0, 04 grade Celsius mai puțin decât în 2016, care rămâne cel mai cald an, dar marcat de un un episod intens al El Nino, care se produce în zona tropicală a Oceanului Pacific. (Hotnews)

Una din Cronica de Business: La sfârşitul lui decembrie 2019, suma medie solicitată pentru apartamentele disponibile spre vânzare la nivel naţional (atât vechi, cât şi noi) a ajuns la 1.341 de euro pe metru pătrat util. (News.ro)

4. Contribuția la Pilonul II de pensii (private) va crește la 5% din 2021 și va ajunge la 6%, așa cum cere legea, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu. (Profit.ro)

5. Noul ministru al Transporturilor, Lucian Bode, a declarat că toți cei implicați în realizarea magistralei 5 de metrou, din Drumul Taberei, s-au angajat că în vara acestui an, în iunie, acest obiectiv va fi dat în exploatare. (Profit.ro)

6. Primarul din Brăila, Marian Dragomir, a anunţat că fostul premier Mihai Tudose a semnat adeziunea pentru a reveni în PSD. (News.ro)

7. Air France și Lufthansa sunt printre companiile aeriene care și-au suspendat cursele spre Iran și toate zborurile ce survolează teritoriile Iranului, Irakului, dar și a Golfurilor Persic și Oman, după atacurile iraniene asupra a două baze din Irak unde staționează militari americani. Agenția Federală a Aviației Americane (FAA) a interzis marți seara avioanelor civile americane să survoleze Irakul, Iranul și țările din Golf, în urma atacurilor. (Profit.ro)

Una din Cronica de Tehnologie: SpaceX deține oficial cea mai mare constelație de sateliți comerciali, după prima lansare din acest an, prin care a trimis 60 de sateliți la o altitudine inițială de 290 kilometri, de unde se vor muta în urma unui prim set de teste la 550 kilometri deasupra Pământului. 182 de sateliți are acum SpaceX în jurul planetei, incluzând două prototipuri lansate acum doi ani. (SpaceNews)

8. Impossible Foods a prezentat la Consumer Electronics Show (CES) o plantă care ar trebui să substituie carnea de porc. Compania spera să aibă succes cu acest produs în special pe piața din China, unde se comsumă foarte multă carne de porc. (BBC)

9. Organizația Euro NCAP a publicat în această săptămână un top al celor mai sigure modele pe care le-a testat pe parcursul anului trecut. În total, Euro NCAP a evaluat 55 de mașini în 2019. Tesla Model 3, Model X și Mercedes-Benz CLA se numără printre cele mai sigure mașini testate în 2019, alături de BMW Seria 3, Audi A1 și Renault Clio. (Automarket)

10. Oamenii de știință vor să supravegheze balenele pentru a împiedica dispariția acestora folosind, alături de sonare și radare, date obținute cu ajutorul sateliților. Apelând la o gamă diversificată de surse, de la agenții spațiale la operatori amatori de radio, se va crea o hartă a prezenței și deplasării balenelor. (The Guardian)

Fotografia dimineții – Toate cele 176 de persoane aflate la bordul avionului Boeing 737, operat de o companie ucrainiană și prăbușit ieri în Iran, au decedat la impactul aeronavei cu solul. ISNA/AFP via Getty:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica diminetii – Studiu: 59% dintre adolescenții americani au fost agresați sau hărțuiți online
Cronica diminetii – Vot in Parlamentul European pentru statul de drept din Romania

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău