Drulă propune ca alegerile pentru funcţia de preşedinte USR să fie organizate în luna Iulie – Cronica dimineții

1. Îndatorarea statului pentru luna martie a fost revizuită de la 50,3%, anunțat anterior, la 48,4% de către Ministerul Finanțelor, ca urmare a creșterii peste așteptări a valorii PIB nominal. Anterior, când îndatorarea de 594 miliarde lei a fost anunțată la 50,3% din PIB, PIB nominal față de care se calcula era de 1.182,92 miliarde lei. Acum, în urma revizuirii PIB nominal la 1.226 miliarde de lei de către INS, datoria de 594 miliarde lei reprezintă 48,4%. (Profit.ro)

2. România, reprezentată de ministrul de externe Bogdan Aurescu, a participat joi pentru prima dată în calitate de stat candidat la reuniunea anuală a Consiliului Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), la care va fi aprobată oficial Foaia de Parcurs pentru aderarea la OCDE. (Digi24)

3. Liderul interimar al USR, Cătălin Drulă, propune, într-un mesaj intern către membrii USR, ca alegerile pentru funcţia de preşedinte deplin al partidului să fie organizate în luna Iulie, în format online. Iniţial, congresul USR era programat pentru luna octombrie. “A venit momentul să închidem disputele interne. Mai ales în contextul actual şi în perspectiva lui 2024, USR trebuie să aibă un leadership stabil şi un preşedinte ales cu voturile voastre. Nu mai putem aştepta până în toamnă”. (News.ro)

4. Asaltul Capitoliului a fost „punctul culminant al unei lovituri de stat”. La un an şi jumătate de la acea zi care a marcat istoria Statelor Unite, o comisie de anchetă parlamentară l-a plasat joi pe Donald Trump în centrul unui „complot” ce a vizat menţinerea sa la putere. (News.ro)

5. Pentru prima oară în ultimii doi ani, averea gospodăriilor americane a scăzut, relevă un raport al Rezervei Federale. Deși valoarea caselor a crescut cu $1700 miliarde, scăderea bursei a fost mai mare, minus $3000 de miliarde. (Reuters)

Din Cronica Sportivă: Federaţia Română de Handbal a premiat, joi, cele mai bune handbaliste din 2021, în urma voturilor antrenorilor din Liga Naţională. Cristina Laslo a fost desemnată cea mai bună jucătoare română, iar Kristina Liscevic cea mai bună handbalistă străină. News.ro

6. Avuția mondială totală a urcat cu 10,3% anul trecut, ajungând la $473.000 miliarde, în special în urma boom-ului de pe piețele bursiere, arată Boston Consulting Group (BCG) în cel mai recent raport al său, Global Wealth Report. Este cea mai mare creștere de peste un deceniu. (Profit.ro)

7. Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat joi că vrea să candideze pentru un nou mandat, la alegerile prezidențiale programate în iunie 2023, sfidând astfel vocile rivalilor săi politici care-l acuză deschis că menține Turcia sub un regim autoritar. (G4Media)

8. E posibil ca Rusia să genereze azi venituri mai mari din vânzarea de petrol și gaze comparativ cu cele de dinaintea invaziei Ucrainei, a admis un oficial american din domeniul energiei. Creșterea prețurilor din ultima perioadă ar anula impactul restricțiilor impuse de Occident. (Reuters)

9. Susținerea președintelui Biden în rândul americanilor a scăzut la 33%, conform unui sondaj. În rândul tinerilor cu vârsta între 18 și 34 de ani, președintele SUA are 22% nivel de aprobare, în timp ce în rândul populației hispanice procentul este de 24%. (NYPost)

10. Vladimir Putin s-a comparat joi cu Petru cel Mare, la o întâlnire cu tineri antreprenori din Rusia, și a sugerat o paralelă între invazia din Ucraina și războiul pe care țarul l-a dus împotriva suedezilor. Putin a spus că atunci, ca și acum, Rusia își ia înapoi teritorii, iar asta poate dura. (Digi24)

Fotografia dimineții – Actrița Rebel Wilson și-a anunțat, pe Instagram, relația cu o femeie:

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul Finanţelor Publice: Efortul financiar pentru creşterea alocaţiilor și pensiilor este de 4,6 miliarde lei – Cronica dimineții
Ieri, concentrația de PM10 era, la una dintre staţiile din Capitală, apropiată de valorile înregistrate în vârf de munte – Cronica dimineții
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău