După profesori și polițiștii ies în stradă să protesteze – Cronica dimineții

1. Ordinul de ministru care prelungește termenul de încheiere pentru examenul de Bacalaureat, în contextul grevei profesorilor, a fost publicat marți, 30 mai, în Monitorul Oficial. Situația școlară a elevilor din clasa a XII-a zi se poate încheia până pe 9 iunie 2023, iar perioada de înscrieri pentru Bac s-au prelungit tot până la această dată, scrie în ordinul de ministru. Inițial, termenul era 7 iunie. (Libertatea)

2. Marius Ionescu, vicepreşedinte în cadrul Sindicatului Naţional al Poliţistilor şi Personalului Contractual (SNPPC), a anunţat că poliţiştii ies în data de 6 iunie în stradă, urmând să picheteze Ministerul de Interne şi Ministerul Muncii. Poliţiştii sunt nemulţumiţi, pe lângă salarizare, de introducerea pensiilor militare în PNRR, dar şi de majorarea vârstei de pensionare în sistem până la 65 de ani. (News.ro)

3. Veniturile persoanelor care dețin demnități sau funcții publice în statul român și care sunt obținute din exercitarea acestor calități nu vor mai putea fi anonimizate, prevede un proiect de lege adoptat prin vot de plenul Senatului. Măsura este prevăzută după ce s-a constatat că anul trecut, până în octombrie, peste 71.000 de persoane pentru care există obligația declarării averii ca urmare a funcțiilor deținute în companii de stat, locale sau naționale, regii autonome, solicitaseră anonimizarea acestor venituri. (Profit.ro)

4. Şeful diplomaţiei britanice, James Cleverly, a declarat marţi că Ucraina are dreptul să lovească ţinte pe teritoriul rus în scop de autoapărare (Hotnews). Statele Unite încă adună informaţii despre relatările privind atacul cu drone de la Moscova, a afirmat marti Casa Albă, reiterând că Washingtonul nu sprijină atacurile în interiorul Rusiei şi se concentrează pe a ajuta Ucraina să-şi redobândească întregul teritoriu. (G4Media)

5. Ucraina a cerut marţi Comisiei Europene să nu prelungească dincolo de data de 5 iunie restricţiile temporare aplicate importurilor de patru produse agricole ucrainene în România, Polonia, Bulgaria, Slovacia şi Ungaria, invocând că această decizie a provocat „dificultăţi” sectorului agricol ucrainean. (Digi24)

Din Cronica Sportivă: Jucătoarea de tenis Sorana Cîrstea, locul 32 mondial şi favorită 30, a fost eliminată în primul tur la Roland Garros. Ea a fost învinsă de de italianca Jasmine Paolini, locul 53 mondial, scor 7-5, 2-6, 6-2.

6. Foşti oficiali ai Departamentului de Stat şi ai autorităţii de reglementare în domeniul nuclear din SUA au îndemnat marţi Departamentul american al Energiei să reconsidere un plan de utilizare a uraniului îmbogăţit până la calitatea unei bombe într-un experiment în domeniul energiei nucleare, afirmând că utilizarea acestuia ar putea încuraja astfel de teste în alte ţări. (News.ro)

7. Potrivit unui nou studiu, mai mult de un sfert dintre proprietarii de case din Statele Unite cheltuie peste 30% din venituri pe costurile locuințelor. Studiul, care a analizat costurile lunare ale locuințelor și venitul mediu al gospodăriilor din cele 170 de orașe cele mai populate din SUA, arată că 27,4% dintre toți proprietarii de case sunt „împovărați de costuri”. (NYTimes)

8. Twitter valorează acum o treime din ceea ce a plătit Elon Musk pentru platforma de socializare, potrivit fondului de investiții Fidelity, care și-a reevaluat valoarea participației sale în companie. Musk a plătit $44 de miliarde pe Twitter. (Bloomberg)

9. Societatea Germană de Nutriție vrea reducerea consumului de carne la 10 grame pe zi de persoană pentru a combate încălzirea globală. Consumul mediu de carne al germanilor este de 109 grame pe zi, sau aproximativ 763 de grame pe săptămână. O recomandare anterioară din partea aceleiași organizații era mai puțin severă: 600 de grame de carne pe săptămână. Autoritatea germană pentru nutriție și-a motivat recomandarea prin faptul că acum ia în considerare și alți factori, decât „sănătatea”, când ia deciziile. (Bild)

10. Senatul a adoptat, în calitate de prim for sesizat, un proiect de lege care îi obligă pe proprietarii de terenuri să îndepărteze ambrozia pe tot parcursul anului, nu doar până la data de 30 iunie a fiecărui an, cum prevede legislaţia actuală. (News.ro)

Fotografia dimineții – Suporterii echipei Sheffield Wednesday se bucură după ce echipa lor a promovat în liga secundă din Anglia. Andrew Kearns/CameraSport/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
România învinge din nou Anglia la un European de fotbal – Cronica dimineții
Astăzi au loc alegeri europarlamentare în România – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău