Economia zonei euro a crescut cu 12,7% în trimestrul al treilea – Cronica serii

1. Economia zonei euro a crescut cu 12,7% în trimestrul al treilea, în timp ce, la nivelul întregii Uniuni Europene, avansul a fost mai temperat, de 12,1%, relevă datele Eurostat. Acestea sunt cele mai mari creșteri de la începutul seriei de date (în 1995), marcând o revenire spectaculoasă după declinul istoric din trimestrul precedent. (Profit.ro)

2. Premierul Ludovic Orban a reiterat că anul viitor nu vor crește taxele și impozitele, precizând că obiectivul Guvernului este să accelereze relansarea economică și astfel nu pot fi puse frâne de tip fiscal în relansarea companiilor și în privința taxării muncii. (Profit.ro)

3. Comitetul pentru Situații de Urgență se va reuni luni, 2 noiembrie, în ședință pentru a decide dacă școlile din Capitală rămân închise și pentru următoarele 14 zile. CSU va stabili modul de funcționare al tuturor unităților de învătământ care se află în prezent sub scenariul roșu. (Link)

4. Barometrul Europa FM realizat de IMAS şi făcut public vineri indică schimbări în opţiunile alegătorilor. Alianţa USR Plus trece de 20% şi se apropie de PSD care luna trecută avea mai puţin de atât. În această lună, PSD creşte exact cât scade PNL, cu 2%. PNL e creditat cu 32,6% din voturi, faţă de 34,7 % în septembrie. PSD înregistrează o creştere similară cu scăderea liberalilor şi e creditat cu 21,7 la sută din opţiunile de vot. Doar Pro România şi UDMR ar mai trece pragul electoral. (News.ro)

Una din Cronica Externa: Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a amenințat că va lansa o nouă ofensivă în nordul Siriei, dacă grupurile armate kurde nu sunt mutate de pe granița turco-siriană. De asemenea, Erdogan a condamnat recent atacurile aeriene presupuse a fi rusești, care au țintit rebelii sirieni sprijiniți de Turcia, din regiunea Idlib. (AlJazeera)

5. Un puternic cutremur cu magnitudinea 7 pe scara Richter a zguduit azi vestul Turciei și a provocat prăbușirea mai multor imobile, au anunțat Institutul american de geofizică (USGS) și presa turcă. (Hotnews)

6. Consumul gospodăriilor americane a crescut cu 1,4% în septembrie, comparativ cu august. Este cea de-a cincea lună consecutivă de creștere, după declinul înregistrat în aprilie. (WSJ)

7. Producția de mașini din Marea Britanie a ajuns în luna septembrie la cel mai scăzut nivel din ultimii 25 de ani. (Link)

Una din Cronica de Tehnologie: WhatsApp trimite, în medie, 100 de miliarde de mesaje pe zi. Acest nivel îl reprezenta vârful de trafic până acum, vârf pe care aplicația deținută de Facebook îl atingea, de regulă, în noapte de Revelion. WhatsApp lucrează în prezent la îmbunătățirea aplicației de desktop, care va avea o nouă interfață și suport pentru apeluri audio și video. (News.ro)

8. Netflix scumpește două din cele trei abonamente în Statele Unite. Abonamentul standard va costa $14 în loc de $13, iar premium va fi $18 de la $16. Rămâne nemodificat abonamentul basic, de $9 pe lună. (The Verge)

9. UE nu poate forța Facebook să transmită informații sensibile fără o verificare detaliată, a decis al doilea cel mai important tribunal european. În schimb, cele două părți ar trebui să conlucreze pentru a identifica și stoca datele într-o “cameră virtuală”. Decizia poate îngreuna într-o anumită măsură investigațiile UE care vizează gigantul american. (Bloomberg)

10. Mitropolitul Amfilohie al Muntenegrului, cunoscut pentru evitarea purtării măștii de protecție și catalogarea pelerinajelor drept „vaccinul lui Dumnezeu”, a murit din cauza COVID-19, a anunțat mitropolia sârbă. (Hotnews)

Fotografia serii – Un cuplu se sărută cu măștile pe față în centrul Barcelone, Emilio Morenatti/AP:

Ți-ar mai putea plăcea
„Românii mai au nevoie de 60 de ani pentru a deprinde democrația” – Cronica serii
Directorul general al Unifarm este cercetat sub control judiciar de către DNA – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău