Economistul-șef BNR: Unul din patru lei cheltuiți de statul român sunt bani împrumutați – Cronica dimineții

1. România a oprit folosirea anumitor doze de vaccin AstraZeneca, după ce Italia și Norvegia au decis să suspende ”din precauție” vaccinarea cu aceleași doze, urmând exemplul Danemarcei. Motivul îl constituie temeri legate de formarea unor cheaguri de sânge la persoanele vaccinate cu acest vaccin. (Profit.ro)

2. Economistul-șef al Băncii Naționale a României, Valentin Lazea, a declarat joi că salariile bugetarilor însumează 12% din PIB și acest procent trebuie să scadă. “Acest procent este nesustenabil. Soluția este ca acest procent să scadă la 10%, ori prin scăderea numărului de angajați, cam cu 300.000 de persoane, ori prin micșorarea salariilor lor, care oricum rămân mai mari decât în sectorul privat, cu păstrarea locurilor de muncă”. Lazea a adăugat că 1 din 4 lei cheltuiți de statul român sunt bani împrumutați și „oricum am întoarce-o, capacitatea statului de a se împrumuta în prezent stă în dreptul său de a taxa în viitor” pentru că „nu există plăți gratuite”. (Link)

Una din Cronica de Business: Gigantul British American Tobacco va prelua o participație de 20% în producătorul canadian de canabis OrganiGram, pentru circa £126 milioane, pentru a-și diversifica business-ul dincolo de domeniul tutunului. (The Guardian)

3. Rata anuală a inflației a urcat la 3,2% în luna februarie a acestui an, de la 2,99% în luna ianuarie. Mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 3,8%, mărfurile alimentare cu 2,7%, iar serviciile cu 2,32%, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică. (Profit.ro)

4. Uniunea Europeană autorizează utilizarea vaccinului împotriva covid-19 al laboratorului american Johnson & Johnson (J&J), a anunţat joi preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen. Ursula von der Leyen a anunţat această autorizare după unda verde, cu puţin mai înainte, a Agenţiei Europene a Medicamentului. Vaccinul J&J prezintă mai multe avantaje logistice. El se administrează într-o singură doză, spre deosebire de vaccinurile Pfizer-BioNTech, Moderna şi AstraZeneca-Oxford, administrate în două doze, la un interval de câteva săptămâni. De asemenea, el poate fi păstrat timp de trei luni la temperatura unui frigider obişnuit, ceea ce-i uşurează distribuirea. (News.ro)

5. Compania americană de biotehnologie Novavax a confirmat joi că vaccinul său a avut o eficienţă de 89% împotriva COVID-19, dar aceasta s-a redus semnificativ contra mutaţiei sud-africane, conform rezultatelor definitive ale testelor sale clinice. (Hotnews)

Una din Cronica de Tehnologie: Oamenii de știință au creat un instrument de testare pentru COVID-19, care, cu ajutorul inteligenței artificiale, identifică corect persoanele infectate doar după felul în care sună tusea. Antrenat pe baza a peste 8.000 înregistrări audio cu pacienți care tușesc, dintre care 2.000 având COVID-19, DeepCough3D a arătat în teste o acuratețe de 98% în identificarea celor care au contractat virusul. (TheNextWeb)

6. Plafonul garanțiilor care pot fi emise în cadrul programului „Noua Casă” („Prima Casă”) va fi anul acesta de 1,5 miliarde lei, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern postat pe site-ul Ministerului Finanțelor. Nivelul plafonului a fost anunțat anterior, fiind prevăzut și în strategia pentru 2017-2021 a programului „Prima Casă”. Hotărârea de Guvern care stabilește plafonul este, însă, necesară pentru ca programul să fie funcțional, iar băncile să poată acorda populației credite pentru locuințe. (Profit.ro)

7. Premierul Florin Cîţu a reiterat că autorităţile din România nu iau în calcul un nou lockdown şi a subliniat că în ţara noastră sunt, în prezent, cele mai relaxate masuri din pandemie, comparativ cu restul lumii. Cîţu a subliniat că numărul mare de cazuri de COVID-19 se datorează sezonului de schi, pe care nu multe ţări şi l-au permis în această iarnă. (News.ro)

8. Directorii generali ai unora dintre cele mai mari companii americane sunt mult mai optimiști acum, în ceea ce privește economia, decât erau în trimestrul 4 al anului trecut. Conform răspunsurilor la un sondaj, planurile pentru angajări noi au crescut cu 30%, planurile pentru investiții noi cu 16%, creșterea estimată a vânzărilor a crescut cu 17%, iar estimarea în privința creșterii PIB-ului SUA este de 3,7%, adică un procent dublu comparativ cu cel din Q4 2020. (Axios)

Una din Cronica Sportivă: Liga Naţională de baschet masculin se va relua, din 14 martie, cu primul turneu al returului, al 8-lea al competiţiei, în grupele de la Timişoara, Piteşti şi Voluntari. După tur, podiumul Ligii Naţionale este ocupat de U BT Cluj 24 puncte, singura echipă neînvinsă în actuala stagiune, CSU Sibiu 24 şi CSO Voluntari 22. (News.ro)

9. Netflix a alansat un program pilot, testat pe un număr mic de utilizatori, pentru combaterea folosirii parolei de acces la un cont de către mai multe persoane. Mai mulți utilizatori au primit un mesaj care le transmitea că dacă nu locuiesc cu cel care deține contul atunci trebuie să-și facă propriul cont pentru a putea continua vizionarea. (BBC)

10. Dan Barna a declarat, după ce a fost audiat joi la Departamentul pentru Lupta Antifraudă (DLAF), că dialogul a fost unul civilizat şi a stat acolo în jur de 40 de minute. El a mai spus că întrebările au fost destul de banale în legătură cu trei formulare de participanţi la proiect, dacă era sau nu semnătura lui pe ele, nefiind constatată nicio problemă acolo. Viceppremierul a mai spus că a clarificat şi de ce nu era într-o situaţie de conflict de interese în ceea ce însemnau angajaţii, acea croitorie de la Sibiu unde a fost şi sora lui printre angajaţi. Pe 6 martie 2020, Dan Barna anunţa că sora a fost audiată, în cadrul verificărilor deschise de căre Departamentul pentru Lupta Antifraudă, la fosta sa firmă. În 15 octombrie 2019, jurnaliştii de la RISE Project au scris că Dan Barna, şeful USR, partidul care a iniţiat campania #FărăPenali, ”este supervizorul senin al unor fraude şi conflicte de interese cu fonduri UE”. (News.ro)

Fotografia dimineții – Roverul Perseverance, aflat pe Marte, își testează brațul robotic. NASA//EPA:

Ți-ar mai putea plăcea
Documentarul „Colectiv” se află pe lista scurtă a filmelor eligibile pentru o nominalizare la două categorii ale premiilor Oscar 2021 – Cronica dimineții
Nivelul de trai al românilor rămâne printre cele mai scăzute din UE – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău