Epidemiologul Octavian Jurma: Niciun alt guvern din lume nu și-a lăsat oamenii să moară de COVID-19 într-o asemenea măsură – Cronica dimineții

1. Un antidepresiv disponibil pe scară largă a prezentat rezultate promițătoare în tratarea Covid-19, potrivit unui nou studiu. Pacienții cu Covid-19 care au primit fluvoxamină au prezentat semnificativ mai puține riscuri de a necesita spitalizarea decât cei care nu au primit acest medicament, arată datele celui mai larg studiu clinic care a evaluat efectul antidepresivului asupra Covid-19. (WSJ)

2. Epidemiologul Octavian Jurma a criticat dur autoritățile române pentru că au lăsat valul patru pandemic să se dezvolte și să ajungă în vârf. El susține că o ”catastrofă sanitară” s-a dezvoltat într-un ”dezastru umanitar” fără ca liderii români să ia vreo măsură. “Niciun alt guvern din lume nu și-a lăsat oamenii să moară de COVID-19 într-o asemenea măsură, fără nicio încercare de a limita carnagiul prin măsuri de atenuare, odată ce pierderea de vieți a devenit insuportabilă”. (G4Media)

3. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că toţi consumatorii casnici care au consum între 30 şi 300 kW vor primi o compensaţie de 0,291 lei/kW, reprezentând tariful de transport, de distribuţie, acciză şi certificat verde. De această compensaţie vor beneficia aproximativ 15 milioane de români, reprezentând aproximativ 60-65% din populaţie. Ministrul a anunțat că tariful pe care aceşti consumatori îl vor plăti iarna aceasta este comparabil cu cel din decembrie 2020. (News.ro)

4. România a coborât 22 de poziții, ajungând pe 49, în topul celor 53 de țări analizate după nivelul de redeschidere post pandemie. Pentru a doua lună consecutivă, Irlanda conduce acest top. (Bloomberg)

5. Datele pe ultimul an arată o reorientare a creditării bancare dinspre segmentul populației spre cel al firmelor. Avansul împrumuturilor pentru companii a ajuns la aproape 18% în septembrie, care a fost o lună de creștere a soldului cu peste 3 miliarde de lei. Doar componenta de lei a crescut cu un sfert în ultimul an. Creditarea populației încetinește mai ales pe segmentul de consum. (Profit.ro)

Din Cronica Sportivă: Organizatorii Transylvania Open au stabilit programul de astăzi, în care vor evolua trei tenismene din România în turul doi: Irina Bara – Rebecca Peterson este al doilea meci al zilei (după ora 13.30), fiind urmat de meciul Emma Răducanu – Ana Bogdan (nu înainte de ora 15:30) și de partida Simona Halep – Varvara Gracheva (nu înainte de ora 18:00). (Spotmedia)

6. Exporturile de grâu ale Uniunii Europene ar putea depăşi pragul de 11 milioane de tone până la finele acestei luni. Un astfel de volum ar fi cu 25% peste cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut şi de asemenea cea mai ridicată valoare înregistrată vreodată la acest moment al sezonului agricol. Grâul european acoperă un deficit provocat de livrările reduse din alte părţi ale lumii precum şi efectul taxelor la export care au redus vânzările de grâu ale Rusiei, cel mai mare exportator mondial. Un exemplu în acest sens este România, care după o recoltă consistentă în acest an a trecut în faţa Rusiei şi domină vânzările de grâu pe piaţa din Egipt, cel mai mare cumpărător mondial. (Digi24)

7. Fostul preşedinte al PNL Crin Antonescu este de părere că refacerea coaliţiei între PNL şi USR este „o variantă înfundată”, el susţinând că niciodată în cariera sa politică nu a văzut ostilitatea care există în acest moment între PNL şi USR. Fostul lider liberal crede că, şi refăcută „sub diverse presiuni”, coaliţia dintre PNL şi USR nu va rezista. (News.ro)

8. Șeful statului major al SUA, generalul generalul Mark Milley, este primul oficial al armatei Statelor Unite care confirmă testul cu arme hipersonice al Chinei. Experții militari spun că Beijingul încearcă să construiască un sistem care să evite apărarea antirachetă americană. (Reuters)

9. Președintele rus Vladimir Putin a ordonat gigantului rus Gazprom să mărească livrările de gaz către Uniunea Europeană odată ce rezervoarele rusești vor fi umplute. Europa, unde o treime din gaze provin din Rusia, se confruntă cu majorarea prețurilor la gaze, pe fondul unei cereri în creștere, ca urmare a redresării economice. (Profit.ro)

10. Rezultatele unui studiu pe 5 milioane de persoane din SUA au aratat că cei mai mulți care refuză vaccinarea sunt cei cu studii superioare. (Libertatea)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – Încă un scandal despre colectarea datelor personale la Facebook
De la începutul acestui an au fost create 120.000 de locuri de muncă – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău