Estimări: Macron pierde majoritatea absolută în parlamentul francez – Cronica dimineții

1. România are nevoie urgentă de peste 2000 de medici de familie. În 424 de localităţi nu există niciunul. Preşedintele Colegiului Medicilor, Daniel Coriu, estimează că peste 10 ani nu vom mai avea medici de familie, în condiţiile în care în prezent aproape jumătate au peste 61 de ani, iar cei sub 35 de ani reprezintă doar 2,2% din total. (News.ro)

2. Președintele Franței, Emmanuel Macron, a pierdut majoritatea absolută din parlamentul francez, conform primelor estimări după votul de duminică. Coaliția susținută de Macron a câștigat între 210 și 230 de locuri din cele 577. Coaliția de stânga, formată din socialiști, verzi și comuniști, a câștigat între 165 și 185 de voturi, în timp ce extrema dreapta, condusă de Marine Le Pen, va avea între 87 și 102 de parlamentari. Niciodată extrema dreaptă nu a avut atât de multă reprezentare în parlament. Participarea la vot a fost de 46%. (WSJ)

3. Primarul general al Capitalei Nicuşor Dan a declarat că îşi doreşte un al doilea mandat pentru că administraţia publică se face „pe termen lung”, iar Bucureştiul este un oraş în care „nu s-au făcut lucruri structurale ani de zile şi e nevoie de continuitate”. Nicuşor Dan se descrie drept un „primar independent, care are o relaţie foarte bună cu o majoritate formată din USR, PNL şi PMP”. (News.ro)

4. Procesul de vot la referendumul desfăşurat duminică pentru demiterea primarului comunei braşovene Dumbrăviţa s-a încheiat, cu o prezență la vot de 25.59%, sub procentul de 30% necesar pentru ca referendumul să fie valabil. (News.ro)

Din Cronica de Carte: Pentru prima oară, un autor român de cărți pentru copii este tradus în 9 limbi din 13 țări și de pe 3 continente: Portugalia este țara unde tocmai ce au fost vândute drepturile de publicare pentru „Aventurile lui Țup”, de Alex Donovici (Link); 

5. Ministrul italian de externe Luigi Di Maio şi-a acuzat duminică propriul partid, Mişcarea 5 Stele, că subminează eforturile guvernului de la Roma de a sprijini Ucraina şi că slăbeşte astfel poziţia Italiei în cadrul UE. (G4Media)

6. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, în discursul său către naţiune, că pentru Ucraina urmează o săptămână istorică, în care aşteaptă răspunsul cu privire la statutul de stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană. (News.ro)

7. Planurile guvernului britanic de a elimina unilateral părți ale acordului comercial post-Brexit hotărât de comun acord cu Uniunea Europeană ar fi „vandalism economic”, a declarat premierul Irlandei, Micheal Martin. (Digi24)

8. Gustavo Petro, un fost membru al gherilei de stânga, care a luptat cu statul columbian, a fost ales președintele Columbiei, după al doilea tur. Pedro, primul președinte de stânga al Columbiei, s-a angajat să lupte împotriva inegalității și sărăciei și să introducă statul în economia țării. Columbia este cel mai apropiat aliat al SUA în America Latină. (WSJ)

Din Cronica Sportivă: Cele două jucătoare de tenis din România nu au reușit să se califice în finala turneului WTA de la Birmingham. Halep a fost învinsă de Beatriz Haddad Maia (32 WTA), scor 6-3, 2-6, 6-4. Sorana Cîrstea, numărul 36 mondial şi cap de serie 6, a fost învinsă de Shuai Zhang (54 WTA şi favorită 8), scor 4-6, 6-1, 7-6 (5).

9. China a efectuat un test al unui “sistem de interceptare antirachetă de la sol” care „și-a atins obiectivul”, a anunțat Ministerul Apărării de la Beijing. Ministerul a precizat ca sistemul este unul defensiv și nu vizează nicio țară. (TheGuardian)

10. Cercetătorii chinezi au testat cu succes un model de sistem tehnologic ce ar putea permite în viitor transmiterea wireless a energiei solare din spaţiul cosmic pe Pământ. Un model de centrală electrică de la Universitatea Xidian, situată în provincia chineză Shaanxi, captează energie solară de la mare distanţă de sol, o transformă în fascicule de microunde şi o transmite prin aer către o staţie de recepţie aflată la sol, unde poate fi convertită în electricitate. (Digi24)

Fotografia dimineții – Porcii se plimbă printre ruinele unei crescătorii dintr-un oraș ucrainean din Donbas. Aris Messinis/AFP/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Iohannis: PNL va fi principalul partid al unei coaliţii care va guverna România mult mai bine – Cronica dimineții
Oficial român: În Transilvania, Ungaria preia, în mod indirect, din atribuțiile statului român – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău