Europarlamentar: România a suferit un „eșec de proporții” la Consiliul European, unde nu s-a discutat nimic oficial despre intrarea țării noastre în Schengen – Cronica dimineții

1. Preşedintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, a declarat, sâmbătă, la Bucureşti, la semnarea Acordului în domeniul energiei verzi, că ţara sa este pregătită să livreze energie verde către Europa şi a menţionat că Azerbaijan va furniza către Europa şi peste 11 miliarde de metri cubi de gaz. Romgaz a semnat un acord de livrare de gaze începând din ianuarie 2023 (News.ro). Acordul pentru energia verde semnat, sâmbătă, la Bucureşti, între România, Georgia, Ungaria şi Azerbaidjan prevede realizarea unui cablu submarin de transport de energie electrică de aproape 1.200 de kilometri, realizat în şase ani. Se lucrează la studiul de fezabilitate. (News.ro)

2. Europarlamentarul român Eugen Tomac spune că România a suferit un „eșec de proporții” la Consiliul European de săptămâna aceasta, unde nu s-a discutat nimic oficial despre intrarea țării noastre în Schengen. “În Consiliul European de joi nu s-a discutat oficial nimic despre extinderea Spațiului Schengen în 2023. Nicio referire la România sau Bulgaria”, a acuzat Tomac. „Concluziile Consilului European sunt clare și au avut o singură mențiune la Schengen. Aceasta se referă la Croația, căreia i-au urat bun venit în spațiul de libera circulație al Uniunii Europene”. (Hotnews)

3. Republica Moldova s-ar putea apropia de ieşirea din dependenţa de gazul rusesc, scrie Reuters, care citează un anunţ făcut sâmbătă de vicepremierul Andrei Spînu, care a transmis că pentru prima dată în istorie, locuitorii din dreapta Nistrului nu vor mai consuma gaze livrate de Gazprom. (News.ro)

Din Cronica Spațială: Astronomii de la Universitatea din Montreal au descoperit dovezi că două exoplanete care orbitează o pitică roșie în constelația Lyra la o distanță de 218 ani-lumină de Pământ sunt alcătuite proponderent din apă. Este vorba despre exoplanetele Kepler-138 c și Kepler-138 d. Cu ocazia acestui studiu, astronomii au descoperit încă o exoplanetă în acest sistem. (Nature)

4. Valeri Zalujnîi, comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei și membru al Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, a declarat că de la începutul invaziei ruse a eliberat din funcție zece generali. “Am dat afară zece generali de la începutul războiului. Altul s-a împușcat”, a spus Zalujnîi, care crede că Rusia va încerca o nouă ofensivă asupra Kievului la începutul anului viitor. „Rușii pregătesc vreo 200.000 de noi soldați. N-am nicio îndoială că vor veni din nou spre Kiev”.  (TheEconomist)

5. Ucraina a reuşit să restabilească alimentarea cu energie electrică pentru aproape 6 milioane de persoane în ultimele 24 de ore, după noi bombardamente ruse care au vizat infrastructura energetică din ţară, a anunţat sâmbătă seara preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. (Digi24)

6. Comisia din Congresul SUA care investighează revolta de la Capitoliu, din ianuarie anul trecut, va recomanda impunerea a trei acuzaţii penale împotriva lui Donald Trump, între care acuzaţia de insurecţie, fără precedent pentru un fost preşedinte american. (Hotnews)

Din Cronica de Tehnologie: Certificatele digitale emise de Microsoft au fost folosite, din nou, pentru semnarea malware-urilor. Experții în securitate au identificat cel puțin nouă dezvoltatori care au abuzat în ultimele luni de certificatele Microsoft, livrând malware deghizat în aplicații verificate pentru a trece de măsurile de securitate din Windows. (ArsTechnica)

7. Școlile din cel mai mare oraş din China, Shanghai, vor trece la cursuri online, din cauza creşterii numărului de cazuri de Covid-19, în urma relaxării restricţiilor la nivel naţional. Creşele şi centrele de îngrijire a copiilor se vor închide, de luni, potrivit biroului pentru educaţie din Shanghai. (News.ro)

8. Aproximativ 270.000 dintre americanii care au cumpărat o casă în acest an, când piața era sus, datorează deja mai mult decât valorează casa lor, conform unei analize. (YahooFinance)

9. Noul demers al Pentagonului de a investiga rapoartele referitoare la OZN-uri nu a oferit până în prezent nicio dovadă conform căreia extratereștrii ar fi vizitat Pământul sau s-ar fi prăbușit pe planeta noastră. Cu toate acestea, demersul Pentagonului de a investiga anomalii, obiecte neidentificate – în spațiu, pe cer sau chiar sub apă -, a condus la sute de noi rapoarte care sunt în curs de cercetare, au declarat înalți responsabili din armata americană. (Profit.ro)

Din Cronica Sportivă: Argentina și Franța se vor confrunta în finala Campionatului Mondial din Qatar. Partida va începe de la ora 17:00, în direct pe TVR 1.

10. O cursă regulata Tarom pe traseul Bruxelles – București a făcut o escală la Strasbourg pentru a lua europarlamentari români care veneau de la sediul Parlamentului European. O persoană care călătorea cu acest zbor a spus că pasagerii au fost informați în avans de schimbarea itinerariului. Serviciul de clienți Tarom a explicat că escala a venit „la cererea europarlamentarilor români”. (Politico)

Fotografia dimineții – Bradul de Crăciun este amenajat în piața al-Hatab din Alepp, Siria. AFP/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica diminetii – Șapte ani de la moartea lui Steve Jobs
Cronica diminetii – Google lucreaza la o versiune cenzurata a search-ului pentru China

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău