Eurostat: Judeţul Ilfov este regiunea cu cea mai mare creştere a populaţiei din UE în perioada 2011-2021 – Cronica serii

1. Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte, CFA Romania, a declarat că România va evita recesiunea şi va avea o creştere economică, precizând însă că aceasta va fi probabil semnificativ mai mică decât cea înregistrată în anul precedent. Adrian Codîrlaşu a declarat joi, la Evenimentul News.ro – Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României pe 2023, că inflaţia este pe un trend de scădere. (News.ro)

2. Judeţul Ilfov este regiunea cu cea mai mare creştere a populaţiei din UE în perioada 2011-2021, potrivit celor mai recente date Eurostat. Potrivit datelor preliminare ale Recensământului populației și al locuințelor 2021 din UE, comparativ cu Recensământul populației și al locuințelor din 2011, cele mai mari creșteri ale populației au fost înregistrate în regiunea românească Ilfov (+40%). (Fanatik)

3. România are a 3-a cea mai ieftină benzină și a 4-a cea mai ieftină motorină din UE. Datele luate în calcul pentru România sunt de 6,67 lei (1,35 euro) în cazul benzinei și 7,16 lei (1,44 euro) în cazul motorinei. Potrivit datelor Comisiei Europene, prețurile carburanților din țara noastră sunt devansate doar de cele din Bulgaria și Malta în cazul benzinei, și de cele din Bulgaria, Malta și Polonia când vine vorba de motorină. (Digi24)

4. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul pentru numirea lui Alex-Florin Florenţa în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) pe o perioadă de trei ani şi decretul pentru numirea lui Marius-Ionuţ Voineag ca procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). (News.ro)

5. Parlamentul European a votat joi o directivă potrivit căreia salariile nu vor mai fi secrete, obligând angajatorii să divulge angajaților informații despre remunerația celor din aceeași categorie de activitate profesională. Noua legislație va cere companiilor din Uniune să divulge angajaților informații utile pentru a compara salarii și a expune diferențe de remunerare între femei și bărbați. (Hotnews)

Din Cronica de Tehnologie: Senatorul republican Rand Paul s-a opus accelerării procesului de blocare a aplicației TikTok în Statele Unite. Acesta a invocat îngrijorări legate de libertatea de exprimare și de tratarea în mod inegal a platformelor de socializare, spunând că „orice acuzație de culegere de date care a fost atribuită TikTok ar putea fi, de asemenea, atribuită marilor companii de tehnologie autohtone”. (Reuters)

6. Inflaţia preţurilor de consum în Spania a încetinit la 3,1% în martie, cea mai mică rată anuală din august 2021, o scădere peste aşteptări, de la 6% în februarie, arată datele preliminare ale Institutului Naţional de Statistică (News.ro). Inflația din Germania a scăzut mai puțin decât se aștepta în martie, în ciuda unei scăderi abrupte a costurilor energiei. Creșterea de 7,8%, în ritm anual, a fost mai mică decât cea din februarie, 9,3%, dar a fost mai mare decât estimarea de 7,5% dată economiștii chestionați de Reuters. (FT)

7. China a anunţat joi că armata sa este dispusă să colaboreze cu armata rusă pentru a consolida comunicarea şi coordonarea strategică, potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării. (G4Media)

8. Jurnalistul Evan Gershkovich, corespondent The Wall Street Journal și cetățean american, a fost arestat de FSB. El va rămâne în arest cel puțin până la 29 mai. Potrivit serviciului rus de informații, americanul este acuzat de spionaj. (WSJ)

9. Bonusul mediu de pe Wall Street a scăzut cu 26% anul trecut. Fondul de bonusuri la nivel de industrie a scăzut la $33,7 miliarde în 2022, în scădere cu 21% față de 2021, potrivit unei analize. Bonusul mediu plătit angajaților de pe Wall Street a scăzut la $176.700, cel mai mic din 2019. (Bloomberg)

10. Deputaţii Partidul Libertăţii din Austria, de extremă dreapta şi cu orientare pro-Rusia, au părăsit joi camera inferioară a parlamentului austriac în timpul discursului preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, protestând pentru că acest demers ar încălca neutralitatea Austriei. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Comisia Europeană şi-a îmbunătăţit estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 2,6%, la 3,9% – Cronica serii
Pentru prima oară în istorie, bogății din SUA plătesc cel mai mic procent la taxe – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău