Un sindicat al crimei organizat din România – ”Riviera Maya gang”- a furat peste $1 miliard din scheme de contrafacere a aparatelor de cash din locuri turistice în Mexic – Cronica Externă

Europa

1. UE se pregătește să folosească un fond de urgență de 2.7 miliarde euro pentru a cumpăra în avans vaccinuri care promit în lupta împotriva noului coronavirus. (Reuters)

2. Fostul premier britanic Theresa May l-a criticat pe succesorul ei Boris Johnson pentru modul în care a gestionat Brexit și criza pandemiei. (TheGuardian)

Rusia

3. Președintele Vladimir Putin a declarat stare de urgență miercuri, după ce o compania Norilsk Nickel a scăpat 20.000 de tone de combustibil diesel într-un râu siberian de lângă regiunea arctică. Putin a criticat compania pentru că nu a informat despre colapsul unui rezorvor vinery. (Link)

SUA

4. Hackeri chinezi sprijiniți de autorități au țintit personal din staff-ul de campanie ale lui Joe Biden, a declarat un înalt oficial pentru securitatea Google. Același oficial al Google a declarat că hackeri iranieni au țintit conturile de email ale staff-ului de campanie al președintelui Donald Trump. Anunțul a fost făcut pe Twiter de Shane Huntley, directorul grupului de analiză a amenințărilor al Google. (Reuters)

5. Fostul secretar de stat american Condoleezza Rice a publicat pe o rețea de socializare apelul ei pentru a confrunta rasa în America, în acest moment. (WashingtonPost)

Asia

6. Diplomați europeni, australieni și canadieni au solicitat insistent includerea și a femeilor în discuțiile de pace dintre guvernul afgan și Talibani. (Link)

7. Guvernul din Hong Kong a scos în afara legii defăimarea steagului Chinei, la aniversarea protestelor Tiananmen Square din 1989, spulberate cu armata de către autoritățile chineze. Hong Kong va trimite trei mii de ofițeri de poliție pentru a implementa interzicerea comemorării anuale cu lumânări și rond de noapte, cu argumentul necesităților de sănătate publică. (Link)

8. Australia și India au semnat o serie de acorduri în timpul unei reuniuni online, inclusiv un pact de folosire a bazelor militare ale fiecărui stat pentru support logistic, într-o mișcare vizibil îndreptată împotriva Chinei. Cei doi premieri au discutat și despre posibilitatea unor acorduri comerciale și privind sănătatea publică. (TimesOfIndia)

Africa

9. O instanță franceză a decis să îl predea unui tribunal ONU pe Felicien Kabuga, suspect de finanțarea genocidului rwandez. (Link)

Global

10. Cartelurile criminale nu sunt entități de crimă organizate doar locale. De fapt, liderii cartelurilor pot fi în alte țări. O investigație și un documentar al Organized Crime and Corruption Reporting Project a descoperit că un sindicat al crimei organizat din România – ”Riviera Maya gang”- a furat peste $1 miliard din scheme de contrafacere a aparatelor de cash din locuri turistice în Mexic. Liderul găștii, Florian Tudor (aka ”The Shark”) și asociații săi au publicat o scrisoare către președintele Mexicului în care pretind că sunt persecutați de un oficial al statului. Banda Riviera Maya a ajutat sute de români să treacă granița în SUA din Mexico. (Link)

Bonus : Cercetătorii danezi au dezvoltat un robot complet automatizat care poate lua probe de coronavirus, astfel încât medicii și personalul medical să nu fie expluși la riscul infectării. Robotul poate fi în curând folosit pentru această rutină. (Reuters)

Ți-ar mai putea plăcea
Belgia a decis să restrângă folosirea echipamentelor de telecomunicații chineze – Cronica Externă
UE a declarat că este pregătită să însoțească Belarus pe calea unei tranziții pașnice de preluare a puterii – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău