Fitch: Riscul unei retrogradări a ratingului de țară al României s-a redus ușor – Cronica serii

1. Riscul unei retrogradări a ratingului de țară al României s-a redus ușor, însă statul trebuie să arate un angajament credibil pe termen mediu de a pune în ordine finanțele publice, atrage atenția agenția de evaluare Fitch.

2. Premierul Florin Cîţu a declarat că bugetul pentru 2021 nu va fi adoptat în şedinţa de Guvern de marţi şi că cel mai probabil va fi aprobat în această săptămână sau săptămâna viitoare. Cîţu a declarat luni, că toate cheltuielile care se duc către anumite sectoare trebuie să fie legate de reformă, avertizând că dacă nu se va întâmpla acest lucru, ”vom continua să aruncăm bani buni în companii de stat care doar fac pierderi şi vor câştiga doar şmecherii”. (News.ro)

Una din Sinteza Săptămânii: Rapoartele complete ale controalelor făcute la spitalele din România în ultimii doi ani arată că unele nu au nici măcar hidranți, la altele nu funcționează , iar 28% dintre spitale nu au rezervor de apă pentru incendii.

3. Un memorandum care limitează participarea la licitaţii a unor firme care sunt din afara UE sau cu care România nu are acorduri comerciale a fost aprobat în Guvern. În unanimitate, precizează vicepremierul Kelemen Hunor, documentul fiind confirmat și de vicepremierul Dan Barna. Totul după ce premierul Florin Cîțu a negat că ar exista o astfel de decizie, care, printre altele, ar pune frână companiilor chinezești. (Hotnews)

4. PSD intenţionează să depună, săptămâna viitoare, o moţiune simplă împotriva ministrului Sănătăţii Vlad Voiculescu în Parlament. Liderul senatorilor PSD Lucian Romaşcanu a declarat că partidul se va folosi de toate mijloacele care îi stau la dispoziţie şi va acţiona şi cu o moţiune simplă împotriva ministrului Sănătăţii. (News.ro)

5. Rata șomajului în luna decembrie 2020 a scăzut cu 0,2 puncte procentuale, la 4,9%, față de cea înregistrată în luna precedentă (5,1%), arată datele publicate luni de Institutul Național de Statistică. (Profit.ro)

Promo: Platforma educațională brio.ro face primul demers pentru combaterea analfabetismului functional din România, oferind tuturor copiilor de clasele I-VIII, părinților și profesorilor lor, acces NELIMITAT și GRATUIT la teste basic de literație (https://brio.ro/info/literatie). Aceste teste măsoară capacitatea copilului de a procesa în mod complex un text la prima vedere, mai exact literația de bază (cunoașterea și utilizarea elementelor de scriere și de citire – ce corespunde nivelului 1 din cadrul testelor PISA) și literația funcțională (înțelegerea noțiunilor scrise și vorbite pentru integrarea și funcționarea în societate – corespunde nivelului 3-4 din testele PISA).

6. Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) au crescut cu 0,2% la sfârşitul lunii ianuarie, la nivelul de 37,454 miliarde euro, faţă de 37,379 miliarde euro, cât erau la 31 decembrie 2020. (News.ro)

7. Numărul de înmatriculări de persoane fizice și juridice a scăzut în 2020 cu 18,09 % comparativ cu anul anterior, la 109.939, din care 78.419 SRL, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului. (Profit.ro)

8. România se află pe ultimele locuri în Uniunea Europeană în funcție de suprafața de teren certificată pentru agricultură organică, relevă Eurostat, pe baza datelor din 2019. Totuși, România a urcat în clasament față de anul anterior, fiind în fața Bulgariei, Irlandei și Maltei în funcție de ponderea agriculturii organice. În 2018, România ocupa penultima poziție în funcție de culturile organice, pe ultimul loc fiind Malta. (Profit.ro)

Una din Cronica de Tehnologie: Un serviciu de robotaxi nesupravegheat de om a fost lansat în China de startup-ul AutoX, înființat de Alibaba. Acesta este acum, după mai multe luni de teste, disponibil publicului larg din Shenzhen. (Forbes)

9. Cei care aleg să investească în bitcoin ar trebui să fie pregătiți să „piardă toți banii”, a declarat Gabriel Makhlouf, membru în Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene. Părerile sale la adresa criptomonedei sunt în linie cu avertismentele altor oficiali ai instituției. (Profit.ro)

10. Mai multe state americane au renunțat să mai folosească platforma dezvoltată de Deloitte la comanda CDC, prin care trebuia să se gestioneze vaccinarea anti COVID-19. Aceasta a costat $44 milioane și suferă de grave probleme tehnice. (MIT Technology Review)

Fotografia serii – Parlamentarii PSD, în frunte cu președintele partidului, Marcel Ciolacu, și fostul premier Sorin Grindeanu, i-au cerut azi demisia ministrului Vlad Voiculescu. George Călin, Inquam Photos:

Ți-ar mai putea plăcea
Cele 250.000 de tablete necesare trecerii la sistemul online de educaţie nu vor ajunge în şcoli până la data de 10 septembrie – Cronica serii
Școlile și grădinițele vor rămâne deschise cu prezența fizică a elevilor până la pragul de cazuri Covid de 6 la mie în noul an școlar – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău