Florin Cîțu este noul președinte al PNL. PSD a anunțat că-l așteaptă cu moținea. USR PLUS exclude întoarcerea la guvernare cu Cîțu premier – Cronica dimineții

1. Premierul Florin Cîțu este noul președinte al PNL, după ce a câștigat alegerile de sâmbătă în fața actualului lider al partidului, Ludovic Orban. Cîțu a adunat peste 60% din voturile liberalilor. „Vă promit că voi fi președintele tuturor liberalilor”, a spus premierul, după anunțarea rezultatului alegerilor”. (News.ro)

2. PSD i-a transmis premierului Florin Cîţu că îl aşteaptă la moţiunea de cenzură, la scurt timp după ce acesta a fost ales în funcţia de preşedinte al PNL. (News.ro)

3. USR PLUS a anunțat, sâmbătă, că membrii partidului au luat o decizie în unanimitate de a nu continua guvernarea cu Florin Cîțu în funcția de premier. „Această decizie nu se va schimba”, au subliniat cei din USR PLUS, după ce Cîțu a afirmat că este „convins că după congresul din octombrie al USR PLUS” se va reface coaliția de guvernare. (Digi24)

Din Cronica de Mediu: China nu va mai finanța dezvoltarea unor noi proiecte energetice bazate pe cărbune în străinătate, dar va intensifica sprijinul acordat unor țări subdezvoltate pentru producția de energie verde, cu emisii reduse. Anunțul este considerat un pas important pentru reducerea poluării, la nivel global. China a fost supusă unei mari presiuni diplomatice internaționale de a pune capăt acordurilor de acest fel, cărbunele fiind unul dintre cei mai ieftini combustibili, dar și cel mai poluant.(nytimes.com)

4. Ludovic Orban a anunțat, după ce a pierdut alegerile din PNL, că luni va demisiona din funcția de președinte al Camerei Deputaților, spunând că din acest moment între el și președintele Iohannis nu mai există niciun parteneriat. (Hotnews)

5. Bucureștiul este unul dintre cele mai mari ecosisteme emergente de startup-uri din lume, cu o valoare a sectorului ce se ridică la peste 35 miliarde de dolari, însă lipsa talentelor este una din principalele amenințări la adresa potențialului zonei de a deveni un actor global, arată un raport. (G4Media)

6. Astăzi au loc alegeri generale în Germania care vor marca retragerea din politică a Angelei Merkel. Actualul cancelar a condus țara din 2005, pe durata a patru mandate. Scenariul post alegeri este o alianță fie între Creștin Democrați și Verzi, fie între Social Democrați și Verzi, în funcție de cine va ieși pe locul 1. (Reuters)

Din Cronica de Tehnologie: Cercetătorii au creat un tratament pentru o formă rară și mortală de cancer la copii, cu ajutorul inteligenței artificiale. AI-ul a depistat o combinație de medicamente ce pare promițătoare în tratamentului gliomului intrinsec pontin difuz, care are aceeași rată de supraviețuire de peste jumătate de secol. (The Guardian)

7. Cozi lungi s-au format sâmbătă la benzinăriile din Marea Britanie, unde lipsa acută a şoferilor de camioane a dus la raţionalizarea carburanţilor şi la închiderea unor pompe, determinând guvernul să se gândească la emiterea unor vize temporare de muncă pentru străini. (News.ro)

8. Un judecător a suspendat ordinul primarului din New York City care a introdus, în august, obligativitatea vaccinării pentru toți angajații din sistemul de învățământ. 148.000 de angajați trebuiau să se vaccineze până pe 27 septembrie. Până în prezent, 88% dintre cadrele didactice și 82% din personalul auxiliar s-au vaccinat. (TheGuardian)

9. Bitcoin nu e reglementat de către nimeni, este o reacție, cum spune Daniel Dăianu, chiar de neîncredere față de băncile centrale, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. ”Nu este reglementat, nu are garanțiile statului. Nu este o criptomonedă. Este un criptoactiv speculativ”, a spus guvernatorul BNR. (Profit.ro)

Din Cronica Sportivă: Învinsă în primele două meciuri europene de Esjberg și Rostov, două dintre cele mai puternice adversare ale Grupei A, CSM București a câștigat ieri cu Podravka, 36-31, și a adunat primele două puncte în Champions League. Jucătoarea meciului a fost Cristina Neagu – 14 goluri și numeroase pase decisive. Pentru CSM urmează deplasarea de la Dortmund (pe 17 octombrie) și meciul de acasă cu Buducnost (24 octombrie). (Lead.ro)

10. “Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings” a depășit “Black Widow”, devenind filmul lansat în pandemie cu cele mai mari încasări în SUA. (Variety)

Fotografia dimineții – Florin Cîțu s-a prezentat din nou în postura de Superman, după ce a câștigat șefia PNL:

Ți-ar mai putea plăcea
Ungaria va permite tranzitul cetățenilor români – Cronica dimineții
Aeroportul din Brașov, primul aeroport construit în România de la zero în ultima jumătate de secol, va fi inaugurat la timp, în 15 iunie – Cronica dimineții