A început testarea națională anti-COVID – Cronica dimineții

1. Românii merită o rețea de autostrăzi la nivel european, un sistem energetic puternic în plan național și regional, industrii și servicii competitive, iar toate acestea sunt posibile numai prin accelerarea proiectelor majore de investiții, într-o manieră eficientă și transparentă, a declarat președintele Klaus Iohannis, prezent la evenimentul de lansare a Planului Național de Investiții și Relansare Economică al Guvernului. (Hotnews)

2. A început testarea națională anti-COVID. Testarea națională a început cu județul Ialomița. Testarea ar urma să se încheie la sfârșitul lunii august și este făcută cu cea mai avansata metodă disponibilă în acest moment. În toamnă, autoritățile vor avea o imagine cu privire la procentul românilor care au trecut prin infecție, pe cele 8 regiuni de dezvoltare. (Link)

3. Înmatriculările de automobile din Franța din luna iunie arată că programul de redresare lansat de președintele Macron începe să dea rezultate. Piața a crescut față de iunie 2019, în premieră de la blocajul din martie, iar marca Dacia a reușit chiar să depășească media pieței, cu peste 8 procente. (Profit.ro)

Una din Cronica de Business: Lanțul american de magazine Macy’ a  înregistrat o pierdere trimestrială în valoare de $3,58 miliarde, după ce compania a fost obligată sa își închidă  unitățile pe fondul pandemiei. (Reuters)

4. Ruşii au votat cu o largă majoritate reformele constituţionale care i-ar permite preşedintelui Vladimir Putin să rămână la putere până în 2036, potrivit rezultatelor preliminare. După numărarea a 20% din voturi, peste 72% dintre alegători au susţinut măsurile, potrivit comisiei electorale. Reformele îi vor permite preşedintelui Putin să mai candideze pentru încă două mandate de câte şase ani. (News.ro)

5. Pentru a ţine sub control explozia de noi cazuri de COVID-19 în California, autorităţile locale au decis să interzică orice servire a mesei în spaţii închise la Los Angeles şi în alte 18 comitate ale statului lovite de pandemie. Interdicţia anunţată de guvernatorul democrat Gavin Newsom urmează să se aplice timp de „cel puţin trei săptămâni” şi se referă, de asemenea, la barurile, sălile de cinema şi muzeele care şi-au putut redeschide uşile. (Hotnews)

6. Tesla a depășit Toyota și a devenit cel mai valoros constructor auto din lume, după capitalizarea dată de bursă. Acțiunile Tesla au crescut de 5 ori în ultimele 12 luni, de la $200+ la $1100. (FT)

Una din Cronica Externă: Marea Britanie nu va recunoaște ”nicio modificare a liniilor din 1967, decât cele agreate între ambele părți”, a avertizat premierul Boris Johnson cu privire la anexarea unor colonii din Cisiordania de către Israel, care trebuia să înceapă astăzi. Johnson a transmis că orice anexare viitoare a unor teritorii palestiniene va fi o violare a dreptului internațional și împotriva ”intereselor pe termen lung” ale Ierusalimului. (Politico)

7. Reclamele a peste 400 de branduri, între care Coca-Cola şi Starbucks, au dispărut miercuri de pe Facebook, după eşuarea unor discuţii de ultim moment pentru oprirea unui boicot legat de propagarea urii pe reţeaua de socializare. Grupuri de protecţie a drepturilor civile au atras sprijinul multinaţionalelor pentru a presa gigantul de media socială să ia măsuri concrete pentru a bloca propagarea urii, în urma morţii afro-americanului George Floyd în custodia poliţiei şi a mişcării împotriva nedreptăţilor rasiale care s-a extins la nivel naţional în Statele Unite. (News.ro)

8. Luna trecută, prețul caselor din Marea Britanie a scăzut pentru prima oară, în ritm anual, din 2012. (Reuters)

9. Pentru prima oară din 1965, de când Gallup a început să măsoare trendul, procentul americanilor care susțin creșterea imigrării l-a depășit pe cel al americanilor care se opun imigrației. (Link)

10. Averea lui Jeff Bezos, fondator și CEO Amazon, a atins un nou record, depășind $171 miliarde. Fosta sa soție, Mackenzie, a devenit cea mai bogată femeie din lume. (Bloomberg)

La fotografia dimineții avem o caricatură:

Ți-ar mai putea plăcea
Coordonator campanie vaccinare: Vom ajunge la 20.000 de persoane vaccinate pe zi – Cronica dimineții
Cronica dimineții – Donald Tusk, discurs impecabil, în limba română, aseară, la Ateneul Roman

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău