Florin Cîţu: PNL nu a făcut o alianţă cu PSD, ci o coaliţie de guvernare – Cronica dimineții

1. Surse din Ministerul de Finanțe au declarat că Guvernul Ciucă vrea să finalizeze proiectul bugetului pe 2022 până pe 17 decembrie. Potrivit proiecției bugetare pe anul viitor, deficitele angajate în fața Comisiei Europene pentru 2022 se vor menține. Executivul vrea să păstreze și ținta de investiții de 7%, dar vor fi finanțate doar proiectele mature, astfel încât la final de an România să nu fie obligată să dea banii înapoi. (Profit.ro)

2. Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat că liberalii nu au făcut o alianţă cu PSD, ci o coaliţie de guvernare, un compromis, care urmăreşte realizarea reformelor promise de liberali. Cîţu a afirmat că atunci când îşi va da seama că mersul reformelor este afectat, va cere sfatul colegilor liberali, însă PNL nu se va retrage de la guvernare, deoarece are premierul. (News.ro)

3. Rata dobânzii pe termen lung pentru România a crescut din nou în luna octombrie 2021, până la pragul de 4,75%, potrivit datelor publicate de Eurostat. Acest indicator critic pentru obligațiile asumate la contractarea de noi credite a urcat la cel mai mare nivel din martie 2020 (când a atins 4,89%) încoace, după ce în februarie 2021 coborâse la doar 2,65%. (Cursdeguvernare)

4. Comisia Europeană a decis joi să trimită România în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene din două motive: nerespectarea normelor UE privind combaterea poluării industriale și neîndeplinirea obligației de a adopta un program de control al poluării atmosferice. (Digi24)

Din Cronica Sportivă: Naţionala de handbal feminin a României va debuta, vineri, în Grupa C a Campionatului Mondial, în meciul cu Iran, programat de la ora 19.00 şi transmis de Digi Sport 1, Telekom Sport 1, Look Sport+. Tot în Grupa C, Norvegia va întâlni Kazakhstan, după partida României.

5. Întreaga creștere a capacității energetice, la nivel global, a fost, anul trecut, generată de regeneabile. Este pentru prima oară când acest lucru se întâmplă. (Bloomberg)

6. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a confirmat, joi, redeschiderea urmăririi penale a lui Ion Iliescu în Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990. Decizia instanţei este definitivă. (News.ro)

7. Directorul general al companiei farmaceutice Pfizer a declarat că, în curând, va fi disponibilă o nouă formulă a vaccinului împotriva coronavirusului care va putea fi depozitat în frigidere obișnuite. (Hotnews)

8. Administraţia Biden reia controversatul program al lui Donald Trump, care îi obligă pe solicitanţii de azil să aştepte în Mexic audierile pentru imigraţie. (News.ro)

9. Google amână din nou reluarea lucrului în format fizic, la birourile din SUA. Angajații au fost anunțați că reîntoarcerea la birou, programată pentru 10 ianuarie, se amână. (CNBC)

10. Elle devine prima revistă importantă de modă care pune capăt promovării blănurilor de animale editorial și publicitar. (BBC)

Fotografia dimineții – Armata Germaniei a onorat-o joi pe cancelarul în exerciţiu Angela Merkel cu cea mai înaltă ceremonie pentru un civil:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – Avertisment al analistului creditat de Bloomberg cu cele mai bune prognoze pentru monedele din regiune: Cursul va ajunge la 5 lei / euro
Cheltuielile cu salariile bugetarilor s-au dublat în ultimii 4 ani – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău