Marcel Ciolacu a declarat că îşi doreşte unirea României cu Republica Moldova – Cronica dimineții

1. Marcel Ciolacu a declarat că îşi doreşte unirea României cu Republica Moldova, iar această ţară trebuie să aibă acelaşi traseu ca al statului nostru şi anume UE şi NATO. „Cel mai vulnerabil stat la conflictul total nejustificat de pe teritoriul Ucrainei este Republica Moldova. Trebuie să ne hotărâm – lăsăm Republica Moldova să se întoarcă sub influenţa sovietică, mai devreme sau mai târziu? Intrarea în Uniunea Europeană a Republicii Moldova va dura 10 ani de zile cel puţin. Sau ai varianta mai scurtă în care România se uneşte cu Republica Moldova şi Republica Moldova cu România. Eu mi-aş dori varianta mai scurtă ca România să se unească cu Republica Moldova. Nu poţi să laşi o ţară pradă din nou Rusiei.” (News.ro). Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a lansat un atac dur la preşedintelui Republicii Moldova Maia Sandu, întrebând ce a făcut ”cetăţeanca României” pentru cetăţenii R. Moldova şi afirmând că Rusia a ajutat întotdeauna R. Moldova, iar în schimb autorităţile de la Chişinău propagă rusofobia la comanda curatorilor din Occident. (News.ro)

2. Austria a fost singura țară care s-a opus introducerii pe ordinea de zi a reuniunii JAI din 8 decembrie, a propunerii privind intrarea în spațiul Schengen a României. Reprezentantul Olandei a transmis aprecieri pentru propunerile făcute de România și a invocat raportul misiunilor în țară a experților olandezi. Acesta a dat indicii că guvernul olandez va cere parlamentului din această țară un vot pozitiv, în favoarea României, dar unul negativ în privința aderării Bulgariei. (G4Media)

3. Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat că este foarte, foarte mică probabilitatea ca România să aibă parte de o pană de curent totală, aşa cum a fost săptămâna trecută în Republica Moldova, în contextul atacurilor ruseşti din Ucraina. „Chiar şi dacă s-ar întâmpla chestiunea aceasta, sunt măsuri pregătite să putem relua furnizarea cu energie electrică, într-un timp foarte scurt”, a adăugat premierul. (News.ro)

4. Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat că ar trebui continuată actuala coaliţiei cel puţin până în anul 2024 şi ar fi o greşeală o rupere a acesteia şi intrarea în zona alegerilor anticipate. (News.ro)

5. Transportul aerian de pasageri a crescut, în primele nouă luni ale acestui an, cu 96,9%, comparativ cu perioada similară din 2021, de la 7,992 milioane pasageri, până la peste 15,738 milioane pasageri, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică. (Profit.ro)

Din Cronica Sportivă: FCSB a învins în deplasare, cu scorul de 3-2, echipa FC Botoşani, într-un meci restant din etapa a şasea a Superligii. Leo Strizu a debutat, ca antrenor principal, pe banca tehnică a vicecampioanei. Cele mai importante faze se pot vedea aici.

6. Până la 13.000 de soldaţi ucraineni au fost ucişi de la începutul invaziei Rusiei, a declarat
Mikhailo Podolyak, un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski. În iunie, el a spus că între 100 şi 200 de soldaţi ucraineni mureau zilnic. Luna trecută, generalul american, Mark Milley a declarat că aproximativ 100.000 de soldaţi ruşi şi 100.000 de soldaţi ucraineni au fost ucişi sau răniţi de la începutul războiului. Şefa Comisiei UE, Ursula Von der Leyen, a declarat miercuri că 100.000 de soldaţi ucraineni au fost ucişi. Un purtător de cuvânt al Comisiei UE a clarificat ulterior că aceasta a fost o greşeală, iar cifra se referea atât la cei ucişi, cât şi la cei răniţi. (News.ro)

7. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi cancelarul german Olaf Scholz au temperat joi speranţele Ucrainei de a primi sisteme de apărare antiaeriană Patriot, pe care Berlinul este dispus să le furnizeze Poloniei, dar nu şi Kievului. Declarația vine la câteva zile după ce șeful NATO sugerase că nu s-ar opune unui transfer de rachete Patriot din Polonia în Ucraina. (Digi24)

8. Luna octombrie a reprezentat a doua cea mai slabă lună din 1959, de când se măsoară acest indicator, până în prezent în ceea ce privește nivelul economiilor realizate de americani. (Link)

9. Elon Musk a estimat că în șase luni start-up-ul său de neurotehnologie Neuralink va fi capabil să implanteze primul său dispozitiv conectat în creierul unui om, pentru a comunica cu computerele direct prin gândire. “Am depus toate documentele noastre la FDA (agenția responsabilă de sănătatea publică din Statele Unite) și credem că în termen de șase luni vom putea avea primul nostru implant la un om”. (AP)

10. Oamenii sunt nevoiți să mănânce hrană pentru animale de companie, în timp ce alții încearcă să încălzească mâncarea pe un calorifer, a spus un lucrător comunitar cu 20 de ani de experiență din Cardiff, Țara Galilor. Șase dintre cele mai defavorizate comunități din Țara Galilor se află în acest oraș. (BBC)

Fotografia dimineții – Viva Magenta este culoarea Pantone a anului 2023:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – Aproape jumătate dintre romani nu au citit niciodată o carte
Oamenii de știință au creat embrioni umani sintetici folosind celule stem – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău