FMI a cerut El Salvador să anuleze decizia prin care Bitcoin a devenit mijloc legal de plată – Cronica de Business

1. Bursa americană a închis pe minus după o zi în care cei trei indici nu au mai reușit să recupereze pierderea din prima parte a sesiunii de tranzacționare. Nasdaq a pierdut 2,3%, Dow Jones 0.2%, iar S&P 500 a scăzut cu 1,2%. (WSJ)

2. Statele Unite sunt implicate în discuţii cu ţări şi companii importante producătoare de energie din întreaga lume cu privire la o posibilă reorientare a livrărilor către Europa dacă Rusia invadează Ucraina, au declarat marţi oficiali înalţi ai administraţiei Biden, citaţi de Reuters. (News.ro)

3. Microsoft a și-a anunțat rezultele pe trimestrul 4 al anului trecut. Veniturile au crescut cu 20%, ritm anual, peste așteptările analiștilor, până la $51,73 miliarde. Profitul a crescut cu 21%, fiind de $18,77 miliarde. (CNBC)

4. Anul trecut, femeile au atins un nivel record de locuri în consiliile de administrație ale companiilor din S&P 500. Cele mai importante creșteri s-au înregistrat în sectoarele energetice și industriale, unde femeile se află în spatele bărbaților, ca putere și influență. 113 locuri au fost preluate de femei, anul trecut, în creștere cu 7% față de 2020. Numărul de femei în consilii a crescut cu 12% în rândul companiilor industriale și cu 11% la companiile energetice. (Bloomberg)

Promo: Te-ai gandit vreodata sa investesti intr-un startup promitator si sa pariezi pe ambitiile acestuia de crestere? Rōnin, cea mai noua platforma de investitii in companii inovatoare din Romania, aduce in fata investitorilor de tip crowd primele doua startupuri care ridica bani pentru accelerarea dezvoltarii si internationalizarii lor. Ce inseamna asta? Inseamna ca oricine poate deveni investitor printr-o contribuție de minim €100 pentru susținerea business-ului care i-a atras atentia. Detalii aici.

5. Încrederea consumatorilor din SUA a scăzut, în ianuarie, pentru prima dată în ultimele patru luni (Bloomberg). În schimb, încrederea în economia Germaniei a înregistrat o creștere, pentru prima oară în ultimele 6 luni. (Link)

6. Analiștii se așteaptă, pentru acest an, ca vânzările de mașini plug-in, la nivel global, să depășească, pentru prima oară, pragul de 10 milioane, aproximativ 14% din totalul vânzărilor de vehicule. Anul trecut s-au vândut 6,6 milioane astfel de mașini, iar în 2020 3,2 milioane în 2020. (Bloomberg)

7. Autoritățile de reglementare a concurenței din SUA au cerut în instanță blocarea achiziție, de către Lockheed Martin, cel mai mare contractor de apărare din lume, a furnizorului de propulsie de rachete Aerojet Rocketdyne. Este primul litigiu care contestă o posibilă fuziune în domeniul apărării din ultimele decenii. (FT)

8. General Motors a anunțat că va investi aproximativ $6,6 miliarde în statul său de origine, Michigan, până în 2024, pentru a crește producția de camionete electrice și pentru a construi o nouă fabrică de baterii EV. (CNBC)

Din Cronica diminetii: Consiliul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), cea mai importantă organizație economică din lume, a decis deschiderea negocierilor de aderare cu România. Alături de România, decizia de deschidere a negocierilor s-a referit și la Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația și Peru. (Profit.ro)

9. Evoluția prețului caselor, din 2020:
Australia: +361%
Canada: +345%
UK: +230%
SUA: +158%
Japonia: -32% (Link)

10. Fondul Monetar Internațional (FMI) a cerut El Salvador să anuleze decizia prin care Bitcoin a devenit mijloc legal de plată în această țară. În septembrie, El Salvador a devenit prima țară care a permis folosirea criptomonedei în toate tranzacțiile, alături de dolarul american. Între timp, Bitcoin și-a pierdut aproximativ jumătate din valoarea pe care o avea în noiembrie. FMI l-a avertizat pe președintele Nayib Bukele cu privire la riscurile pe care le prezintă criptomonedă, subliniind că ar fi dificil să obțină un împrumut de la instituție. (BBC)

Ți-ar mai putea plăcea
Banca Transilvania devine cea mai mare bancă din România – Cronica de Business
Starbucks scapă de o „datorie” la UE, Fiat nu – Cronica de Business
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău