FMI a îmbunătățit prognoza privind evoluția economiei României – Cronica serii

1. Fondul Monetar Internațional (FMI) a îmbunătățit ușor prognoza privind evoluția economiei României în acest an și estimează o revenire mai accelerată pentru anul viitor, în linie cu proiecțiile globale. Fondul avertizează că redresarea nu este certă, în condițiile în care pandemia de Covid-19 continuă să se răspândească, iar mai multe țări au anunțat deja reimpunerea parțială a restricțiilor. Instituția financiară estimează o scădere de 4,8% a economiei românești în 2020, ușor mai mică comparativ cu un declin de 5% preconizat anterior. Anul viitor, economia ar urma să crească cu 4,6%, față de un avans de 3,9% estimat în aprilie. (Profit.ro)

2. România a fost singura țară din Uniunea Europeană în care investițiile productive au crescut în T2 și în prima jumătate a acestui an. (Hotnews)

3. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, referior la oportunitatea organizării alegerilor parlamentare în condiţiile în care ne confruntăm cu un nou val al pandemiei de COVID-19, că e obligatorie realizarea unor alegeri pentru a avea un nou Parlament cu puteri depline, iar acest lucru se va realiza pe 6 decembrie. (News.ro)

4. Prefectul Capitalei Gheorghe Cojanu a declarat, după ce a avut marţi consultări cu ministrul Educaţiei Monica Anisie şi reprezentanţii DSP Bucureşti, că nu se va trece deocamdată la scenariul roşu pentru grădiniţele şi şcolile din Capitală. Rata de incidenţă este marţi de 2,69 la mia de locuitori. „Dacă durează trei zile la rând creşterea, după ce se trece de rata 3, atunci vom lua o hotărâre în cadrul CMBSU, la recomandarea DSP”, a mai spus prefectul Capitalei. Cojanu a mai afirmat că nu este cazul să existe o carantinare a unor zone din Bucureşti. (News.ro)

5. Industria HoReCa așteaptă astăzi răspunsul premierului Ludovic Orban la solicitările de a redeschide spațiile interioare ale restaurantelor. În cazul în care răspunsul nu este cel așteptat, hotelierii vor contraataca pe trei planuri: 1. vor da în judecată Guvernul Orban 2. vor face apel la Opoziție, pentru a presa Executivul să dispună măsuri de sprijinire a industriei 3. nu vor mai împiedica angajații să iasă spontan în stradă. Informația a fost anunțată de Mohammad Murad, președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). (Profit.ro)

Bonus: eMag a anunțat că a zecea ediție Black Friday, cel mai așteptat eveniment de shopping al anului, va avea loc pe 13 noiembrie.

6. Reprezentanții Renault au confirmat informația potrivit căreia uzina din Mioveni pierde producția hatchback-ului Sandero, în fața celor din Maroc. Potrivit declarațiilor făcute la Paris de reprezentanții companiei franceze, la Mioveni vor fi produse și „alte modele”, alături de Duster și Sandero Stepway. Cel mai probabil este vorba despre viitorul crossover, ce va lua locul actualului Lodgy și care ar putea să se numească chiar Grand Duster. (Profit.ro)

7. Peste zece milioane de americani au votat în alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie, prin corespondenţă sau anticipat. (News.ro)

8. Disney anunță o restructurare majoră a diviziilor de media și entertainment pentru a se concentra mai bine pe streaming. O singură divizie se va ocupa de Disney+ (peste 100 de milioane de abonați în august), distribuirea conținutului și vânzarea de reclame. Disney a suferit pierderi financiare pe fondul pandemiei, din cauza închiderii cinematografelor. (CNBC)

Una din Cronica de Tehnologie: Algoritmii de inteligență artificială pot depista afecțiunile oculare, însă aplicabilitatea este influențată de setul de date cu care s-a făcut antrenarea (peste 500.000 de imagini). În acest caz, AI-ul a fost antrenat cu ajutorul americanilor, europenilor și al chinezilor, fiind ineficient în cazul altor rase sau minorități. (Wired)

9. Dezinformarea a crescut semnificativ pe Facebook în ultimii 4 ani, în ciuda eforturilor companiei. Un studiu recent arată că publicațiile care promovează știri false au avut în ultimul trimestru 1.8 miliarde de like-uri, comentarii și share-uri, de aproximativ 3 ori mai mult decât în 2016. (NYTimes)

10. Finlanda intenționează să penalizeze trimiterea de poze nesolicitate cu organul sexual masculin, persoanele găsite vinovate riscând până la șase luni de închisoare. Legea, care urmează să fie prezentată parlamentului anul viitor, urmărește să extindă definiția hărțuirii sexuale. (Hotnews)

Fotografia serii – Ivanka Trump, fiica președintelui Trump, ajută la realizarea unor prăjituri într-o cofetărie din Arizona. Ross D Franklin/AP:

Ți-ar mai putea plăcea
Ministerul de Externe analizează dacă România va contesta sau nu decizia CEDO privind cuplurile de același sex din România – Cronica serii
Laura Codruţa Kovesi a fost desemnată procuror-şef european – Cronica serii