Foreign Policy: SUA și Germania fac eforturi pentru a amâna invitația de aderare la NATO a Ucrainei – Cronica serii

1. Federaţia Solidaritatea Sanitară anunţă că a notificat Guvernul cu privire la intenţia declănşării grevei generale. Sursa citată a precizat că Guvernul are la dispoziţie 10 zile pentru a evita declararea grevei. (Digi24)

2. Guvernul a decis alocarea, pentru anul 2024, a unui plafon de garanții de 1 miliard de lei, pentru continuarea în condiții optime a programului „Noua Casă”. (Profit.ro)

3. Mircea Geoană se situează pe primul loc în intenţiile de vot la alegerile prezidenţiale, cu 26,5%, urmat de Marcel Ciolacu – 18,9%, Diana Şoşoacă – 14%, George Simion şi Nicolae Ciucă, indică datele unui sondaj realizat de INSCOP. (News.ro)

4. Gabriela Firea spune că nu s-a autoproclamat candidatul PSD la alegerile pentru Primăria Capitalei, „aşa cum a spus cineva”, și că se consideră „candidat la candidatură”, fiind „deschisă” să participe și la un scrutin preliminar în partid pentru desemnarea candidatului. De partea cealaltă, Marcel Ciolacu, a evitat să dea un răspuns clar și spune că Gabriela Firea „şi-a asumat să candideze la Bucureşti”. (Hotnews)

5. Foreign Policy scrie că Ucraina și unii dintre cei mai puternici susținători ai săi fac presiuni asupra NATO pentru a invita în mod oficial Kievul să devină membru al alianței militare la summitul din acest an de la Washington, dar eforturile acestora sunt respinse de Statele Unite și Germania. (G4Media)

Din Cronica de Tehnologie: General Motors va reduce anul acesta cu aproximativ $1 miliard, adică la jumătate, banii cheltuiți de Cruise. Compania spune că nu renunță la startup-ul de mașini autonome și va anunța în curând și când vor fi reluate operațiunile. (Reuters)

6. Inflația în Germania a fost de 3,1% în ianuarie, în ritm anual, în scădere de la 3,8%, cât a fost în decembrie, și sub estimările analiștilor. (Bloomberg)

7. Băncile ruseşti au înregistrat anul trecut profituri record, de 3.300 miliarde de ruble ($36,96 miliarde), a anunţat Banca Centrală a Rusiei, în urma majorării creditelor ipotecare, de consum şi a celor acordate companiilor, ceea ce arată redresarea sectorului după declinul din 2022, cauzat de sancţiuni. (G4Media)

8. Adunarea Națională, camera inferioară a parlamentului francez, a adoptat un proiect legislativ ce prevede protejarea dreptului la avort printr-un amendament adus Constituției Franței. (Hotnews)

9. Poliția germană a confiscat aproape 50.000 BTC (cel mai mare volum confiscat vreodată în această țară), în valoare de peste $2 miliarde. Confiscarea a venit ca urmare a investigării unei platforme ilegale de file-sharing, după ce suspecții și-au transformat profiturile în Bitcoin. (Bloomberg)

10. Colegiul Naţional „B.P. Haşdeu” din Buzău trebuie să îi plătească unui fost elev daune morale de 3.000 de euro, după ce în 2018 acesta a primit media 2 la purtare pe un semestru, în urma unei postări pe Facebook. Elevul a luat apoi Bacalaureatul cu 9,05, iar părinţii săi au dat în judecată școala. (Hotnews)

Ți-ar mai putea plăcea
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, s-a vaccinat împotriva Covid – Cronica serii
Numărul posturilor ocupate din instituțiile statului a scăzut în martie, pentru a patra lună consecutiv – Cronica serii