Fost ministru de externe polonez: România ne-ar putea lua locul de lider în următoarea fază a dezvoltării Europei – Cronica dimineții

1. Discriminarea femeilor și a persoanelor rome, traficul de persoane, dar și absența educației sexuale sunt printre problemele României în viziunea altor țări membre ale Consiliului Națiunilor Unite pentru Drepturilor Omului. Acesta a dezbătut, marți, la Geneva situația drepturilor omului în România. O dată la patru ani, toate cele 193 de state membre ONU sunt supuse unei Evaluării Periodice Universale a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului. (EuropaLibera)

2. Fostul ministru de externe polonez Radosław Sikorski, care este acum membru al parlamentului european, a declarat că dacă Polonia dorește să joace un rol de lider în următoarea fază a dezvoltării Europei, trebuie să „își rezolve relația atât cu Bruxelles-ul, cât și cu Berlinul”. “Mă tem că dacă nu face asta, atunci România, care este jumătate din cât e Polonia, ar putea să ia locul țării noastre, pentru că nu duce lupte inutile”. (FT)

3. Ministrul investițiilor și proiectelor europene, Marcel Boloș, a declarat că în cadrul reformei salarizării cuprinse în PNRR Guvernul discută despre o reducere a sporurilor bugetarilor la un plafon de 20% din fondul total de salarii. (Digi24)

4. Comisia Europeană va propune miercuri un instrument financiar care va stimula capacitatea de producţie a muniţiei în Uniunea Europeană la un milion de obuze pe an cu scopul refacerii stocurile naţionale, dar şi pentru a ajuta Ucraina. (Hotnews)

5. Dosarul concesionării Aeroportului Internaţional Chişinău, care a cauzat statului un prejudiciu de peste 392 milioane de lei, a ajuns pe masa magistraţilor moldoveni. În dosar figurează foşti demnitari sau funcţionari publici, între care fostul premier Iurie Leancă, transmite presa de peste Prut. (Libertatea)

Din Cronica Sportivă: Belgianul Luca Brecel a devenit primul campion mondial la snooker din afara Commonwealth-ului, învingându-l pe englezul Mark Selby, scor 18-15, performanţă istorică într-o disciplină dominată în mod tradiţional de britanici.

6. Piața mondială a muncii va trece prin câteva schimbări fundamentale în următorii cinci ani, reiese dintr-un raport publicat de Forumul Economic Mondial. Bazat pe informații de la 800 de companii, studiul arată că angajatorii se așteaptă ca 14 milioane de locuri de muncă (adică 2% din total) să dispară complet până în 2027. Dezvoltarea mecanismelor de Inteligență Artificială (AI) va pune multe slujbe în pericol, pe măsură ce tot mai multe operațiuni vor fi automatizate. (Adevarul)

7. NATO va deschide un birou în Tokyo care va fi folosit pentru consultări periodice cu aliații (Japonia, Coreea de Sud, Australia și Noua Zeelendă). Este primul birou deschis de alianță în Asia. (Nikkei)

8. Finlanda și Statele Unite negociază în prezent un acord privind cooperarea bilaterală în domeniul apărării. În prezent, autoritățile negociază un acord de apărare care, dacă va fi pus în aplicare, va permite forțelor armate americane accesul neîngrădit pe teritoriul și în bazele finlandeze pentru instruire și depozitare de echipamente. (G4Media)

9. Teste efectuate într-un laborator din Danemarca au confirmat că un transport de grâu ucrainean ajuns în Slovacia conţine pesticide nocive, a anunţat marţi ministrul slovac al agriculturii, Samuel Vlcan. (Digi24)

10. Liderul formaţiunii populiste de dreapta Democraţii Suedezi susține că apartenența țării sale la UE trebuie reevaluată. Partidul a devenit a doua forță politică din Parlamentul de la Stockholm după alegerile din septembrie 2022. (G4Media)

Fotografia dimineții – Protestatari îmbrăcați în clown pozând în fața forțelor de poliție în Lille, Franța, în timpul protestelor care au avut loc pe 1 mai. Sameer Al-Doumy/AFP/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Ministru Mediului: Nivelul poluării în București este foarte mare – Cronica dimineții
Moderna: Vaccinul împotriva Covid-19 previne 100% cazurile grave ale bolii – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău