Fost șef Pentagon: China a câștigat lupta pe zona inteligenței artificiale și se îndreaptă către dominația globală – Cronica de Tehnologie

1. China a câștigat lupta pe zona inteligenței artificiale și se îndreaptă către dominația globală, avertizează fostul șef pe dezvoltare software de la Pentagon, Nicolas Chaillan. Acesta spune că Statele Unite nu au nicio șansă să rivalizeze cu China din acest punct de vedere în următorii 15-20 de ani. Chaillan arată cu degetul și spre Google care, spre deosebire de companiile chineze, care sunt obligate să coopereze cu Beijingul, a pus etica în față și ar fi încetinit progresul SUA. (FT)

2. Deutsche Bahn și Siemens au prezentat, la Hamburg, primul tren automatizat, care funcționează fără conductor. Noul tren, capabil să folosească aceleași linii pe care merg trenurile obișnuite, ar urma să fie mai punctual și mai eficient din punct de vedere energetic. (TechXplore)

3. Nvidia și Microsoft anunță cel mai vast model lingvistic de inteligență artificială creat vreodată. MT-NLP este compus din 530 de miliarde de parametrii și ar oferi cea mai bună acuratețe în sarcini de limbaj natural. (VentureBeat)

4. În doar 11 luni, Pix a ajuns să fie folosit cel puțin o dată de jumătate din populația Braziliei. Lansat de Banca Centrală din Brazilia, sistemul de plăți Pix facilitează transferuri rapide de bani, pe baza numărului de telefon sau a adresei de e-mail. (Bloomberg)

5. Cercetătorii de la University of Houston anunță progrese în depistarea și monitorizarea cancerului, precum exozomii aflați în circulație, care sunt mici și greu de observat. Restabilind câmpul electric din jurul nanodiscurilor, aceștia au reușit să crească nivelul de “biosensing” în spectrul vizibil de lumină, unde pot fi folosite echipamente performante deja existente. (MedicalXpress)

6. Israelul testează drone comerciale deasupra orașului Tel Aviv, în cadrul unui program guvernamental inițiat la începutul anului. În următorii doi ani, programul își propune să dezvolte o rețea de livrare a alimentelor, în care clienții să-și poată lua comenzile din puncte prestabilite de ridicare. De la începutul anului până acum, au fost realizate aproape 9.000 de zboruri de test. (TechXplore)

7. Apple a lansat iOS 15.0.2 și iPadOS 15.0.2, care repară mai multe bug-uri și rezolvă o gravă problemă de securitate. Vulnerabilitatea permitea rularea de cod cu privilegii maxime și era deja exploatată de hackeri. (Profit.ro)

8. Magic Leap lucrează la o nouă cască de AR, care va fi lansată anul viitor, mai mică și cu un câmp vizual de două ori mai mare. Startup-ul a primit și o finanțare de $500 de milioane, fiind acum evaluat la $2 miliarde. (Protocol)

9. Facebook a lansat o secțiune audio, care grupează toate formele de conținut audio disponibile în cadrul platformei. Noua secțiune, disponibilă deocamdată doar în SUA, va ajuta utilizatorii să descopere conținut audio, iar creatorii de conținut să-și crească audiența, spune Facebook. (News.ro)

10. HTC va lansa săptămâna aceasta o nouă cască de VR, numită Vive Flow, care va fi mai ușoară și se va axa pe consumul de conținut multimedia și meditație. În același timp, compania taiwaneză lucrează la propriul metavers, pe care-l va numi Viveport Verse și care va facilita comunicarea și socializarea între purtătorii căștilor de VR și posesorii dispozitivelor fără funcții de VR. (Protocol)

Ți-ar mai putea plăcea
Pentru prima oară, tehnologia de recunoaștere facială este folosită pe un aeroport din Marea Britanie – Cronica de Tehnologie
California va deveni primul stat american care interzice poliției să folosească recunoașterea facială – Cronica de Tehnologie

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău