Fostul Papă Benedict XVI-lea este grav bolnav – Cronica Externă

Europa

1. Aproape douăzeci de mii de oameni au protestat în Berlin sâmbătă împotriva măsurilor de control coronavirus, mulți dintre aceștia considerând virusul o „alarmă falsă”. Trei ofițeri de poliție au fost spitalizați, iar patruzeci și cinci au fost răniți (Link).  Guvernul german a împrăștiat protestatarii și a avertizat asupra cazurilor de COVID-19 în creștere în Germania. (Politico)

2. Ministrul afacerilor europene francez, Clement Beaune, a declarat că Franța va sprijini mecanismul de rule of law care va condiționa accesul la fondul de recuperare economică al UE de respectarea valorilor fundamentale. Ungaria și Polonia se opun unei asemenea măsuri, care ar putea să le vizeze, în timp ce Olanda și țările nordice susțin Franța. (FT)

Bonus: Fostul Papă Benedict XVI-lea, primul pontif care a renunțat la domnia pe viață în Vatican este grav bolnav, a relatat un ziar german luni. (Reuters)

Bonus: John Hume, o figură cheie a romano-catolicilor în acordul de pace al Irlandei de Nord din 1998 și câștigător al premiului Nobel pentru Pace pentru rolul său în încheierea a 30 de ani de violență sectariană a murit luni, la vârsta de 83 de ani, a anunțat partidul său SDLP. (Reuters)

SUA

3. Gigantul american de software Microsoft a anunțat că negociază să cumpere sucursala americană a aplicației social media TikTok deținută de China, o mișcare care ar îmbunătăți statutul Microsoft în sectorul tehnologic, dar ar escalada tensiunile SUA-China (CNBC). Președintele Donald Trump ar fi oferit Microsoft și ByteDance, compania-mamă a TikTok, patruzeci de zile pentru a încheia un acord (Bloomberg). Trump a declarat inițial că va interzice TikTok în SUA, o decizie considerată necesară, dacă platforma de social media nu va fi vândută unei alte companii, conform secretarului trezoreriei Steven Mnuchin. (Link)

Orientul Mijlociu

4. O persoană moare de COVID-19 la fiecare șapte minute în Iran, a anunțat televiziunea de stat luni, după ce Ministrul Sănătății iranian a raportat 215 noi decese din cauza bolii, iar mass media a avertizat asupra lipsei distanțării sociale adecvate. Unii experți s-au îndoit de acuratețea datelor oficiale despre coronavirus (Reuters). BBC a raportat luni că numărul de decese în Iran sunt de trei ori mai mari decât cele pretinse de guvern, conform unei surse anonime din guvern. Iran a raportat de asemenea mai puține infecții. (BBC)

5. Avioane de război israeliene ar fi lovit facilități ale Hamas în Fâșia Gaza, după ce palestinienii au lansat o rachetă în Israel din teritorii. (TimesofIsrael)

Bonus: Forțele de securitate afgane au asediat luni o închisoare preluată de luptătorii Statului Islamic în partea estică a orașului Jalalabad, cu cel puțin douăzeci și nouă de oameni uciși, după ce militanții au eliberat în timpul asaltului nocturn sute de militanți ai Statului Islamic. (Reuters)

Asia

6. Activitatea fabricilor chineze a crescut la cea mai rapidă rată din ultimii nouă ani în iulie, în timp ce fabricile japoneze și sud-coreene au înregistrat cele mai bune luni din februarie. Noile cifre indică faptul că economiile asiatice își revin din criza coronavirus. (FT)

7. Un oficial guvernamental chinez se va întâlni în Hong Kong cu experți pentru a discuta ramificațiile legale ale amânării alegerilor legislative ale orașului. Controversata amânare de un an a ridicat semne de întrebare, inclusiv dacă să fie extinse termenele aleșilor actuali, pe care Beijing speră să le rezolve săptămâna viitoare. (Link)

Africa

8. Militanți Boko Haram sunt suspectați că ar fi declanșat o grenadă asupra unor oameni dormind în tabăra de persoane dislocate de lângă granița Camerun cu Nigeria, ucigând șaisprezece persoane și rănind încă șapte. (VOA)

America Latină

9. Forțele de securitate ale Mexicului l-au arestat pe presupusul lider al cartelului Santa Rosa de Lima, Jose Antonio Yepez Ortiz, și cinci alți oameni, într-o operațiune care a dus la eliberarea unei femei de afaceri răpită. Deținerea lui Yepez Ortiz, a cărui rețea criminală violentă a furat gazolină din companiile petroliere de stat este așteptată să restabilească pacea în cel mai violent stat mexican, Guanajuato. (WSJ)

Global

10. Organizația Mondială a Sănătății a avertizat luni că, în pofida unor speranțe solide pentru un vaccin, s-ar putea ca niciodată să nu existe un ”glonț de argint” pentru COVID-19, iar drumul către normalitate va fi lung. (Reuters)

Ți-ar mai putea plăcea
Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși – Cronica Externă
Candidatul democrat Bernie Sanders: “Regimul lui Fidel Castro nu a fost în întregime rău” – Cronica Externă