Fostul premier italian: Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană a permis blocului să răspundă mult mai rapid la criza coronavirus – Cronica Externă

Europa

1. Spitalul rus unde a fost internat opozantul numărul 1 al lui Vladimir Putin, Alexei Navalnîi, și-a dat acordul pentru externarea acestuia, afirmând că starea sa este de acum „stabilă”. Navalnîi a fost preluat, în această dimineață, de avionul ambulanță trimis din Germania pentru a fi transferat la Berlin. (BBC)

2. Fostul premier italian Enrico Letta a spus în cadrul unui seminar despre multilateralismul în Europa că ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană a permis blocului să răspundă mult mai rapid la criza coronavirus. Acesta ar fi spus că absența Marii Britanii ”probabil ne-a permis să facem lucrurile cu o viteză care nu ar fi fost posibilă dacă (britanicii) rămâneau”. (Politico)

SUA

3. Raportul final al Comisiei de Informații a Senatului SUA cu privire la interferența Rusia în alegerile prezidențiale din 2016, care a arătat o inflicare directa a Moscovei, Vladimir Putin ordonând accesarea sistemului informatic al Partidului Democrat și scurgerea de informații pentru a o vătăma pe Hillary Clinton și campania ei prezidențială. Senatorii din comisie au numit raportul de 1300 de pagini ”cea mai completă descriere a activităților Rusiei de până acum și a amenințării pe care le reprezintă”. Raportul arată că Rusia s-a angajat într-un ”efort agresiv de a influența, sau a încerca să influențeze, rezultatul alegerilor prezidențiale din 2016”. Președintele Donald Trump a declarat că ”nu știe nimic despre raport, nu l-a citit”. (Link)

4. Pentagonul a extins data limită pentru contractorii guvernamentali pentru a avea timp să se conformeze cu noua regulă de eliminare a produselor aflate pe o listă de companii chineze, inclusive Huawei și ZTE și a le înlocui. (Link)

Orientul Mijlociu

5. Iordania se teme că noul acord de normalizare a relațiilor dintre Israel și Emiratele Arabe Unite va elimina șansele soluției celor două state în Israel. Iordania a susținut existența unui stat palestinian și Inițiativa Păcii Arabe. (Link)

Asia

6. Autoritățile vietnameze au arestat patru bărbați pentru presupusa fraudare a câtorva mii de americani, cărora le-au vândut aproape $ 1 million în echipamente de protecție personală, pe care nu le-au livrat niciodată. (Reuters)

7. O instanță din Bishkek, Kârgâzstan, a menținut sentința de optsprezece ani închisoare pentru fostul premier Sapar Isakov, care a fost găsit vinovat de corupție. (Link)

Africa

8. Junta militară condusă de colonelul militar Assimi Goita, care a preluat puterea în Mali în urma unei lovituri de stat militare marți, a început discuțiile cu politicienii opoziției. Lovitura de stat a declanșat critici globale și cereri ca președintele Boubacar Keita și premierul Boubou Cisse să fie eliberați. (Link)

America Latină

9. Președintele Columbiei Ivan Duque a declarat că informațiile serviciilor columbiene arată că guvernul președintelui venezuelean Nicolas Maduro lucrează pentru a obține rachete din Iran, pe care l-a aprovizionat anterior cu petrol. (Link)

Global

10. De ce lovitura de stat militară din Mali contează pentru Europa și întreaga lume, explicat. (Politico)

Ți-ar mai putea plăcea
Rusia se opune unei investigații despre presupusa otrăvire a disidentului rus Alexei Navalny – Cronica Externă
Tensiuni în alianța NATO, din cauza conflictului cauzat de navele de război turcești și franceze în Mediterana – Cronica Externă
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău