Un parlamentar ucrainean a încercat să obțină în mod ilegal un pașaport românesc – Cronica Externă

Europa

1. Miniștrii de externe ai statelor UE s-au întâlnit virtual vineri pentru a lua în considerare potențiale măsuri împotriva Israelului dacă va continua planurile de anexare a unor părți din West Bank. Printre măsurile propuse se află și cele referitoare la interzicerea Israelului de a fi parte a unor acorduri comerciale cu Uniunea Europeană sau de a primi finanțări europene, precum și de a participa în alte forme de cooperare cu Uniunea. UE este cel mai mare partener comercial al Israelului. (TimesofIsrael)

2. Un prinț saudit și consilier guvernamental și-a cumpărat cetățenie europeană pentru sine și alți șase membri ai familiei în Cipru, țară membră care are un controversat program numit ”Golden Visa”, prin care oferă cetățenie unor persoane care pot plăti o investiție de minim două milioane de euro. Din 2013 până în prezent, Cipru a vândut aproximativ 4000 de pașapoarte unor străini, conform unui raport recent al organizației Global Witness. (Link)

3. Un parlamentar ucrainean a încercat să obțină în mod ilegal un pașaport românesc printr-o companie care facilitează o ”schemă gri” de aplicații pentru cetățenii ale statelor UE, conform unor reporteri care au obținut documente despre Oleksandr Dubinsky, solicitate printr-un intermediar Ministerului Justiției din România. (Link)

4. Negocierile dintre UE și Marea Britanie se pare că nu vor merge niciodată lin, după ce noi obstacole au apărut în cursul acestei săptămâni, când Comisia Europeană a deschis o procedură de sancționare a Marii Britanii pentru refuzul de a respecta regulile de liberă circulație europene, din cauza expatriaților britanici care se înregistrează pentru a rămâne în Uniunea Europeană. Discuțiile cheie rămân nerezolvate, mai ales asupra drepturilor de pescuit și asupra rolului Curții de Justiție a Uniunii Europene. (Euronews)

SUA

5. Marina Statelor Unite a oferit producătorului militar Boeing un contract de aproape 2 miliarde dolari pentru a furniza Arabiei Saudite noi rachete de atac la sol și alte proiectile atât pentru Arabia Saudită, cât și pentru Qatar. Anunțul vine în contextul în care Pentagonul a anunțat săptămâna trecută că retrage două sisteme de apărare Patriot din Arabia Saudită. SUA continuă să sprijine statele din Golf în combaterea Iranului.  (Link)

Bonus: Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a precizat vineri că deliberările Israelului cu privire la anexarea unor părți din West Bank ar trebui să fie parte a unor discuții între Israel și Palestinieni asupra planului de pace propus de administrația Trump. (TimesofIsrael)

Orientul Mijlociu

6. Regele Abdullah al Iordaniei a avertizat Israel că dacă va continua cu planurile de a anexa părți din West Bank va declanșa ”un conflict masiv” cu Iordania și chiar va lua în considerare renunțarea la acordul de pace cu Israel. În interviul acordat Der Spiegel, Regele Abdullah a insistat că soluția a două state este ”singura cale înainte” în conflictul palestiniano-israelian. (Link)

7. Procurorul financiar al Libanului a cerut arestarea directorului Băncii Centrale libaneze, pe temeiul unor acuzații legate de manipularea monedei naționale. (Bloomberg)

Asia

8. Ambasada Chinei în Israel a reacționat vineri, după recenta vizită a secretarului de stat american Mike Pompeo în Israel, în cadrul căreia a solicitat rezilierea unui contract de construire a unei fabrici de către o companie chineză spunând că ”avem încredere în prietenii noștri evrei”. (Haaretz)

America Latină

9. Mexic a atins joi un vârf al cazurile înregistrate de persoane afectate de COVID-19, cu peste 2409 noi cazuri raportate într-o singură zi. Numărul total al cazurilor confirmate depășește 40.000. (BBC)

Bonus: Chile a impus miercuri carantina obligatorie totală pentru capitala Santiago, după ce autoritățile au raportat o creștere cu 60% a cazurilor de COVID-19 în 24 ore, ceea ce reprezintă o lovitură puternică pentru speranța că economia țării își va reveni curând.  (Link)

Global

10. Liderii țărilor G20 au cerut joi să se evite barierele comerciale ”inutile” asupra bunurilor esențiale, printre care alimentele, pe durata pandemiei coronavirus, după ce Organizația Mondială a Comerțului și Fondul Monetar Internațional au avertizat asupra sporirii numărului de restricții pentru export. Pandemia a aruncat economia globală și comerțul internațional în haos, nemaivăzut de la Marea Depresie, comerțul internațional de bunuri este estimat că va scădea în volum în toate regiunile globului în acest an. (Barrons)

Ți-ar mai putea plăcea
Banca Angliei a estimat că economia Marii Britanii se va reduce cu 9.5% în 2020, cu aproape 5% mai puțin decât proiecția inițială – Cronica Externă
SUA și autoritățile din Coreea de Sud analizează noile arme dezvăluite de Coreea de Nord – Cronica Externă
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău