Gabriela Firea a anunţat că renunţă la ”taxă Oxigen” – Cronica serii

1. Ministrul Sănătății, Victor Costache, a anunțat azi că nerespectarea măsurilor privind carantina de către românii care revin în țară din zonele afectate de coronavirus va fi sancționată penal. Ministrul a invocat articolul 352 din codul penal care prevede inclusiv pedeapsa cu închisoarea pentru „zădărnicirea combaterii bolilor”. (Hotnews)

2. Veniturile bugetului general consolidat au crescut în ianuarie 2020 cu aproape 7% față de luna similară a anului trecut, la 27,55 miliarde lei. S-a înregistrat un record istoric al încasărilor brute din TVA, care au urcat la 8,4 miliarde lei. Cheltuielile au crescut cu 11,6%, în mare măsură ca urmare a majorărilor de pensii, salarii și alocații rezultate din modificările legislative. (Profit.ro)

3. Băncile au încheiat anul trecut cu un profit net de 6,3 miliarde de lei, în scădere cu 7,4% față de 2018. Anul 2019 a fost al doilea cel mai bun din istorie, după 2018 (6,8 miliarde de lei), din punct de vedere al nivelului nominal al profiturilor. (Profit.ro)

Bonus: Patru deputaţi, foşti membri ALDE au anunțat, că se afiliază grupului parlamentar al PNL. (Hotnews)

4. Primarul Capitalei Gabriela Firea a anunţat că renunţă la vinieta antipoluare, aşa-numita ”taxă Oxigen”, în faţa unui val uriaş de respingere a unei măsuri luate în toată Europa, acuzând şi declaraţiile politicianiste. ”Cetăţenii resping ideea de restricţie”, a spus ea, după sondajul pe care l-a realizat online. Firea a precizat că face anunţul cu ”sufletul neîmpăcat”. (News.ro)

5. Președintele PLUS, Dacian Cioloș a anunțat că Alianța USR-PLUS este gata să își asume rolul de a încerca formarea unei majorități parlamentare, iar dacă acest lucru nu este posibil, va fi un alt pas spre anticipate. (Link)

Una din Cronica Externă: Candidatul democrat în cursa prezidențială, Bernie Sanders, a declarat că regimul lui Fidel Castro nu a fost în întregime rău. El a fost întrebat în contextul unei declarații mai veche, în care spunea că educația și sistemul de sănătate i-a determinat pe cubanezi să nu se opună regimului comunist al lui Fidel Castro. (CNN)

6. Marii comercianți de produse alimentare nu vor mai fi obligați ca, pentru categoriile carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, produse lactate și de panificație, să achiziționeze aceste produse în proporție de cel puțin 51% de la producători români autohtoni. (Profit.ro)

7. Creditele acordate populaţiei şi firmelor au crescut cu 6,9% (3,2% în termeni reali), în ianuarie, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, la 269,65 miliarde lei (56,1 miliarde euro). Ritmul este crescut și față de luna decembrie a anului trecut. (News.ro)

8. Consiliul Concurenței a anunțat o investigație pentru scumpirea excesivă a măștilor medicale și a amenințat că va acorda amenzi uriașe. Prețul unei măști medicinale a crescut de 100 de ori în România, în ultimele zile. (Profit.ro)

9. Creştin-democraţii germani (CDU) au anunţat că vor organiza un congres pe 25 aprilie, pentru a desemna un nou succesor al cancelarului Angela Merkel, încercând să rezolve o criză care slăbeşte controlul partidului asupra puterii. (News.ro)

10. Fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak, care a condus țara timp de 30 de ani și a fost îndepărtat de la putere în 2011, în urma unei revolte populare, a murit azi la vârsta de 91 de ani. (News.ro)

Fotografia serii – Donald Trump în India, la memorialul lui Mahatma Gandhi. Alex Brandon/AP:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Isărescu: inflatie de 3.5% si crestere de 4% pentru anul acesta
PIB-ul României a fost, anul trecut, mai mare decât al Cehiei, Portugaliei sau Greciei – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău