Soția liderului Kim Jong-un a avut prima sa apariție publică din ianuarie 2020 – Cronica Externă

Europa

1. Adunarea Națională a Franței a adoptat o lege despre care președintele Macron și aliații săi spun că va combate așa-numitul separatism islamist, prin creșterea monitorizării moscheilor și școlilor religioase, printre alte măsuri. Oponenții spun că legislația propusă țintește în mod nedrept musulmanii. (WSJ)

2. Forțele de Securitate din Belarus au cercetat casele jurnaliștilor și activiștilor de drepturile omului și au deținut temporar sau au luat în custodie peste treizeci de oameni. Un centru de drepturile omului și o asociație pentru jurnaliști a fost de asemenea cercetată. Figuri ale opoziției, Uniunea Europeană și alții au condamnat raziil. (Link)

America de Nord

3. Guvernul canadian a anunțat amendamente propuse la legislația canadiană a armelor (Link), care ar institui un program de buy-back voluntar pentru armele de foc interzise și ar permite localităților să interzică armele de mână, printre alte reforme. Legea este așteptată să fie votată. (TheHill)

4. Statele Unite au pus sub acuzare trei programatori nord-coreeni pentru un furt cibernetic de peste $1,3 miliarde, în bani şi criptomonede, în care au fost afectate companii de la bănci la studiouri de film, a anunţat, miercuri, Departamentul de Justiţie. (News.ro)

Orientul Mijlociu

5. Prințesa Latifa bin Mohammed Al Maktoum, al cărui tată conduce Emiratul Dubai, a declarat că este îngrijorată cu privire la viața sa. Ea susține că tatăl său, șeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum, o ține ostatică din 2018. Națiunile Unite au anunțat că vor interoga Emiratele Arabe Unite. (BBC)

Asia

6. Ieri a avut loc una dintre cele mai mari demonstrații din Myanmar de când armata a preluat puterea în urmă cu peste două săptămâni. Oamenii au cerut eliberarea oficialilor deținuți și au discreditat pretenția armatei că se bucură de sprijin public covârșitor pentru lovitura de stat. (AlJazeera)

7. Soția liderului Kim Jong-un, Ri Sol-ju, a avut prima sa apariție publică din ianuarie 2020, la un concert în onoarea liderului decedat Kim Jong-il, conform mediei de stat (Link). Agenția de informații a Coreeii de Sud a spus că aceasta a fost ținută în casă din cauza îngrijorării cu privire la coronavirus. (Link)

8. Pakistan a agreat să facă reformele necesare pentru ca Fondul Monetar Internațional să elibereze aproximativ $500 milioane din fondurile deja aprobate. Pakistan ar putea eventual primi $6 miliarde, după evaluări suplimentare. (Reuters)

Africa

9. Secretarul general al ONU Antonio Guterres și-a exprimat îngrijorarea cu privire la insecuritatea și alte probleme cu care se confruntă regiunea Sahel, în timpul unei întâlniri a Grupului celor Cinci pentru Sahel (Link). După reuniune, președintele francez Emmanuel Macron a declarat că nu va reduce imediat prezența militară a Franței în regiune. (AlJazeera)

America Latină

10. Ministrul de externe al Mexicului Marcelo Ebrard a declarat că țara sa va ridica problema accesului inegal la vaccinurile împotriva COVID-19 în Consiliul de Securitate al ONU. Mexico a înregistrat două milioane de cazuri COVID-19. (Reuters)

Ți-ar mai putea plăcea
Senatorul Bernie Sanders are cele mai multe prezentări pozitive în presa rusească Sputnik și RT – Cronica Externă
Ministrul turc al Apărării: Turcia este dispusă să facă un compromis cu privire la achiziționarea rachetelor rusești S-400 – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău