Google va închide Stadia pe 18 ianuarie 2023 – Cronica de Tehnologie

1. Illumina a prezentat NovaSeq X, un nou aparat pentru secvențierea genomului, despre care spune că este cel mai rapid și oferă cel mai eficient cost – $200 pentru un genom uman la o viteză de două ori mai mare decât până acum. Versiunea de top a seriei va putea procesa 20.000 de genomi pe an. Oamenii de știință vor plăti în jur de $600 de dolari pentru secvențierea cu NovaSeq X, însă, pacienții care vor avea nevoie de interpretare clinică și consiliere genetică vor ajunge să plătească mai multe mii de dolari. (Wired)

2. Google va închide Stadia pe 18 ianuarie 2023. Deja magazinul oficial Stadia a fost închis și nu mai pot fi cumpărate jocuri sau făcute microtranzacții. Compania spune că va returna costurile pentru produsele hardware achiziționate prin intermediul magazinului oficial. Până la închidere, nu vor mai fi plătite abonamente și vor putea fi accesate gratuit inclusiv jocurile disponibile până acum doar pentru versiunea Pro. (Profit.ro)

3. Meta a prezentat o soluție AI care generează video pe baza unei descrieri. Numit Make-A-Video, acesta poate crea clipuri de până la cinci secunde, fără sunet. Compania nu permite deocamdată accesul la modelul folosit. (The Verge)

4. Meta va suspenda angajările și va restructura unele dintre echipe, și-a anunțat Mark Zuckerberg angajații. Numărul de angajați ai companiei va fi redus pentru prima oară, iar bugetele vor fi scăzute în cazul majorității echipelor. Acțiunile companiei au scăzut cu 60% anul acesta. (Bloomberg)

5. Neglijența CIA a pus în pericol viața spionilor care activau în Iran. Agenția americană nu și-a securizat corespunzător sistemul online de comunicare, iar Iranul a interceptat mesajele, a identificat și capturat spionii, care au fost torturați și chiar uciși. (Reuters)

6. Companiile de tehnologie cu sediul în California nu mai au voie să acorde acces la datele personale ale utilizatorilor în cazul mandatelor privind avorturile emise de alte state, conform unei legi proaspăt intrate în vigoare. Legea nu dă voie companiilor locale să se conformeze nici cererilor legate de avorturi venite de la departamente de poliție din alte state. (CNN)

7. BMW va construi un asistent vocal bazat pe Alexa, după ce a folosit Alexa începând cu 2018. Asistentul companiei va fi disponibil pe mașinile ce vor fi lansate în următorii doi ani. (TechCrunch)

8. Meta extinde accesul la funcțiile pentru NFT-uri din Facebook și Instagram, care pot fi acum folosite de toți utilizatorii din Statele Unite. Aceștia pot să-și conecteze portofelele digitale și să posteze NFT-uri în cadrul celor două platforme. În cazul Instagram, funcțiile sunt disponibile în toate cele 100 de țări în care fost lansat suportul pentru NFT-uri. (CoinDesk)

9. Google va lansa un set de facilități noi pentru serviciul Maps pe parcursul următoarelor luni. Printre acestea se numără Immersive View, o funcție care folosește AI-ul pentru a oferi mai multe informații despre anumite orașe, precum date de trafic, densitatea populației și vremea. O altă noutate este Search with Live View – cu aplicația deschisă în modul Live View, utilizatorul poate mișca telefonul pentru a descoperi puncte de interes direct cu camera foto. (TechCrunch)

10. Minarea de bitcoin a produs o poluare ce poate fi comparată cu producția de carne de vită, gazul natural sau țițeiul, arată un studiu. În 2020, aceste operațiuni de minare au folosit 75,4 terawatt-ora pe an. În doar cinci ani, din 2016 până în 2021, emisiile generate de minare au crescut de 126 de ori. (TechXplore)

Ți-ar mai putea plăcea
Vimeo primește o finanțare de $300 de milioane, ajungând să valoreze $5 miliarde – Cronica de Tehnologie
Mai multe departamente de poliție din California și Georgia urmăresc vehicule și oameni cu drone autonome – Cronica de Tehnologie

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău