Gorghiu/PNL: Nu este exclusă susținerea unui candidat al social-democraților, precum Gabriela Firea, pentru Primăria Bucureștiului – Cronica dimineții

1. Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, îşi doreşte să fie susţinut de partidele de dreapta pentru un nou mandat, dar apreciază că are şanse de câştig şi în varianta în care liberalii vor avea un candidat propriu. (G4Media). Vicepreședintele PNL Alina Gorghiu, ministrul Justiției, a declarat că nu este exclusă susținerea unui candidat al social-democraților, precum Gabriela Firea, pentru Primăria Bucureștiului. (Digi24)

2. Sutele de milioane de euro care vor ajunge în România, pentru listarea pe bursă a Hidroelectrica, vor întări leul, relevă o analiză Bloomberg. Investitorii vor schimba moneda europeană pentru a cumpăra lei, necesari pentru a cumpăra acțiuni la Hidroelectrică, un IPO estimat la 8,7 miliarde de lei. (Bloomberg)

3. Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat că, cel mai probabil, PNL şi PSD vor avea liste separate la alegerile de anul viitor, pentru că fiecare are propriul electorat şi propriile proiecte. ”Supărarea”, potrivit ministrului, este că nu s-a găsit o variantă de comasare a alegerilor, întrucât în 2024 va fi ”haos” cu patru rânduri de alegeri. (News.ro)

4. Cel mai mic procent de oameni care lucrează la un computer în țările Uniunii Europene se află în România, Bulgaria și Grecia, arată datele publicate de Agenția Europeană de Statistică Eurostat. În aceste țări, în 2022, ponderea angajaților cu vârste cuprinse între 15 și 74 de ani care au folosit dispozitive digitale pentru munca lor a fost de 12%. (Profit.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Copiii sunt mai buni la matematică dacă ascultă muzică, arată 50 de ani de cercetare. Concluzia oamenilor de știință, după analizarea mai multor studii, este că muzica face matematica mai plăcută – îi ajută pe copii să fie mai atenți și le atenuează anxietatea față de această materie. (Phys)

5. În Spania, inflația a scăzut sub 2%, ținta setată de Banca Centrală Europeană. Prețurile de consum au crescut cu 1,6% în iunie, în ritm anual, în scădere de la 2,9% cât a fost creșterea în mai. Este cel mai redus ritm din ultimii 2+ ani. (Bloomberg)

6. Curtea Supremă a SUA, conservatoare, a pus capăt joi programelor de discriminare pozitivă în universități, într-o nouă răsturnare de situație istorică, la un an după ce a revenit asupra avortului. Cei șase judecători conservatori au decis, împotriva opiniei a trei progresiști, că procedurile de admitere în campusuri bazate pe culoarea pielii sau originea etnică a candidaților sunt neconstituționale. (Hotnews)

7. 62% dintre tinerii ruși vor tratative de pace în locul „operațiunii speciale” din Ucraina, iar persoanele peste 60 de ani vor continuarea războiului, arată datele unui sondaj oficial publicat de presa de la Moscova. (Libertatea)

8. Aspartamul, unul dintre cei mai răspândiți îndulcitori din lume, prezent în produsele dietetice, cum sunt sucurile Coca Cola Zero, guma de mestecat Orbit, iaurturile dietetice și chiar ketchup-ul, va fi catalogat în iulie ca fiind „posibil cancerigen pentru oameni” pentru prima dată de către Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului. (Profit.ro)

Din Cronica Sportivă: Campioana României la baschet, ”U” Banca Transilvania Cluj va participa în EuroCup, a doua competiţie valorică a continentului. News.ro

9. Într-o decizie descrisă drept „istorică” de către ONG-uri, statul francez a fost condamnat, joi, la repararea în termen de un an a „prejudiciului ecologic” legat de utilizarea masivă a pesticidelor în agricultură, acuzată că a provocat prăbuşirea biodiversităţii. (Digi24)

10. Policlinicile rusești vor angaja în curând sexologi care să îi „ajute” pe pacienți să „depășească” homosexualitate și o serie de alte „tulburări mintale de natură sexuală”, arată un document oficial al ministerului sănătății de la Moscova. (Hotnews)

Fotografia dimineții – Femei și copii se roagă în fâșia Gaza de Eid al-Adha. Doaa Albaz/Quds Net News/ZUMA Press/Shutterstock:

Ți-ar mai putea plăcea
Numărul cazurilor noi de Covid-19, la nivel global, a atins un nou record luni, când s-a apropiat de 1,5 milioane – Cronica dimineții
Negocierile dintre PNL, USR Plus și UDMR au fost suspendate după nici două ore de discuții – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău