Pașaportul românesc rămâne unul dintre cele mai puternice din lume – Cronica dimineții

1. Rata anuală a inflației înregistrată în septembrie, de 6,3%, este cea mai mare din ultimul deceniu și poate atrage un răspuns mai puternic al băncii centrale la ședința de politică monetară din noiembrie. BNR ar putea crește dobânda de referință ceea ce ar putea genera dobânzi mai mari la credite. (Profit.ro)

2. Datele colectate în Anglia arată ca un copil sub 12 ani, nevaccinat, prezintă un risc mai redus de a contracta o formă gravă a bolii Covid-19 decât un adult vaccinat aflat în grupa de vârstă 40-49 de ani. În unele cazuri riscul e chiar mai redus decât cei care au 30+ ani. (NYTimes)

3. Liderii PNL vor merge azi la discuţiile cu premierul desemnat, Dacian Cioloş, cu același mesaj transmis de Florin Cîţu încă de luni seară: USR să-şi caute o majoritate alături de PSD şi AUR, partidele care au demis guvernul prin moţiune de cenzură. (News.ro)

4. Vicepreşedintele USR Dan Barna avansează ideea trecerii partidului în opoziţie în situaţia în care PNL şi UDMR vor refuza „reconstituirea” coaliţiei de guvernare. Barna susține că în acest scenariu, “PNL va trebui să obţină susţinerea PSD-ului, lucru care după Hotărârea de Guvern legată de distribuţia fondului de rezervă, vedem că PSD sunt foarte fermi că nu vor susţine o guvernare cu Florin Cîţu”. (News.ro)

Din Cronica Sportivă: Mirel Rădoi a anunțat, după partida cu Armenia, că va părăsi naționala României după meciurile cu Islanda și Liechtenstein, indiferent dacă va obține sau nu calificarea la barajul pentru Campionatul Mondial. El este interesat de o carieră de antrenor la o echipă de club. (Gsp.ro)

5. Pașaportul românesc rămâne unul dintre cele mai puternice din lume, cetățenii români putând să călătorească fără viză în peste 170 de țări. Potrivit indexului Henley Passport (HPI) pe 2021, actualizat în această lună, România deține al 16-lea cel mai puternic pașaport din lume, la egalitate cu Chile, Monaco și Emiratele Arabe Unite. (Profit.ro)

6. Specialiştii Administraţiei pentru Medicamente şi Alimente (FDA) din Statele Unite au afirmat că vaccinul pentru Covid-19 al Modernă nu îndeplineşte toate criteriile instituţiei pentru susţinerea utilizării unui rapel. Decizia ar putea fi explicată de faptul că eficacitatea primelor două doze a rămas ridicată. (News.ro)

7. Cercetători de la Spitalul Universitar din Lausanne şi de la Şcoala Politehnică Federală din acest oraş elveţian au anunţat descoperirea unui anticorp monoclonal capabil să neutralizeze toate variantele coronavirusului SARS-CoV-2, inclusiv varianta Delta. (G4Media)

8. Aproape 4,3 milioane de americani au renunțat voluntar la locul lor de muncă, în august. Este de departe cel mai mare număr înregistrat, la nivelul unei luni, din ultimii 20 de ani, de când guvernul măsoară acest indicator. (NYTimes)

Promo: Emisiunea „Florin Călinescu Show” va debuta pe 19 octombrie la Prima TV şi va fi difuzată în fiecare marţi, miercuri şi joi, de la ora 20:00. „Florin Călinescu Show” este un pamflet de la care nu vor lipsi invitaţi din diverse domenii – politică, sportiv, monden, social şi artistic -, momente de muzică live, susţinute de orchestra condusă de compozitorul Virgil Popescu, dar şi magicieni, cântăreţi, dansatori, acrobaţi şi actori de stand-up.

9. Un judecător federal a decis că statul New York nu poate impune vaccinarea obligatorie a angajaților din sistemul de sănătate fără să țină seama de excepțiile religioase invocate de aceștia. (Reuters)

10. Serialul sud coreean Squid Game a devenit cel mai vizionat serial pe Netflix, în prima lună de la lansare, fiind văzut 111 milioane de abonați. (TheGuardian)

Ți-ar mai putea plăcea
960 de cadre medicale au fost vaccinate în prima zi a campaniei de vaccinare anti Covid-19 – Cronica dimineții
Astăzi are loc dezbaterea preşedintelui Klaus Iohannis cu jurnaliştii, politologii şi formatorii de opinie – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău