Mai multe persoane anonime au dat în judecată OpenAI pentru încălcarea intimității – Cronica de Tehnologie

1. Mai multe persoane anonime au dat în judecată OpenAI pentru încălcarea intimității. Acuzarea susține că producătorul ChatGPT a încălcat legea, procesând 300 de miliarde de cuvinte din cărți, articole și alte postări online, inclusiv date personale, fără să fi obținut vreun acord în acest sens. Pe lista pârâților se află și Microsoft, care finanțează OpenAI. (News.ro)

2. Un nou vaccin împotriva tuberculozei, finanțat de Bill & Melinda Gates Foundation, va intra în faza finală de testare, pentru a se stabili dacă poate fi folosit în locul vechiul vaccin, ce are o eficiență limitată. Studiul va costa $550 de milioane – $400 de milioane sunt plătiți de fundație, iar $150 de milioane vin de la Wellcome Trust, din Marea Britanie. (Bloomberg)

3. Statele Unite iau în considerare introducerea unor noi restricții la exportul de cipuri către China și alte țări, care ar putea intra în vigoare chiar din luna iulie. Se pare că va fi redus pragul de performață, ceea ce va face ca Nvidia să nu mai poată exporta către China nici plăcile A800, pe care le dezvoltase special când nu a mai putut să exporte flagship-ul A100. (WSJ)

4. Google a renunțat să mai construiască ochelarii de realitate augmentată, cunoscuți ca Project Iris, pe care-i anunțase încă de anul trecut. De vină ar fi numeroasele probleme întâmpinate în procesul de dezvoltare, ca urmare a strategiilor mereu schimbătoare și a disponibilizărilor. În schimb, gigantul american se va concentra pe software-ul pentru AR, care ar putea să stea la baza unui viitor produs dezvoltat de Samsung și Qualcomm. (Profit.ro)

5. Copiii sunt mai buni la matematică dacă ascultă muzică, arată 50 de ani de cercetare. Concluzia oamenilor de știință, după analizarea mai multor studii, este că muzica face matematica mai plăcută – îi ajută pe copii să fie mai atenți și le atenuează anxietatea față de această materie. (Phys)

6. ~35% dintre companiile din cel mai recent lot acceptat de Y Combinator se concentrează pe inteligența artificială, iar 50% dintre startup-urile acceptate au o legătură mai mică sau mai mare cu AI-ul. Din 24.000 de aplicații, care reprezintă un nou record, acceleratorul a aprobat doar 1%. (Bloomberg)

7. Recunoașterea facială este din ce în ce mai folosită de magazinele din Marea Britanie pentru identificarea hoților. În schimbul a $320 pe lună, comercianții achiziționează de la Facewatch o soluție care, pe baza recunoașterii faciale, îi alertează când în magazin a fost identificată o persoană cu astfel de antecendente. (NY Times)

8. Call of Duty va continua să fie disponibil pe PlayStation și dacă va fi aprobată achiziția Activision, promite șeful Microsoft, Satya Nadella, care merge mai departe și spune că i-ar plăcea ca exclusivitățile să dispară de pe console. Și Bobby Kotick, CEO-ul Activision, spune că transformarea CoD în exclusivitate pentru Xbox ar putea duce la revolte și ar afecta reputația companiei. (Bloomberg)

9. Cercetătorii de la Universitatea din Maryland au reușit să reconstruiască un mediu tridimensional pornind de la reflexia care poate fi văzută în ochiul uman. Folosind camere de mare rezoluție, oamenii de știință au capturat reflexiile subtile de lumină ale ochilor, pe care le-au izolat, calculând totodată direcția în care este îndreptată privirea. (Engadget)

10. Primul dispozitiv robotic de prindere din lemn a fost construit de oamenii de știință. Spre deosebire de sistemele similare, construite din plastic moale, acesta poate fi folosit în medii cu temperaturii foarte mari. În plus, este economisită energie prin întinderea și îndoirea ca răspuns la nivelul de umiditate, temperatură și iluminare. (TechXplore)

Ți-ar mai putea plăcea
Aplicația dezvoltată de Germania pentru urmărirea contactelor a costat €20 milioane – Cronică de Tehnologie
Directorul FBI: TikTok creează preocupări privind securitatea națională a SUA – Cronica de Tehnologie
2 comentarii la acest articol
  • […] Cronica de Tehnologie: Copiii sunt mai buni la matematică dacă ascultă muzică, arată 50 de ani de cercetare. […]

  • LevSt.
    iun. 29,2023 la 2023-06-29T15:24:49+03:000000004930202306

    „… sa dea in judecata…”____–-____apropos de judecati: cazul Ing.Ursu(…) daca si acesti (sa le zicem) judecatori, au salarii chiar 1/2 din cat au cei din exemplele de mai jos(adus, aici, doar unu), cel mai probabil ca nu-i vor condamna pe teroristii din securitate si militie, insa daca o vor face, atunci si tarfa umanitatii( nu neaparat ca fOmeie), mihaela nita, trebuie ea insasi trimisa in judecata, pentru folosirea functiei i na comite-voluntar si cu buna stinta- un imens act de INJUSTITIE, probabil ca a primit zeci de mii de euro de la cei doi(si amicii), pentru a da un asa verdict, in fond acest caz este -nominal- despre ing. Ursu, insa – de fapt- este un caz care confirma criminalitatea intregului regim comunist si ferocitatea dulailor de paza, securitatea si militia, care sunt-pana la urma- cei care(din spatele scenei) au permis si aceste salarizari astronomice, tocmai pentru a-i avea la mana pe marii stapani de sclavi , din Romania: ” Noua lege privind pensiile speciale a trecut joi, 28 iunie, de votul din Senat și va ajunge la votul final din Camera Deputaților. Cu toate astea, legea cel mai probabil va fi atacată la Curtea Constituțională (CCR), acolo unde jumătate din magistrați beneficiază deja de aceste pensii.Plenul Senatului a votat a adoptat cu 91 de voturi „pentru”, 19 împotrivă şi o abţinere Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu şi a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Această lege este cu atât mai importantă pentru îndeplinirea jaloanelor din PNRR, iar premierul Marcel Ciolacu a pus presiune pentru accelerarea acestui demers.Proiectul va fi însă cel mai probabil atacat la CCR …de la CCR, începând cu președintele instituției, Marian Enache, beneficiază de pensii speciale. Acesta din urmă primește chiar două pensii speciale, una datorită funcției de la CCR, iar cealaltă pentru calitatea de fost parlamentar. Astfel, în 2022, Enache a primit de la CCR o pensie de 438.965 lei, însemnând o sumă lunară de 36.500 de lei. Pe lângă pensie, Enache a mai primit salariul de judecător de 31.220 de lei.

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău