Greva angajaților de la Societatea de Transport București (STB) continuă – Cronica dimineții

1. Deputatul USR Mihai Poliţeanu a anunţat că a sesizat Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) în legătură cu teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă. CNATDCU este singurul organism care se poate pronunţa cu privire la un posibil plagiat, iar analiza se face doar în urma unei sesizări (News.ro). Profesorul universitar Mircea Dumitru, vicepreședinte al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), instituția care poate da verdictul de plagiat, a declarat că dovezile prezentate de jurnalista Emilia Șercan sunt solide și indică „un caz foarte clar de plagiat”. (Libertatea)

2. Greva angajaților de la Societatea de Transport București (STB) continuă și vineri, pentru a doua zi consecutiv, niciun autobuz, tramvai sau troleibuz nu circulă la prima oră a dimineții (G4Media). Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat că hotărârea judecătorească privind suspendarea grevei STB este definitivă şi cine vineri dimineaţă nu va ieşi pe traseu, la muncă, va răspunde. O plângere penală a fost deja depusă, anunţă edilul care mai subliniază că vinovatul principal pentru această situaţie este liderul de sindicat. (News.ro)

3. Potrivit ministrului Finanţelor, Adrian Câciu, anul 2029 este o ţintă viabilă pentru aderarea la euro, dar cea mai importantă este convergenţa reală despre care foarte puţină lume vorbeşte. (G4Media)

4. Președintele SUA Joe Biden a dat asigurări că orice intrare a trupelor ruse pe teritoriul Ucrainei ar fi considerată o „invazie”, după ce a provocat indignarea Kievului evocând posibilitatea unei „incursiuni minore” a Rusiei în Ucraina. (Hotnews)

5. Spania a luat decizia să trimită nave de război care să se alăture forțelor navale NATO din Mediterana și Marea Neagră, pe măsură ce tensiunea în regiune crește din cauza poziționării armatei ruse la granița cu Ucraina, a declarat joi ministrul Apărării, Margarita Robles. (Digi24)

Din Cronica Sportivă: Simona Halep, locul 15 WTA şi cap de serie numărul 14, s-a calificat, joi, în turul al treilea al Australian Open, după ce a învins-o, cu scorul de 6-2, 6-0, pe brazilianca Beatriz Haddad Maia, locul 83 WTA. Halep va evolua mai departe cu Danka Kovinici din Muntenegru, locul 98 WTA. News.ro

6. Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a crescut în luna decembrie până la 5,3%, de la 5,2% în noiembrie 2021. Țările membre cu cele mai ridicate rate au fost Estonia (12%), Lituania (10,7%), Polonia (8%), Letonia (7,9%), Ungaria (7,4%) și România (6,7%), arată datele publicate de Eurostat. (Profit.ro)

7. Parlamentul de la Viena a adoptat joi legea privind obligaţia tuturor adulţilor de a se vaccina împotriva COVID-19, Austria devenind prima ţară din Uniunea Europeană care ia o astfel de măsură pentru a lupta împotriva pandemiei, în pofida numeroaselor proteste de stradă. (Digi24)

8. Riscul reinfecției cu varianta Omicron este de 16 ori mai mare decât riscul reinfecției cu varianta Delta, conform datelor prezentate de Biroul Național de Statistică din Marea Britanie. (SkyNews)

9. Netflix a adăugat 8,3 milioane de noi abonați în trimestrul 4 al anului trecut, sub ținta estimată de 8,5 milioane. Acțiunile companiei au scăzut după acest anunț. Numărul total de abonați a ajuns la 221,8 milioane. (WSJ)

10. Un aisberg uriaș desprins din Antarctica în 2017 a eliberat peste 150 de miliarde de tone de apă dulce amestecată cu nutrienți în timp ce s-a topit la 4.000 km de punctul său de plecare. Volumul este „enorm” și ar putea altera semnificativ un ecosistem fragil, potrivit unui studiu. (Hotnews)

Fotografia dimineții – Rufele puse la uscat și înghețate dintr-o tabără de refugiați din Siria. Omer Alven/Anadolu/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Premieră în România: un bărbat va sta 10 luni în închisoare pentru că a lovit cu palma posteriorul unei tinere – Cronica dimineții
Ludovic Orban: “Intenția noastră este, în condiţii foarte bine reglementate, să permitem sezonul turistic estival” – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău