Piața imobiliară rămâne și la șapte luni sub cea de anul trecut – Cronica dimineții

1. În județul Brașov se vând cele mai multe apartamente după București, potrivit datelor ANCPI. La nivel național s-au tranzacționat, în primele șapte luni, aproape 79.000 de apartamente, cu 21% mai puține față de perioada ianuarie-iulie 2022. (Economica)

2. Serviciul de Securitate al Ucrainei a confirmat oficial faptul că liderul partidului AUR, George Simion, are o interdicție de 3 ani de intrare pe teritoriul statului ucrainean. Cei 3 ani ar expira în martie 2024. (G4Media)

3. La două zile după ce SUA au dat undă verde, premierul olandez Mark Rutte a oficializat duminică, în timpul vizitei preşedintelui Volodimir Zelenski, angajamentul ţării sale şi al Danemarcei de a livra avioane de luptă F-16 Ucrainei. (News.ro)

4. Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, îi sfătuiește pe analiștii occidentali care au îndoieli în legătură cu contraofensiva lansată în luna iunie sa să fie „prudenți cu previziunile și predicțiile lor pe termen lung”. Kuleba le-a cerut aliaților Kievului să continue să furnizeze forțelor armate ucrainene asistența necesară pentru ca ofensiva militară să aibă succes. (Politico)

Din Cronica de Carte: Un sondaj realizat în Marea Britanie în luna noiembrie 2022 a dezvăluit că YouTube este cea mai populară platformă online pe care tinerii având vârsta între 14 și 25 de ani o folosesc pentru a descoperi cărți noi (respectiv 34% dintre aceștia), devansând TikTok (32%) și Instagram (27%). Site-urile librăriilor online au fost vizitate de 33% dintre cei care au răspuns. (The Guardian)

5. Fostul preşedinte american Donald Trump a confirmat că nu va participa la dezbaterile pentru alegerile primare ale Partidului Republican, prima dintre acestea urmând să aibă loc miercuri. (Hotnews)

6. Rusia a rămas cel mai mare furnizor de petrol al Chinei și în iulie, conform datelor guvernului chinez. Exportul de petrol rusesc în China a crescut, luna trecută, cu 13%, în ritm anual, fiind de 1,9 milioane de barili/zi. (Nikkei)

7. Oficialii ambasadei israeliene la Londra au încercat să determine biroul procurorului general din Anglia să intervină în cauzele din instanțele britanice referitoare la urmărirea în justiție a protestatarilor Palestina Action. Palestine Action este un grup activist care vizează în primul rând fabricile din Marea Britanie ale producătorului israelian de armament Elbit Systems. (TheGuardian)

8. Prima misiune lunară a Rusiei din ultimii 47 de ani a eşuat după ce sonda spaţială Luna-25 a scăpat de sub control şi s-a prabușit pe Lună. (News.ro)

Din Cronica Sportivă: Alina Rotaru-Kottmann a obţinut medalia de bronz în finală la săritura în lungime, la Campionatul Mondial de Atletism, de la Budapesta.

9. O persoană care acuză orice fel de durere severă la un an după un infarct miocardic ar putea avea un risc mai mare de deces în următorii opt ani, conform unui nou studiu publicat în Journal of the American Heart Association. (News.ro)

10. Piesa “Fat Bottomed Girls” a fost scoasă de pe o compilație, ce targetează tinerii, cu cele mai mari hituri ale formației Queen. Melodia, lansată în 1978, a fost considerată prea vulgară de Universal Music Group. (Telegraph)

Fotografia dimineții – Coperta The Economist despre starea economiei Germaniei:

Ți-ar mai putea plăcea
Guvernul va majora puternic numărul avizelor care pot fi acordate muncitorilor străini – Cronica dimineții
Ţările UE au respins transformarea sexului non-consensual într-o infracţiune penală la nivelul întregului bloc comunitar – Cronica dimineții