Guvernul a adoptat proiectul prin care se interzice cumulul pensie-salariu la stat. Se crește opțional vârsta de pensionare la 70 de ani – Cronica serii

1. Guvernul a aprobat proiectul de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul în sistemul bugetar și prin care persoanele din sistemul public sau privat, ajunse la vârsta de pensionare, pot opta să își continue activitatea până la 70 de ani. (Profit.ro)

2. Premierul Florin Cîţu a anunţat că Guvernul a aprobat proiectul de hotărâre care prevede prelungirea stării de alertă cu alte 30 de zile, începând cu 12 iunie. Printre noutăţi ar fi posibilitatea participării la nunţi şi botezuri, în interior, a unui număr de 200 de persoane, cu condiţia asigurării a unui spaţiu de doi metri pătraţi pentru fiecare om. Pe 28 iunie, în cadrul optimilor al turneului final Campionatul European de Fotbal UEFA 2020 pot participa spectatori cu până la 50% din capacitatea maximă a tribunelor, a mai spus Cîţu. (News.ro)

3. Statul a cheltuit pentru salariile celor 1,25 milioane de angajați din sectorul public 99,6% din suma planificată în acest scop, în primul trimestru, potrivit datelor Ministerului Finanțelor. În timp ce administrația locală a „reușit” să consume pe salarii 100% din banii prevăzuți în buget, în administrația centrală economiile au fost reduse, de circa 1% din fondurile alocate. Pentru primul trimestru, statul, cu 1,251 milioane angajați, a prevăzut 27,85 miliarde lei pentru salarii și a cheltuit 27,74 miliarde lei. Suma planificată pentru tot anul este de 109,5 miliarde lei. (Profit.ro)

4. Parlamentul european a aprobat definitiv certificatul digital al Uniunii Europene privind COVID, pentru a facilita călătoriile în interiorul UE şi pentru a contribui la redresarea economică. Certificatul va fi emis gratuit de autorităţile naţionale şi va fi disponibil în format digital sau pe suport de hârtie. El va include şi un cod QR. Sistemul se va aplica de la 1 iulie 2021 pe un termen de 12 luni. (News.ro)

O stire din Cronica de Tehnologie: Noile propuneri privind folosirea inteligenței artificiale în cadrul UE sunt criticate într-o scrisoare deschisă, semnată de 170 de organizații și activiști pentru apărarea intimității din 55 de țări. În scrisoare se arată că propunerea legislativă nu interzice folosirea sistemelor de recunoaștere facială, ci doar o limitează, și că are lacune care pot fi exploatate. (Politico)

5. Prețurile locuințelor din România s-au menținut pe o traiectorie general ascendentă și în luna mai. Astfel, suma medie solicitată, la nivel național, de vânzătorii de apartamente noi și vechi s-a majorat cu 0,7% luna trecută, ajungând la un nivel de 1.406 euro pe metru pătrat util, față de 1.396 de euro pe metru pătrat util la finele lunii aprilie. Evoluții pozitive au avut loc în cinci dintre cele șase mari orașe monitorizate constant, însă în Brașov și în București au fost consemnate cele mai semnificative majorări de preț. (Profit.ro)

6. Contractele de credit vor putea fi încheiate, la cerere și cu acordul creditorului, la domiciliul clientului sau prin intermediul unui mijloc de comunicare la distanță, prevede un proiect de lege adoptat de Parlament, prin votul final al Camerei Deputaților. (Profit.ro)

7. Preşedintele american Joe Biden a pornit miercuri către Regatul Unit, prima etapă a turneului său în Europa, unde urmează să participe la summitul G7, înaintea unei întâlniri foarte aşteptate cu preşedintele rus Vladimir Putin în Elveţia. Înainte de decolarea Air Force One, Joe Biden a dat asigurări că le va transmite ”în mod clar lui Putin şi Chinei că Statele Unite şi Europa sunt sudate”. (News.ro)

8. Optimismul antreprenorilor americani care au mici afaceri a scăzut ușor, cu 0.2 puncte, până la 99,6, în Mai, comparativ cu Aprilie. Indexul este peste nivelul din ianuarie, când era la 95, dar sub cel din toamna anului trecută, când se afla la 104. 34% dintre antreprenori au declarat că au crescut salariile în Mai. Este cel mai ridicat procent, la acest indicator, din ultimele 12 luni. (Axios)

9. El Salvador a devenit prima țară din lume care a adoptat bitcoin ca mijloc legal de plată. Moneda oficială al El Salvadorului este dolarul american, nefiind deocamdată clar dacă bitcoin va prelua acest rol, pentru moment cele două monede urmând să circule în paralel. Legea adoptată stipulează de asemenea că statul „va promova instruirea și mecanismele necesare astfel încât populația să poată accesa tranzacții cu bitcoin”. (Hotnews)

10. O casă americană are, în medie, 25 de device-uri conectate la internet, de la laptopuri, tablete, smartphone-uri, până la console de jocuri, device-uri smart home și aparate de fitness. 58% dintre americani au ceasuri inteligente sau brățări fitness pentru monitorizarea pașilor zilnici, efortul fizic, puls și calitatea somnului. Datele apar în raportul Deloitte connectivity survey. (Link)

Ți-ar mai putea plăcea
Îndatorarea statului a trecut pentru prima dată de de pragul de 50% din PIB, în ianuarie și februarie – Cronica serii
Guvernul va discuta extinderea până la 30 iunie a termenului limită pentru depunerea Declarației Unice – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău