Guvernul a ajuns cu împrumuturile, pentru primele opt luni din an, la 133,5 miliarde de lei/27 miliarde de euro – Cronica serii

1. NATO nu are niciun indiciu că resturile de drone găsite pe teritoriul României au fost cauzate de un atac intenţionat lansat de Moscova împotriva României, a declarat joi şeful alianţei, Jens Stoltenberg. (News.ro)

2. Guvernul a ajuns cu împrumuturile, pentru primele opt luni din an, la 133,5 miliarde de lei (27 miliarde de euro), după ce în august a mai împrumutat 9,9 miliarde de lei, inclusiv 3,78 miliarde de lei de la populație. (Profit.ro)

3. Petrom a fost cel mai important furnizor de benzină de import al Ucrainei, în luna august. (Economica)

4. Gradul de umplere a depozitelor de gaze din România a depășit joi ținta 90% asumată de Uniunea Europeană pentru data de 1 noiembrie. Însă, chiar și așa, România va avea nevoie de importuri în perioadele geroase, întrucât capacitatea de extracție a gazelor din depozite este limitată. (Hotnews)

5. Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat deschiderea circulației pe podul Doamna Ghica și a precizat că, atunci când Primăria plătește, sunt firme în România care se țin de cuvânt. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: În următorii doi ani, Pentagonul vrea să construiască o amplă flotă bazată pe inteligența artificială, care să includă sisteme autonome de navigație și drone. Viitoarea flotă este gândită pentru a contra amenințările venite partea Chinei și a altor adversari. (WSJ)

6. Grupul de state împotriva corupţiei (GRECO) din cadrul Consiliului Europei cere într-un raport ameliorarea sistemelor anticorupţie din România. Potrivit GRECO, guvernul dă prea multe ordonanțe de urgență, în vreme ce autoritățile sunt prea puțin transparente cu informaţiile de interes public. (Digi24)

7. Militari din România și Statele Unite ale Americii vor desfășura exerciții comune „Rapid Trident” în Republica Moldova, în perioada 10-22 septembrie, a informat serviciul de presă al Ministerului Apărării al Republicii Moldova. (G4Media)

8. Vicepreşedintele american Kamala Harris, premierul chinez Li Qiang şi şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, participă joi la Summitul Asiei de Est (ASEAN), unde liderul indonezian, care este gazdă, a avertizat asupra rivalităţilor tot mai mari dintre puteri. (News.ro)

9. O explozie cosmică gigantică, rară şi impresionantă în același timp, care eclipsează cele mai multe supernove din Univers, a fost observată de cercetătorii de la Universitatea Queen’s, Irlanda de Nord. (Digi24)

10. Doar 22 de miliardari în crypto există în prezent, dintre care numai șase își țin banii în bitcoin. 182 de oameni au peste $100 de milioane, iar 88.200 de persoane (mai puțin de 1% din toți utilizatorii) dețin peste $1 milion în crypto. (CNBC)

Ți-ar mai putea plăcea
China și-a depreciat moneda în raport cu dolarul american – Cronica serii
Analiză: Euro ar putea depăși 5 lei în următoarele 12 luni – Cronica serii