Guvernul a terminat anul trecut cu un deficit bugetar de 81,01 miliarde lei – Cronica serii
1. Guvernul a terminat anul trecut cu un deficit bugetar de 81,01 miliarde lei, 5,68% din PIB, după ce în luna decembrie a consemnat cheltuieli foarte ridicate, cu 22,3 miliarde de lei mai mari decât veniturile. Cheltuielile mari din luna decembrie sunt o practică obișnuită a autorităților și le oferă o anumită flexibilitate în a ține deficitul, exprimat în termeni cash, în limitele asumate. Cu datele anunțate acum de Ministerul Finanțelor, Guvernul s-a încadrat în ținta stabilită, 5,74% din PIB pentru anul 2022. Ținta de deficit bugetar pentru anul trecut a fost de 5,74% (80,15 miliarde lei). Pentru anul acesta, ținta de deficit bugetar este de 4,4% din PIB (aproximativ 68 miliarde de lei). În 2021, deficitul bugetar a fost de 6,73%. (Profit.ro)
2. Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a transmis luni în şedinţa PNL că legile educaţiei trebuie aprobate până în luna iunie, pentru că avem jaloane în PNRR şi vom pierde banii dacă nu o facem. Ea a arătat că este nevoie de o asumare politică pe acest pachet de legi şi pe calendarul de aprobare a acestora, au arătat surse liberale. (News.ro)
3. Guvernul a ieșit astăzi pe piețele externe să se împrumute prin redeschiderea a două emisiuni de obligațiuni în euro scadente în septembrie 2026 și septembrie 2029. Este a doua ieșire pe extern din această lună, după ce a împrumutat chiar la început de ianuarie suma de $4 miliarde, un record, în contextul în care are un necesar ridicat de finanțare în acest an și încearcă să profite de condițiile din piață pentru a se finanța. Suma subscrisă de investitori a depășit 4,5 miliarde de euro, iar guvernul a împrumutat 2 miliarde euro. (Profit.ro)
4. Optimismul firmelor și clienților din Europa a urcat la cel mai înalt nivel din iunie 2022, potrivit unui sondaj publicat luni. Indicatorul de sentiment economic al Comisiei Europene pentru zona euro a crescut cu 2,8 puncte, la 99,9 în ianuarie, marcând a treia creștere lunară consecutivă. Economiștii chestionați de Reuters estimaseră că indicatorul va crește la 97. (FT)
5. Europarlamentarul Nicu Ștefănuță a demisionat din USR. Acesta și-a anunțat plecarea din partidul Uniunea Salvați România, din motive ce țin de direcția actuală a formațiunii politice. „Direcția pe care o are de ani buni conducerea acestui partid este una pentru care eu nu pot gira”. (Digi24)
Din Cronica de Tehnologie: Piața smartphone-urilor din China a scăzut cu 14% YoY în 2022, fiind la cel mai slab nivel din ultimii 10 ani. Apple a reușit performanța să scadă cu doar 3% față de nivelul din anul anterior și ocupă a doua poziție după Vivo. (SCMP)
6. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a decis să menţină nivelul alertei maxime al pandemiei Covid-19 – la exact trei ani după ce a a calificat această boală drept o urgenţă de sănătate publică de amploare internaţională. (News.ro)
7. Economia germană s-a contractat în mod neașteptat în trimestrul al patrulea, conform datelor publicate luni, semn că cea mai mare economie europeană ar putea intra până la urmă în recesiune, deși probabil una mai puțin severă comparativ cu temerile inițiale. Produsul intern brut a scăzut cu 0,2% de la un trimestru la altul în termeni ajustați, a anunțat biroul federal de statistică. Un sondaj realizat de Reuters în rândul analiștilor prevăzuse că economia va stagna. (Profit.ro)
8. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan descrie relațiile sale cu președintele rus Vladimir Putin și dintre cele două țări, în general, drept „oneste și bazate pe încredere”, scrie agenția rusă de stat Tass. El a susținut că „au existat multe amenințări” din partea unor țări „în legătură cu achiziționarea de sisteme rusești de rachete S-400”: „Dar noi am cumpărat S-400. Și acum le avem”. În acest context, el a vorbit despre livrările de avioane de luptă F-16 și F-35 de către SUA. „În ceea ce privește avioanele F-16, vrem să le primim de la voi (Statele Unite), dar nu ni le oferiți. Ați promis avioane F-16, dar v-ați încălcat cuvântul. Am plătit aproximativ 1,4 miliarde de dolari, dar nu ni le dați. Dacă nu o faceți, va exista un preț”. (Hotnews)
9. Anul trecut, în zona crypto au fost spălate $23.8 miliarde, o creștere masivă de la cele $14.2 miliarde spălate în 2021. Doar patru conturi au spălat anul trecut, în total, peste $1 miliard. (Chainalysis)
10. Fostul selecţioner Victor Piţurcă şi directorul ROMARM, Gabriel Ţuţu, au fost reţinuţi de procurorii DNA, fiind acuzaţi într-un dosar care vizează achiziţii realizate în timpul pandemiei. Este vorba despre contracte pentru livrarea unor utilaje neconforme de producere a măştilor care au prejudiciat ROMARM cu peste 8,6 milioane de lei. (News.ro)