Guvernul accelerează digitalizarea României. Cetățenii vor putea să depună online solicitări către toate instituţiile publice – Cronica dimineții

1. Preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României, Sabin Sărmaş, a anunţat aseară că Guvernul a adoptat ”cea mai importantă măsură în domeniul digitalizării din ultimii ani”, sub forma unei OUG. Este vorba despre un act normativ care stipulează că cetăţenii vor putea să depună solicitări către toate instituţiile publice online, semnate electronic, iar instituţiile trebuie să le primească şi să răspundă. (News.ro)

2. Municipiul Suceava și opt comune limitrofe au intrat în carantină totală de aseară. Toate căile de acces sunt securizate de Armată și Poliție. Decizia vine ca urmare a faptului că din toate cazuri confirmate în țara noastră, mai mult de un sfert sunt în Suceava. (Hotnews)

3. Guvernul a publicat ordonanța prin care persoanele fizice și firmele afectate de epidemia de coronavirus vor putea solicita băncilor și instituțiilor financiare nebancare amânarea ratelor pe o perioadă de până la 9 luni. Ordonanța a fost modificată în Guvern după ce fusese aprobată inițial săptămâna trecută. În noua formă, debitorii cu credite ipotecare nu vor mai plăti dobândă la dobânda amânată, ci se va face o creanță distinctă, garantată integral de stat. (Profit.ro)

4. Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat că viteza de testare a pacienţilor din Bucureşti a crescut de la 120 de teste pe zi la 900 de teste, după achiziţionarea de aparatură. Firea anunţă că Primăria Capitalei a investit, numai în aceste zile, 4 milioane de euro în aparatură şi echipamente de protecţie. (News.ro)

Una din Cronica Externă: Donald Trump și Vladimir Putin au discutat ieri despre scăderea prețurilor globale la petrol și despre pandemia COVID-19. Cei doi lideri doresc o cooperare mai apropiată pe cele două teme de interes. Donald Trump a declarat într-un interviu pentru Fox News că își va exprima obiecțiile cu privire la actualul război al prețurilor la petrol dintre Rusia și Arabia Saudită, care au un impact foarte serios asupra industriei americane de energie. El a adăugat că cele două state ”și-au pierdut mințile”. (AFP)

5. Premierul ungar Viktor Orban a obţinut ieri votul în Parlament pentru a legifera prin ordonanţe în cadrul unei stări de urgenţă pe o perioadă nedeterminată pe care opoziţia a consideră ”disproporţionată” în lupta împotriva noului coronavirus. Legea prevede până la cinci ani de închisoare pentru difuzare de ”ştiri false” despre virus şi măsurile Guvernului, în contextul în care puţina presă independentă din ţară face în mod regulat obiectul unor asemenea acuzaţii. Noile dispoziţii îi permit liderului ungar să prelungească pe termen nedefinit starea de urgenţă, aflată în vigoare de la 11 martie, fără să aibă nevoie de aprobarea Parlamentului. (News.ro)

6. Peste 50 de tipuri de cancer vor putea fi descoperite prin analiza sângelui, unele chiar înainte de primele simptome. Rezultatelor testelor efectuate până acum sunt încurajatoare, în peste 99% dintre cazuri cu rezultat pozitiv verdictul fiind confirmat. (BBC)

7. Cercetătorii germani au descoperit o bacterie care poate descompune un tip de plastic folosit în produsele comerciale. (Link)

Una din Cronica de Business: Jocul online HQ Trivia va reveni în seară aceasta cu o nouă ediție, după ce compania care îl deține își închisese porțile în luna februarie. HQ Trivia adresează teste-grilă live participanților, care pot răspunde utilizând comenzile de la telefoanele mobile și, astfel, pot câștiga o parte a premiului pus în joc. (Axios)

8. Cercetătorii care lucrează cu Agenția Europeană Spațială au propus folosirea ureei din urina astronauților pentru a forma un mixt cu praful lunar. Produsul rezultat ar putea fi folosit de imprimantele 3D pentru a construi o bază pe satelitul natural al Pământului. (Cnet)

9. Un pastor evanghelist din Florida a fost arestat după ce a refuzat să anuleze slujbele și să se supună regulilor de distanțare socială. (Axios)

10. În urmă cu o săptămână, din top 10 căutări pe Amazon 9 erau produse pentru dezinfecție sau igiena personală, inclusiv hârtie igienică. Pe poziția a șaptea se aflau puzzle-urile pentru adulți. (WSJ)

Fotografia dimineții – Coperta revistei TheEconomist din această săptămână:

Ți-ar mai putea plăcea
Deficitul bugetar s-a situat după primele opt luni la 54,77 miliarde lei – Cronica dimineții
Cronica diminetii – Deficitul bugetar creste la 1,61% din PIB la jumătatea anului

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău