Guvernul spaniol urmează să-i graţieze marţi pe cei nouă separatişti încarceraţi în urma secesiunii eşuate a Cataloniei – Cronica Externă

Europa

1. Premierul spaniol Pedro Sanchez a anunţat luni, la Barcelona, că Guvernul său urmează să dea marţi undă verde unei graţieri controversate a nouă lideri separatişti catalani condamnaţi la închisoare cu privire la secesiunea eşuată a Cataloniei din toamna lui 2017. (News.ro)

2. Premierul suedez social-democrat Ștefan Löfven a fost răsturnat de la putere luni, în urma unei moţiuni de cenzură, în Parlament – o premieră în istoria politică a Suediei. Löfven trebuie să se decidă, în maxim o săptămână, dacă îşi prezintă demisia sau convoacă noi alegeri. (TheGuardian)

3. Consiliul UE a decis, luni, să reînnoiască sancțiunile introduse ca răspuns la anexarea ilegală a Crimeei și a Sevastopolului de către Federația Rusă cu încă un an, până la 23 iunie 2022. (Digi24)

4. UE se pregătește să acționeze împotriva numărului mare, „disproporționat”, de conținut de televiziune și film britanic difuzat în Europa, după separarea Regatului de Uniune. Marea Britanie este cel mai mare producător de programe cinematografice și TV din Europa, însă dominația sa a fost descrisă ca o amenințare pentru „diversitatea culturală” a Europei, într-un document intern al UE. (TheGuardian)

SUA

5. Preşedintele SUA, Joe Biden, se va întâlni cu preşedintele afgan Ashraf Ghani la sfârşitul acestei săptămâni, pe 25 iunie, conform unui anunț făcut de Casa Albă. Retragerea trupelor americane și a celor aliate din Afganistan va fi principalul subiect de discuții. (Digi24)

6. Marina militară americană a folosit peste 18 tone de explozibil pentru un „test de maximă anduranță” al portavionului USS Gerald R. Ford. Explozia a fost atât de puternică încât institutul american de seismologie USGS a înregistrat-o ca pe un cutremur cu magnitudinea de 3,9. USS Gerald R. Ford este cea mai scumpă navă de război construită vreodată de americani, costul total fiind de $13 miliarde. (BBC)

China

7. După ce a anunțat oficial că a ajuns la un miliard doze de vaccin administrate, un epidemiolog de top din aparatul central chinez a declarat că imunitatea de grup va fi atinsă când 80-85% din populație va fi vaccinată. Nouă țintă înseamnă aproaximativ 2,2 miliarde doze de vaccin administrate. (SCMP)

Orientul Mijlociu

8. Președintele ales al Iranului a declarat luni că nu se va întâlni cu președintele Joe Biden și nici nu va negocia programul de rachete balistice al Teheranului. Ebrahim Raisi a spus că nici susținerea milițiilor regionale nu este negociabilă. (AP)

9. Israelul a reintrodus măsura purtării măștii de protecție în anumite zone, după apariția a două noi focare de coronavirus în școli, a anunțat Ministerul Sănătății, relatează DPA și TPS. Măștile sunt obligatorii în interior și în exterior în zona Binyamina, la sud de Haifa, și în Modiin-Makkabim-Reut, oraș situat situat între Tel Aviv și Ierusalim. (Profit.ro)

Asia

10. Reprezentantul special al SUA pentru Coreea de Nord Sung Kim a propus luni, la Seul, să se întâlnească cu reprezentanţi de la Phenian ”oriunde, oricând, fără condiţii prealabile”. Sung Kim face această propunere la trei zile după ce dictatorul Kim Jong Un a apreciat că Nordul este necesar să se pregătească ”atât de dialog, cât şi de confruntare” cu Statele Unite (News.ro). În același timp, China și Coreea de Nord au transmis un mesaj de solidaritate, solicitând stabilitate regională pe fondul semnalelor transmise de la Washington. (SCMP)

Ți-ar mai putea plăcea
Germania va accepta 1553 solicitanți de azil aflați acum în Grecia – Cronica Externă
Senatorul Bernie Sanders are cele mai multe prezentări pozitive în presa rusească Sputnik și RT – Cronica Externă