Guvernul Cioloș nu a obținut votul de încredere al Parlamentului – Cronica serii

1. Guvernul Cioloș nu a reușit să obțină numărul necesar de voturi pentru a fi învestit, astfel că se va prelungi criza politică. Au fost 88 de voturi „pentru”, iar ca să fie învestit, Cabinetul USR avea nevoie de 234 de voturi. „Împotrivă” au votat 184 de parlamentari. (Hotnews)

2. Vacanța forțată de 3 săptămâni în care vor intra de luni toți elevii, de la grădiniță și până la liceu, și care este discutată astăzi la Cotroceni nu va “micșora durata primului semestru”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu. Semestrul I ar urma să se prelungească în luna ianuarie 2022 cu durata acestei vacanțe forțate, iar Semestrul al II-lea va fi decalat, urmând a debuta la final de ianuarie-început de februarie. (Edupedu)

3. Secretarul Apărării al SUA, Lloyd J. Austin, aflat în vizită oficială în România, i-a transmis președintele Klaus Iohannis ”hotărârea SUA de a-și menține angajamentul în securitatea regiunii Mării Negre și de a consolida relațiile bilaterale cu România”. (G4Media)

4. Preşedintele Klaus Iohannis convoacă joi partidele parlamentare la consultări pentru desemnarea unui alt premier, după ce Cabinetul propus de Dacian Cioloş nu a primit votul de încredere al Parlamentului. Consultările încep la ora 11.00, cu delegaţia PNL. (News.ro)

Din Cronica de Business: În ultima sa prognoză GDPNow, Fed-ul din Atlanta și-a redus estimarea pentru creșterea PIB-ul economiei americane, pentru al treilea trimestru. Rezerva Federală din Atlanta vede o creștere de doar 0,5%, în scădere de la 1,2%, cât era estimarea, în 15 octombrie, de la 6%, cât era în urmă cu aproximativ două luni și mult sub estimarea de 14 % din Mai. (Link)

5. Preşedintele PNL Florin Cîţu a anunţat, miercuri că PNL îşi asumă deschiderea discuţiilor cu forţele politice parlamentare, cu excepţia AUR, în vederea creării rapide a unei majorităţi şi a unui guvern. (News.ro)

6. Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu a declarat că, în ipoteza în care USR-ul va refuza refacerea coaliţiei, este obligatorie o discuţie cu PSD. Liberalul spune că discuţiile cu social-democraţii pot porni de la un Guvern minoritar şi pot merge până la un Guvern asumat. (News.ro)

7. Fostul preşedinte PNL Ludovic Orban i-a cerut, miercuri, demisia lui Florin Cîţu de la şefia partidului, după ce Cabinetul Cioloş nu a primit votul în Parlament. „Până PNL nu se eliberează de tutela lui Iohannis, de poftele de la Cotroceni şi nu alege ce vor cetăţenii, PNL e sortit eşecului”, a mai spus el. (News.ro)

8. Magistrații Curții Constituționale a României (CCR) au admis, miercuri, sesizarea făcută de 50 de parlamentari AUR și PSD și au constatat că hotărârea de încuviințare a stării de alertă din luna mai 2020, după ieșirea din starea de urgență, este neconstituțională. (Digi24)

Din Cronica de Tehnologie: Android 12 este disponibil pentru smartphone-urile Pixel. Acesta poate fi instalat pe Pixel 3 și modelele mai noi. Smartphone-urile celorlalți producători vor începe să fie actualizate spre sfârșitul anului. (Engadget)

9. Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a crescut în luna septembrie până la 3,6%, de la 3,2% în luna august, țările membre cu cele mai ridicate rate fiind Estonia și Lituania (ambele cu 6,4%), Polonia (5,6%), Ungaria (5,5%) și România (5,2%), arată datele publicate de Eurostat. (Profit.ro)

10. Cotațiile bitcoin au urcat la un nou maxim istoric miercuri, după lansarea reușită a primului ETF cu expunere pe criptomonedă pe bursa de la New York. Bitcoin s-a apreciat cu până la 4,5% în a doua parte a tranzacțiilor de astăzi, până la un maxim intraday record de 66.974 dolari. Recordul anterior, de aproape 65.000 dolari/unitate, a fost consemnat în aprilie. (Profit.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Norica Nicolai, europarlamentar ALDE: Cred că imaginile cu jandarmii care lovesc oameni cu mâinile ridicate au fost trucate
Departamentul de Stat al SUA: Guvernul României nu îndeplineşte standardele minime în ceea ce priveşte eliminarea traficului de persoane – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău