Guvernul Cîțu a adoptat, cu 3 zile înainte de a fi demis, un proiect de lege în care a fost introdus, fără consultări publice, un articol care lărgește în mod nejustificat spectrul interceptării comunicațiilor electronice – Cronica dimineții

1. Guvernul Cîțu a adoptat cu 3 zile înainte de a fi demis în Parlament un proiect de lege în care a fost introdus, fără consultări publice, un articol care lărgește în mod nejustificat spectrul interceptării comunicațiilor electronice, inclusiv a accesului la datele de trafic, date de conținut și la „conținutul comunicațiilor criptate tranzitate” prin rețelele operatorilor de comunicații. (Hotnews)

2. O investigație a BBC a scos la iveală cum sunt transportate ilegal în România deșeurile din Marea Britanie. Autoritățile române au declarat că transporturile, etichetate drept bunuri second-hand, erau gunoaie fără valoare destinate gropii de gunoi. (BBC)

3. Conform raportărilor inspectoratelor școlare județene, în urma administrării testelor rapide antigen noninvazive efectuate din proba de salivă joi, au fost raportate 76 de cazuri pozitive de Covid-19. Dintre acestea, 4 au fost deja confirmate prin teste PCR, 3 au fost infirmate, iar 69 nu au încă rezultat de confirmare/infirmare. Ministerul Educație a mai informat că a fost recepționată o nouă cantitatea de 8.000.000 bucăți de teste. (G4Media)

Din Cronica de Business: Productivitatea muncii în trimestrul 3, în SUA, a scăzut cu 5,2%. Estea cea mai mare scădere trimestrială înregistrată în ultimii 62 de ani, în condițiile în care costul cu forța de muncă a crescut cu 9,6%. (Link)

4. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunţat că a semnat şi trimis în circuitul de avizare două OUG. Una vizează majorarea alocaţiilor, iar cea de-a doua majorarea punctului de pensie şi a pensiei minime. (News.ro)

5. Bugetul pentru 2022 va fi construit fãrã noi taxe, iar orice modificare a regimului fiscal va fi fãcutã în mod predictibil, doar în urma unui dialog cu mediul de afaceri, a anunțat ministrul Finanțelor. (Profit.ro)

6. Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat că a treia doză de vaccin anti-COVID-19, așa-numita doză „booster”, poate fi administrată cel mai devreme la trei luni după finalizarea schemei iniţiale de vaccinare cu două doze. (Digi24)

Din Cronica de Tehnologie: Aeroporturile din SUA folosesc din ce în ce mai mult măsurile de securitate biometrice pentru verificarea identității. Călătorii care optează să fie verificați folosind scanarea facială sau alte tehnologii asemănătoare, beneficiază de scurtarea timpului petrecut pentru măsurile de securitate. (NYTimes)

7. Fostul ministrul al transporturilor, Cătălin Drulă, a anunțat că de azi ar urma să intre în funcțiune un nou sistem de plată a parcării de pe aeroportul Otopeni. (G4Media)

8. Din cele 15 zile nelucrătoare de sărbătoare legală de care pot profita anual salariații din România, numai nouă vor pica în 2022 în intervalul luni – vineri al săptămânii. (Avocatnet)

9. Statele membre și negociatorii Parlamentului European au anunțat că au ajuns la un acord pentru a prelungi cu zece ani, până în 2032, eliminarea tarifelor de roaming pentru comunicațiile mobile între țările UE. (Hotnews)

Din Cronica Sportivă: Naţionala de handbal feminin a României a fost învinsă joi, la Castello, de campioana mondială Olanda, scor 31-30 (17-14), în primul meci din grupa principală II, la Campionatul Mondial din Spania. News.ro

10. Guvernele Uniunii Europene au convenit joi intrarea Croaţiei în spaţiul Schengen, după ce Zagrebul a convins Bruxelles-ul că poate gestiona eficient graniţele externe ale blocului comunitar. (News.ro)

Fotografia dimineții – Nuanţa albastru brebenoc sau saschiu a fost aleasă de compania Pantone drept culoarea anului 2022 şi este botezată Very Peri:

Ți-ar mai putea plăcea
Marcel Ciolacu: Avem 202 semnături asigurate pentru moţiunea de cenzură împotriva guvernului – Cronica dimineții
Cele mai puternice bănci centrale din lume au transmis un mesaj comun pentru a calma piețele financiare – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău