Guvernul din Belarus a amenințat cu folosirea armelor letale asupra protestatarilor – Cronica Externă

Europa

1. Guvernul din Belarus a amenințat cu folosirea armelor letale asupra protestatarilor care demonstrează împotriva președintelui Alexander Lukashenko, în timp ce Uniunea Europeană a agreat să-l sancționeze. (Link)

2. Un vas turcesc va naviga pentru a face cercetări seismice în estul Mediteranei, escaladând disputa sa cu Grecia din cauza drepturilor de explorare din apele sale. Guvernul grec a cerut Uniunii Europene să impună sancțiuni asupra Turciei. (Reuters)

SUA

3. Amy Coney Barrett, nominalizată de Donald Trump pentru Curtea Supremă a SUA, a declarat marți, la audierea numirii sale din Senatul SUA, că vederile sale religioase nu vor afecta deciziile sale din Curte și a declinat să spună dacă crede că hotărârile istorice ale SCOTUS de a legaliza avorturile și căsătoriile gay pe plan național au fost decise în mod adecvat. (Reuters)

Orientul  Mijlociu

4. Guvernul israelian a aprobat planurile de a transporta două mii de etiopieni de origine evreiască în Israel, stârnind furia activiștilor care spun că aproximativ opt mii ar trebui relocați. Israel permite evreilor din întreaga lume să imigreze, dar nu extinde acest drept descendenților evreilor etiopieni, mulți dintre aceștia fiind forțați să se convertească la creștinism. (NYTimes)

5. Președintele sirian Bashar al-Assad a avut o apariție rară în provincia din zona costala Latakia pentru a evalua daunele cauzate de focurile vegetației din săptămâna trecută, conform mediei de stat. Assad a avut doar câteva apariții de când războiul civil sirian a început acum aproape un deceniu. (AP)

Asia

6. Navele chineze au intrat în apele de lângă disputatele insule Senkaku în timpul weekendului și au rămas în zonă pentru un timp record, conform pazei de coastă a Japoniei. Un oficial japonez al guvernului japonez a avertizat în mod repetat navele să plece și a transmis un protest Chinei. (Link)

7. Bangladesh va institui pedeapsa cu moartea pentru condamnații de viol, după ce mai multe cazuri de asalturi sexuale cu impact puternic au declanșat proteste și furia națională. (TheGuardian)

Africa

8. Președintele liberian George Weah a anunțat că a numit experți americani pentru a ajuta cu investigarea morții unor oficiali guvernamentali, care au generat zvonuri privind o conspirație. Trei oficiali însărcinați cu taxele și au auditor guvernamental superior au fost găsiți morți luna aceasta. (Link)

America Latină

9. Ministrul de externe mexican a declarat că a identificat două femei care ar fi avut operații chirurgicale performate fără acordul lor la un centru de detenție pentru imigrație al SUA, din Georgia. O femeie a raportat că a fost supusă unei operații ginecologice fără acordul ei și fără îngrijire medicală post-operație. (Reuters)

Global

Bonus: Directorul Organizației Mondiale a Sănătății a avertizat luni împotriva unor sugestii de a permite Covid-19 să se răspândească, în speranța obținerii așa numitei imunități de turmă, spunând că este ”lipsit de etică”, imunitatea colectivă fiind atinsă prin ”protejarea oamenilor de virus, nu prin expunerea la el”. (TimesofIsrael)

10. China, Rusia și Arabia Saudită sunt programate pentru a fi alese în Consiliul Drepturilor Omului al ONU, decizie criticata de organizatiile pentru drepturile omului care argumentează că aceste țări comit abuzuri. Cuba și Pakistan sunt de asemenea așteptate să fie alese. SUA s-au retras din Consiliu acum doi ani. (TheGuardian)

Ți-ar mai putea plăcea
Un băiețel de 13 ani din SUA a fost împușcat de mai multe ori de către ofițerii de poliție – Cronica Externă
Acord istoric între Israel și Emiratele Arabe Unite anunțat de Donald Trump – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău