Guvernul le propune profesorilor majorarea cu 25% a salariilor dar vrea ca greva să înceteze azi – Cronica dimineții

1. Potrivit unui mesaj intern al preşedintelui Federaţiei Sindicatelor din Educaţie, Marius Nistor, transmis pe grupurile membrilor de sindicat din educaţie, Guvernul a venit sâmbătă seara cu o nouă ofertă pentru sindicate, şi anume majorarea cu 25% a salariilor. Condiţia pusă de Executiv sindicatelor ar fi ca acestea să anunţe duminică, la ora 9.00, la sediul Guvernului, încetarea conflictului. (News.ro)

2. Donald Trump riscă 20 de ani de închisoare, după ce procurorii l-au acuzat că a dezvăluit planuri militare ultrasecrete și că a păstrat documente clasificate în camera de duș din casa sa din Florida. (G4Media)

3. Președintele Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că operațiunile de contraofensivă ucraineană sunt în desfășurare, dar a rămas discret în privința detaliilor dincolo de trimiterea unui mesaj către Kremlin că generalii săi de top sunt într-o “bună stare de spirit”. (Hotnews)

4. China are deja o bază în Cuba de unde a spionat Statele Unite, a declarat sâmbătă un oficial al administrației Biden, susținând că „aceasta este o problemă pe care această administrație a moștenit-o”. Wall Street Journal a scris joi că China a purtat conversații cu administrația de la Havana pentru a plăti pentru a avea bază de spionaj în insulă. În aceeași zi, Casa Albă și Pentagonul au afirmat că raportarea este „inexactă”, fără a intra în detalii. (Politico)

Din Cronica de Mediu: Anglia va trebui sa lucreze 4.700 de ani pentru a atinge ținta de energie din sursa eoliană, cel puțin atât ar dura în ritmul actual de construcție, potrivit unui raport al Institutului de Cercetare în Politici. Anul este 6723 și, în sfârșit, există suficiente parcuri eoliene pe uscat în Anglia pentru a sprijini obiectivul de zero net al Regatului Unit pentru 2050. (Bloomberg)

5. Cancelarul federal german Olaf Scholz a declarat că intenţionează să menţină contactul cu preşedintele rus Vladimir Putin şi să discute cu acesta „curând”. O condiţie prealabilă pentru o „pace corectă” este ca Rusia să-şi retragă trupele, a continuat Olaf Scholz. „Acest lucru trebuie să fie înţeles”, a subliniat el. (G4Media)

6. NHS, sistemul de sănătate britanic, a interzis folosirea blocantelor de pubertate la copii în afara cercetărilor clinice. (Link)

7. Francezii vor plăti mai puțin pentru mâncarea începând de luna viitoare, a anunțat ministrul de Finanțe Bruno Le Maire, după ce a obținut un angajament din partea a 75 de companii alimentare, inclusiv Unilever, de a reduce prețurile la sute de produse. Companiile care participă la acest acord și care produc împreună 80% din ceea ce consumă francezii s-ar putea confrunta cu sancțiuni financiare dacă nu respectă înțelegerea, a avertizat Le Maire. (Economica)

Din Cronica Spațială: Astronomii au detectat molecule organice cunoscute la cea mai mare distanță în Univers de până acum, pe baza datelor colectate cu telescopul spațial James Webb. Moleculele organice complexe au fost detectate în galaxia SPT0418-47 situată la peste 12 miliarde de ani-lumină distanță de Pământ. Moleculele complexe descoperite se numesc generic hidrocarburi aromatice policiclice, iar pe Pământ sunt întâlnite în fum, gazele de eșapament sau incendiile forestiere. (ZME Science, Nature)

8. Sistemul de asistență pentru șofer al Tesla, cunoscut sub numele de Autopilot, a fost implicat în mult mai multe accidente decât au fost raportat anterior. Este vorba de 736 de accidente, trei ori mai multe decât raportarea din vara anului trecut. 17 persoane și-au pierdut viața în aceste incidente. (WashingtonPost)

9. Sâmbătă s-au împlinit 60 de ani la adoptarea, în SUA, a legii Equal Pay Act, care interzice plata femeilor cu o sumă mai mică decât bărbații pentru aceeași muncă efectuată. Cumulativ, din 1967, de când legea a intrat în vigoare, femeile au pierdut aproximativ $61000 miliarde din cauza diferențelor de plată. (Axios)

Din Cronica Sportivă: Jucătoarea poloneză de tenis Iga Swiatek a câştigat turneul de la Roland Garros, după ce a trecut în finală de sportiva cehă Karolina Muchova, cu 6-2, 5-7, 6-4.

10. Un scandal cu iz rasist afectează Ministerul român de Externe: ambasadorul țării noastre în Kenya a fost rechemat în România, după o un comentariu ce a înfuriat comunitatea africană. Incidentul s-a petrecut în aprilie, în timpul unei reuniuni organizate la sediul ONU din Nairobi. Atunci, la discuțiile cu grupul de diplomați din Europa de Est, Dragoș Țigău i-a comparat pe colegii săi africani cu maimuțele. (Digi24)

Fotografia dimineții – Cel putin trei membri ai gărzii regale au leșinat, sâmbătă, în timpul paradei pentru aniversarea zilei de naștere a regelui Charles al III-lea:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – Trump îl laudă pe Viktor Orban pentru măsurile anti migrație
Ministrul Sănătăţii: Țara noastră se află pe o pantă de stabilizare a numărului de cazuri de Covid-19

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău