Guvernul nu exclude amânarea creșterii alocațiilor pentru copii – Cronica dimineții

1. Guvernul nu exclude aprobarea unei ordonanțe de urgență prin care să amâne creșterea alocațiilor pentru copii, programată încă pentru 1 iulie, a anunțat premierul Florin Cîțu. (Profit.ro)

2. La câteva ore după anunțul că certificatul verde de vaccinare/pașaport COVID va intra în vigoare la 1 iulie, au venit și explicațiile privind procedura prin care se vaputea intra în posesia lui. Fiecare persoană care dorește pașaportul își va face un cont pe platforma STS. Contul va fi verificat că aparține acelei persoane. Există posibilitatea alegerii uneia din cele 3 situații: vaccinat, testat sau trecut prin boală. Platforma va trimite un link pe adresa de email de unde se poate printa acel certificat în format fizic sau păstra pe telefon, sub formă de poză, e-mail sau pdf. Codul QR va fi scanat în dispozitivele de la frontieră. Noul certificat verde de vaccinare va fi lansat în Uniunea Europeană la 1 iulie, cu rolul de a facilita călătoriile între statele membre. (Libertatea)

3. Peste două miliarde de vaccinuri anti-Covid-19 au fost administrate în întreaga lume. Pragul a fost depășit la puţin peste şase luni de la debutul campaniei de vaccinare împotriva coronavirusului. (Bloomberg)

4. Un medicament dezvoltat de AstraZeneca și Merck a redus cu 42% recurența cancerului de sân și a deceselor la femeile care au o formă incipientă dar agresivă a bolii, conform unui studiu internațional de lungă durată. Rezultatul studiului, publicat în New England Journal of Medicine, marchează cel mai recent avans în tratamentul cancerului care vizează trăsăturile genetice ale tumorilor și ar putea extinde soluțiile împotriva unei forme ereditare de cancer de sân. (WSJ)

5. Trecerea prin Covid-19 reduce riscul reinfectării pentru următoarele cel puțin 10 luni. Concluzia apare într-un studiu realizat pe centrele de îngrijire a celor în vârstă de către cercetătorii de la University College London. Studiul arată că riscul infecției pe rezidenții acestor centre scade cu până la 85% pentru cei care au trecut prin boală, comparativ cu cei care nu au contractat virusul. Pentru personal, riscul scade cu aproximativ 60%. (Reuters)

6. Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că social-democraţii vor depune o moţiune simplă împotriva ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, pentru faptul că, „după cum a recunoscut, a depus Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă fără să citească tot ce conţine el”. (G4Media)

7. Etapa a doua a programului Rabla pentru electrocasnice începe astăzi, iar în cadrul acesteia, până în 18 iunie, se pot genera vouchere pentru televizoare, laptopuri şi tablete. Voucherele sunt în valoare de 400 de lei pentru televizoare, 500 de lei pentru laptopuri şi 300 de lei pentru tablete. (News.ro)

8. Ungaria nu participă la noul Parchet European (EPPO) întrucât guvernul de la Budapesta consideră că există anumite domenii în care o integrare europeană sporită poate fi dăunătoare suveranităţii naţionale, a declarat şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, Gergely Gulyas. Într-o declaraţie de presă la care a vorbit despre mai multe subiecte, Gulyas a mai spus că şefa EPPO, Laura Codruţa Kovesi, nu este persoana potrivită pentru a conduce această instituţie. El susţine că numirea ei ar putea afecta eficienţa organizaţiei după ce Kovesi ”a investigat politicieni ungari în România pe baza unor acuzaţii inventate” şi ea însăşi a fost investigată. Ungaria este una dintre cele cinci ţări membre ale UE – alături de Polonia, Danemarca, Suedia şi Irlanda – care nu participă la noul Parchet European, a cărui activitatea a început marţi. (G4Media)

9. Numărul americanilor care au aplicat pentru șomaj, săptămâna trecută, a scăzut sub pragul de 400.000, pentru prima oară de la declanșarea pandemiei. În perioada 23-29 mai, 385.000 de persoane au depus o cerere de alocație de șomaj. Este cel mai mic nivel de la începutul pandemiei, în martie anul trecut. (WSJ)

10. Acțiunile Tesla au scăzut cu peste 5% după ce a apărut o informație care arată că numărul comenzilor din China, pentru mașinile electrice produse de companie, au scăzut la aproape jumătate, 9800, în Mai, comparativ cu aprilie (18000). (Bloomberg)

Fotografia dimineții este de la protestul de ieri, din fața Ministerului Mediului. Octav Ganea, Inquam Photos:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica diminetii – eurodeputata Renate Weber contestă parteneriatul strategic cu SUA
Cronica dimineții – Banca Transilvania a devenit cea mai mare bancă din România

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău