Guvernul rus vrea să naționalizeze activele companiilor care pleacă din țară – Cronica de Business

1. Temerile privind o posibilă stagflație sunt tot mai mari, însă nefondate, potrivit lui Adrian Codirlașu, vicepreședinte CFA România. Cel puțin pentru următoarea perioadă. Nici măcar o recesiune economică nu se întrevede momentan, a declarat Codirlașu. (Profit.ro)

2. Partidul de guvernământ din Rusia a anunțat că o comisie guvernamentală a stabilit primii pași necesari pentru că activele companiilor occidentale care și-au anunțat plecarea din țara să fie naționalizate. (Reuters)

3. Prețurile petrolului au coborât ușor joi, inversând creșterile de până la 6,5% din impul tranzacțiilor, după cea mai mare scădere din ultimii doi ani înregistrată miercuri. (Profit.ro)

Bonus: Cotațiile la grâu au continuat să scadă, după ce un raport al Departamentului american al Agriculturii a indicat că stocurile mondiale vor crește, datorită unei recolte peste așteptări în Australia, ceea ce va ajuta la reducerea impactului creat de războiul din Ucraina. (Profit.ro)

4. Goldman Sachs a anunțat că intenționează să-și închidă operațiunile în Rusia. Este prima mare bancă de pe Wall Street iese din Rusia ca răspuns la invazia Ucrainei. Ulterior și JPMorgan a făcut un anunț similar. (Bloomberg)

5. Directorul financiar al Deutsche Bank a declarat joi că nu este „practic” să-și închidă operațiunile din Rusia, în ciuda unor mișcări similare ale marilor corporații care încearcă să se distanțeze de această țară. James von Moltke a spus că decizia ține cont de grijă băncii față de clienții săi din Rusia. (CNBC)

6. Rusia a răspuns sancțiunilor occidentale impuse pentru invadarea Ucrainei cu introducerea unor interdicții la export pentru o serie de produse, până la sfârșitul anului 2022. Interdicția acoperă exporturile de echipamente de telecomunicații, medicale, vehicule, agricole și electrice, precum și unele produse forestiere, cum ar fi lemnul. Ministerul Economiei a declarat că alte măsuri ar putea include restricţionarea navelor străine din porturile ruse. (BBC)

7. Odată cu creșterea prețului petrolului la cel mai înalt nivel din 2008, secretarul pentru Energie din administrația Biden, Jennifer Granholm, a cerut companiilor petroliere din SUA să-și crească producția. „Suntem într-o situație de urgență și trebuie să creștem în mod responsabil aprovizionarea pe termen scurt acolo unde putem pentru a stabiliza piața și a minimiza daunele aduse familiilor americane”. (CNBC)

Din Cronica serii: Inflația în Statele Unite a ajuns la 7,9% în februarie, ritm anual. Este cel mai mare procent înregistrat din ianuarie 1982 până în prezent. (WSJ)

8. Bursa de metale din Londra a anunțat că va rămâne închisă azi pentru tranzacțiile care implică nichel-ul, iar tranzacțiile recente cu acest metal vor fi anulate. Prețul nichelului a crescut cu 250%, în doar două zile, ajungând la peste $100.000 pe tonă. (Link)

9. Amazon a anunţat prima sa divizare a acţiunilor de la boom-ul dot-com, spunând investitorilor că vor primi 20 de acţiuni noi pentru fiecare acţiune pe care o deţin în prezent. Consiliul de administrare ar companiei a mai decis să răscumpere acţiuni în valoare de până la $10 miliarde. (News.ro)

10. Singapore își propune să atragă personal străin înalt calificat într-un nou sistem de vize bazat pe puncte, a declarat ministrul Muncii Tan See Leng. El a declarat că guvernul urmărește să „diferențieze talentul specializat, talentul cu super aptitudini care poate veni în țara noastră”. (Bloomberg)

Ți-ar mai putea plăcea
Huawei vede „efectul Trump”, un miliardar preia Sotheby’s și Virgin cumpără 14 avioane Airbus – Cronica de Business
Twitter și Zoom vor plăti TVA în Indonezia – Cronica de Business
2 comentarii la acest articol

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău