Haos politic în Republica Moldova – Cronica serii

1. Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis suspendarea temporară a lui Igor Dodon din funcţia de preşedinte, iar premierul Pavel Filip a fost numit preşedinte interimar. De asemenea, Curtea Constituţională a emis, astăzi, o hotărâre prin care Parlamentul Republicii Moldova a fost dizolvat. Pavel Filip a anunţat alegeri parlamentare anticipate pe 6 septembrie. (News.ro)

2. Uniunea Europeană a informat că este pregătită să lucreze cu guvernul legitim din Republica Moldova, condus de Maia Sandu, şi a subliniat că un dialog între reprezentanţii aleşi democratic trebuie să rămână cheia pentru găsirea unei soluţii. (Profit.ro)

3. Preşedintele Klaus Iohannis adresează tuturor forţelor politice din Republica Moldova un apel ferm pentru respectarea democraţiei şi a statului de drept. Şi Guvernul român face un apel la toate forţele politice din R.Moldova să respecte procesul democratic şi voinţa cetăţenilor exprimată la alegerile din februarie. (News.ro)

4. Reconectarea Unității 2 de la Cernavodă la sistemul național și o producție mare de energie hidro ca urmare a nivelului ridicat al apelor a făcut ca prețul mediu zilnic al energiei electrice cu furnizare în ziua de duminică să atingă minimul ultimului an, 76,69 lei/MWh sau 16,25 euro/MWh. (Profit.ro)

5. Michael Bloomberg, fostul primar al New York-ului, va cheltui $500 milioane pentru închiderea centralelor electrice din Statele Unite care funcționează pe bază de cărbune. (NYTimes)

6. Miniștrii de Finanțe din Grupul celor mai dezvoltate 20 de state ale lumii au convenit ieri să stabilească reguli comune pentru eliminarea lacunelor legislative utilizate de companiile de tehnologie precum Facebook pentru a-și reduce taxele corporative. (Profit.ro)

7. În Statele Unite, 7,8 milioane de persoane, care au minim 50 de ani, datorează $291,9 miliarde pentru creditele de studii luate când erau studenți. (AP)

8. 49 de euro va fi amenda aplicată de la 1 iulie în Paris pentru abandonarea pe trotuare a trotinetelor electrice închiriate. (Automarket)

9. De 13 ore are nevoie Inteligență Artificială pentru a concepe un discurs ce poate fi ținut la ONU, indiferent că este despre problemele refugiaților sau dezarmarea nucleară. (Link)

10. Rafael Nadal a câștigat pentru a doisprezecea oară turneu de tenis de la Roland Garros. Spaniolul l-a învins în finala pe Dominic Thiem, numărul 4 ATP, în patru seturi.

Fotografia serii – Angelina Jolie, emisar special al ONU pentru refugiați, salută persoanele aflate într-un centru din Columbia pentru refugiații din Venezuela:

 

Ți-ar mai putea plăcea
Încrederea în economie a crescut puternic în aprilie și a recuperat aproape integral pierderile cauzate de pandemia – Cronica serii
Peste 50.000 de gospodării şi majoritatea spitalelor Timișoara au rămas fără apă caldă şi căldură – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău