Consumatorii vulnerabili de energie electrică şi gaze naturale îşi vor putea amâna cu până la şase luni plata facturilor – Cronica serii

1. Datoria statului a crescut cu 5 miliarde de lei în luna august și a ajuns la 550,3 miliarde de lei, de la 545,3 miliarde lei în iulie, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor. Îndatorarea, ponderea în PIB a datoriei, și-a reluat creșterea în august, de la 49,3% în iulie, și a ajuns la 49,7%. În iulie, îndatorarea a scăzut de la 49,5% în iunie, chiar dacă suma datorată a urcat cu 19,3 miliarde de lei. Evoluția a venit din majorarea PIB nominal pentru ultimele patru trimestre, bază la care se calculează îndatorarea. (Profit.ro)

2. Consumatorii vulnerabili de energie electrică şi gaze naturale îşi vor putea amâna cu până la şase luni plata facturilor, la cerere, potrivit unui amendament al senatorului PSD Daniel Zamfir, votat în comisiile de specialitate din Senat. Proiectul de lege de adoptare a OUG 118/2021 a fost votat, luni în plenul Senatului. PSD nu este de acord cu varianta finală reieşită în urma dezbaterilor din comisii şi spune că nu va putea fi aplicată începând cu 1 noiembrie. (News.ro)

3. România a depășit, luni, pragul de 6.000.000 de persoane vaccinate cu cel puțin o doză. Anunțul a fost făcut pe platforma națională de informare RO Vaccinare. (Digi24)

4. România ar putea ajunge abia peste șapte luni să aibă 40% din populație vaccinată anti-COVID, iar pentru a vaccina 70% din populație i-ar trebui 31 de luni, dacă se păstrează ritmul actual de vaccinare, estimează reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății. Aceștia au discutat luni cu autoritățile din România pentru a vedea care este cauza eșecului campaniei de vaccinare. (Hotnews)

Din Cronica de Business: Consumatorii din Europa și SUA nu dau semne că ar intenționa să cheltuie rapid cele $2700 de miliarde economisite în timpul pandemiei. Conform datelor, depozitele din bănci au scăzut marginal în august. (Bloomberg)

5. Toate unitățile de învățământ din orașul Buzău și alte 16 localități din județ care au minim incidenţa de cazuri COVID-19 de 7,5 la mia de locuitori îşi suspenda cursurile la clasă începand din 19 octombrie 2021, timp de 14 zile. Decizia a fost luată luni după-amiază de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Buzău. Buzăul este primul mare oraș care ia această măsură din cauza exploziei de Covid. (G4Media)

6. Lista Cabinetului Cioloş şi programul de guvernare au fosti depuse luni la Parlament. Mâine vor avea loc audierilor miniștrilor propuși în comisiile de specialitate, iar miercuri va avea loc votul. Premierul desemnat Dacian Cioloş a precizat, după depunerea documentelor la Parlament, referindu-se la programul de guvernare, că în situaţii execepţionale, e nevoie de măsuri excepţionale. (News.ro)

7. România înregistrează o scădere record a numărului de pensionari. Din iunie, anul trecut, și până la mijlocul anului acesta, mai bine de 61 de mii de persoane au ieșit din sistem. Aceasta este cea mai mare scădere înregistrată din 2013 și până în prezent. (Profit.ro)

8. Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în termeni nominali, a crescut în primele opt luni faţă de aceeaşi perioadă din 2020, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 19,1%, respectiv cu 16%, arată datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Rusia a lansat ceea ce specialiștii numesc primul sistem de plată pe bază de recunoaștere facială de mare amploare. Numit Face Pay, acesta este disponibil în 240 de stații de metrou din Moscova. Autoritățile spun că datele vor fi stocate criptat, pe servere la care doar ministerul de interne are acces. (The Guardian)

9. China a identificat mai multe sute de mineri de criptomonede care se conectau la instituțiile publice și consumau, în medie 260,000 kWh pe zi. Oficialitățile dau asigurări că fac tot ce e posibil pentru a asigura resursele energetice pentru încălzirea pe timpul iernii. (Bloomberg)

10. Prim-ministrul desemnat, Dacian Cioloș, a fost înregistrat într-o ședința de partid când le transmitea colegilor că nu va face parte din guvern. Ulterior, Cioloș și-a amintit că este prim-ministru desemnat și a revenit asupra afirmației. „Evident că o să fiu pentru că sunt prim-ministru, am uitat de chestia asta”, spune Cioloș. (Digi24)

Ți-ar mai putea plăcea
60.000 de elevi de a XII-a nu au mai ajuns să dea examenul de Bacalaureat, cu 10.000 mai mulți ca în 2023 – Cronica serii
Demisii și remanieri în Guvern – Cronica serii