România: 0.2% din totalul persoanelor vaccinate cu ambele doze s-au infectat cu SARS-CoV2 după imunizarea – Cronica serii

1. Premierul Florin Cîţu a declarat că România va depune la Bruxelles un Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă cu suma de 29,2 miliarde de euro. Şeful Guvernului a precizat că i-a dat asigurări preşedintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen că acesta este un Executiv care va susţine reformele. El a adăugat că a cerut miniştrilor să lucreze 24 de ore din 24 în zilele următoare pentru a depune un PNRR perfect la Bruxelles. (News.ro)

2. 4.363 persoane s-au infectat cu SARS-CoV2 după imunizarea cu două doze de vaccin, reprezentând 0.2% din totalul persoanelor vaccinate cu ambele doze, de la debutul campaniei de vaccinare, pe data de 27 decembrie, până pe 9 mai. Informația apare într-un raport al Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile. 22.911 persoane (0.6% din totalul persoanelor vaccinate cu prima doză) au avut un test pozitiv de infecție cu virusul SARȘ-CoV-2, după administrarea primei doze de vaccin. Persoanele infectate după vaccinare au fost testate pozitiv, cel mai frecvent, la un interval de 12-14 zile după imunizare. (Hotnews)

3. Rata anuală a inflației a urcat la 3,2% în luna aprilie a acestui an, de la 3,1% în martie. Mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 5,21%, mărfurile alimentare cu 0,76%, iar serviciile cu 2,61%, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică. (Profit.ro)

O stire din Cronica de Tehnologie: Un nou model de implant neuronal se dovedește foarte eficient, permițând persoanelor cu probleme locomotorii să scrie la un calculator cu o viteză de 90 de caractere pe minut și o acuratețe de 99%, prin simpla imaginare a scrisului. Sistemul folosește aproximativ 200 de electrozi, care sunt conectați la cortexul premotor al creierului. (ArsTechnica)

4. Câştigul salarial mediu nominal net a fost 3.547 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 182 lei (+5,4%) şi cu 7,7% faţă de martie 2020, a anunţat joi Institutul Naţional de Statistică (INS). Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, inclusiv activităţi de servicii informatice (8.876 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.751 lei). (News.ro)

5. În luna martie, cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă), în termeni nominali, a crescut atât faţă de luna precedentă cu 16,7%,cât şi faţă de lună corespunzătoare din anul precedent cu 21,7%. În primele trei luni ale anului, comparativ cu perioada similară din 2020, cifra de afaceri din industrie, în termeni nominali, a crescut cu 6,9%, a anunţat Institutul Naţional de Statistică. (News.ro)

Promo: A început  singura olimpiadă la Matematică pentru clasele I-XII cu premii de peste 40.000 de euro și înscriere gratuită. Brio Challenge este locul în care poți în același timp să verifici nivelul copilului tău la matematică  în timp ce el poate câștiga premii așa cum îi plac lui. Etapa de înscrieri se încheie duminică, 16 Mai. Detalii și înscriere aici.

6. Prefectul Capitalei Alin Stoica a anunţat că în şedinţa de joi a Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă au fost decise noi măsuri de relaxare, aferente ratei de infectare din scenariul verde, respectiv creşterea gradului de ocupare permis în localuri – de la 30% la 50%, permiterea spectacolor de tip drive-in, cu 3 persoane în maşină, precum şi spectacolele în aer liber, cu maximum 300 de spectatori. În schimb, este menţinută restricţia circulaţiei pe timp de noapte între orele 22.00 şi 5.00. (News.ro)

7. Fostul primar al Sectorului 5 Marian Vanghelie a fost condamnat la 11 ani și 8 luni de închisoare în procesul de corupție în care a fost trimis în judecată de DNA în 2015. Decizia instanței nu este definitivă și a fost pronunțată de Tribunalul București. (Hotnews)

8. Unele din postările și conturile palestinienilor de pe Twitter și Instagram (care protestează împotriva deciziei de evacuare) au fost șterse ori suspendate, iar platformele sociale susțin că la mijloc este o eroare. Organizațiile de apărare a drepturilor cred, însă, că biasul algoritmilor ar fi cauza. (Reuters)

O știre din Cronica Externă: Președintele Maia Sandu a declarat că alianța anunțată, miercuri, dintre Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) și Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) este una creată din disperare. „Pe stânga văd o disperare și nu o acțiune, o strategie extraordinară”, a declarat Maia Sandu despre noul bloc pe stânga format de liderii celor două partide și foști președinți Igor Dodon și Vladimir Voronin. (G4Media)

9. Milioane de copii sub 13 ani folosesc platformele sociale, arată un nou studiu. Cei mici sunt, de multe ori, hărțuiți și invitați să facă sex de adulți. Același studiu arată că părinții nici nu au idee de aceste lucruri. (The Verge)

10. O sondă spaţială a NASA a descoperit un „murmur” persistent şi straniu în spaţiul interstelar, dincolo de marginea Sistemului Solar, la peste 14 miliarde de kilometri de Pământ. Vibraţiile slabe, dar constante, au fost detectate de Voyager 1, care, după mai mult de patru decenii de călătorie prin cosmos, este cel mai îndepărtat obiect creat de om aflat în spaţiu. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Trump la cel mai ridicat nivel al popularității din ultimul an
Preşedintele Klaus Iohannis i-a rechemat pe ambasadorii George Maior şi Emil Hurezeanu – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău